Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 19-Ιουλ-2019 00:03

  Το αριστερό δέντρο

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Γιάννη Πανούση

  Τα δέντρα πήραν τους δρόμους
  Σέρνουν τις ρίζες τους πάνω στα πεζοδρόμια
  Χτυπούν τα κλαδιά τους στους εξώστες
  και στα σύρματα...

  Δ.Πιστικός,Τα δέντρα

  Οι πολίτες πρέπει να καταλάβουν ότι η χώρα οφείλει πρωτίστως να έχει σοβαρή κυβέρνηση, η οποία θα χτίσει ένα σοβαρό Κράτος, και δευτερευόντως -και κατά την κρίση του καθενός- να χρωματισθεί ή να χαρακτηρισθεί η διακυβέρνηση ως αριστερή ή δεξιά,προοδευτική ή συντηρητική.

  Έχουμε χορτάσει από οραματιστές πολιτικούς, οι οποίοι αρκέστηκαν στα μεγάλα κούφια λόγια  για λαϊκή κατανάλωση κι από πραγματιστές πολιτικούς, οι οποίοι έμπλεξαν με τους αριθμούς κι απεδείχθησαν αναποτελεσματικοί στη διαχείριση προσώπων και πραγμάτων [res publica].

  Η ώριμη Δημοκρατία και οι ωριμασμένοι[;] ηγέτες δεν πρέπει ν’αναζητούν εύσημα αγωνιστικότητας από το παρελθόν[που έτσι κι αλλιώς αφορούν θυσίες άλλων κι όχι δικές τους],ν’αναγνωρίζουν το δικαίωμα στη διαφορετικότητα και στους αντίθετους κι όχι μόνο στους ‘δικούς τους’ [π.χ όρκος στη Βουλή],να πάψουν να βγάζουν από τη ντουλάπα της Ιστορίας τους σκελετούς των λαθών/εγκλημάτων των αντιπάλων, κρύβοντας στο βάθος-βάθος τα αντίστοιχα των ημετέρων.

  Επειδή όμως αυτό που κρίνεται σήμερα για το ευρύτερο πολιτικό σύστημα είναι ο μετασχηματισμός, δηλαδή η ήπια μεταμόρφωση του Αλέξη Τσίπρα, μαζί με τη δύσκολη μετεξέλιξη του ΣΥΡΙΖΑ, πρέπει να επισημάνουμε ορισμένες πτυχές του εγχειρήματος στη βάση του ‘Κατόπτρου Ηγεμόνος’, δηλαδή μιας πολιτικής συμβουλευτικής,την οποία όποιος θέλει την ακούει κι όποιος θέλει προτιμάει τα χειροκροτήματα των αυλοκολάκων.

  Ο Αλέξης Τσίπρας οφείλει να σταθεί μπροστά στον ιδεολογικό του καθρέφτη με τον σημερινό εαυτό του, να σκίσει τις παλιές φωτογραφίες και να εμφανιστεί δημόσια με το νέο [αληθινό;] πολιτικό του πρόσωπο.

  Όλες οι γνωστές ντρίπλες, ατάκες, μαλαγανιές και τα χαμόγελα του ‘άχαστου’ πρέπει ν’αντικατασταθούν από το συνεπή λόγο και την υπεύθυνη πρακτική. Η λαϊκιστική ρητορική της εύκολης πολιτικής του δρόμου’ μάλλον θα εκτροχιάσει τη νέα πορεία του προς την αριστερή σοσιαλδημοκρατία, παρά θα βελτιώσει την εικόνα του.

  Ιδού η πρόκληση [προς όφελος του κοινοβουλευτισμού], ιδού η τόλμη [προς όφελος της κοινωνικής ειρήνης], ιδού και η αλήθεια [προς όφελος και της Αριστεράς].

  * Ο κ. Γιάννης Πανούσης είναι Καθηγητής Εγκληματολογίας, πρώην υπουργός Προστασίας του Πολίτη

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων