Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 11-Ιουλ-2019 00:04

  Τo ελπιδοφόρο ξεκίνημα μιας διαφορετικής κυβέρνησης

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Θοδωρή Γιάνναρου 

  Σαν χθες μου φαίνεται... τότε που ο ΣΥΡΙΖΑ του Αλέξη Τσίπρα έμπαινε θριαμβευτικά στο Ναό της Δημοκρατίας... οι υποσχέσεις και οι δεσμεύσεις... τιμής, που έφτιαξαν τα όνειρα και...  τις παραισθήσεις στους ανθρώπους που πίστεψαν σ’ αυτές, για να έρθει λίγους μήνες αργότερα το δημοψήφισμα, που αφού ρώτησαν τον λαό τι θέλει, τον αγνόησαν στη συνέχεια επιδεικτικά και ανερυθρίαστα και προκήρυξαν εκ νέου εκλογές, για να πάρουν το "ok", παρ’ όλη την εξαπάτηση... ώστε να ολοκληρώσουν αυτό που τελικά αποδείχτηκε μια κολοσσιαία και ακόμα μεγαλύτερου βεληνεκούς απάτη... με θύμα... όπως πάντα, τον ευκολόπιστο λαό.

  Στόχευαν, κατά των άποψή τους, στο σωστό μονοπάτι που οδηγούσε στη λύτρωση, όπως εκείνοι την αντιλαμβάνονταν βέβαια, αλλά ακόμα και εκεί πήραν συνειδητά... λάθος δρόμο, που οδήγησε τελικά στην απόλυτη εξαθλίωση που βιώσαμε τα τελευταία χρόνια!

  Ας έρθουμε όμως στο 2019 και στη στρατηγική ήττα του Τσίπρα και του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές της 7ης Ιουλίου ...

  Ο ΣΥΡΙΖΑ είχε ξεκινήσει με ένα τεράστιο ντισαβαντάζ: δεν κατάφερε να εφαρμόσει το κυβερνητικό πρόγραμμα που υποσχόταν βαρύγδουπα το 2015.

  Ο ισχυρισμός του Τσίπρα, πως τουλάχιστον προσπάθησε να περιορίσει τις κοινωνικές επιπτώσεις των περικοπών δεν ήταν αρκετός για να προσελκύσει και πάλι τους θυμωμένους για ακόμα μια φορά και απογοητευμένους ψηφοφόρους. Αυτός είναι ο πρώτος και βασικός λόγος. 

  Ο δεύτερος είναι σε κάθε περίπτωση, η υψηλή φορολογία που έπληξε σαν τσουνάμι, κυρίως τη μεσαία τάξη ως αποτέλεσμα της σκληρής και  αριστερών προδιαγραφών λιτότητας και που ποτέ κυβέρνηση δεν είχε τολμήσει κάτι ανάλογο στο παρελθόν! 

  Ο τρίτος, αλλά εξ’ ίσου σημαντικός  λόγος είναι πως ο ΣΥΡΙΖΑ δεν τήρησε σε έστω ικανοποιητικό βαθμό μία άλλη υπόσχεσή του: να μεταρρυθμίσει εκ βάθρων τον κρατικό μηχανισμό, τη γραφειοκρατία, τον δημόσιο τομέα, καταπολεμώντας παράλληλα τη διαφθορά και την ανομία... τις οποίες όμως,  μάλλον ενίσχυσε!

  Ίσως και να φαίνεται οξύμωρο, αλλά σε κάθε περίπτωση, ο Τσίπρας, το κόμμα που εκπροσωπεί, η κυβέρνησή του, αλλά και η μεγάλη πλειοψηφία των ηγετικών στελεχών, κατά κάποιον τρόπο, εσκεμμένα υποτίμησαν όσα λέγεται πως πρεσβεύει η Αριστερά, διότι αυτό ταίριαζε στα σχέδιά τους εκείνη την εποχή... αλλά το συνέχισαν όλως παραδόξως, μέχρι και την τελευταία τους μέρα... εφαρμόζοντας με πείσμα,  ένα σκληρό και καθαρά αντιλαϊκό πρόγραμμα, ενώ από την άλλη... επιχείρησαν να πείσουν ότι ασκούσαν κάτι άλλο, το οποίο βάφτισαν "ταξική πολιτική”.

  Συγκυβέρνησαν αρμονικά  με τον ακροδεξιό φαφλατά Πάνο Καμμένο, ενέδωσαν ανεξήγητα σε  πιέσεις άκρως συντηρητικών, για τη δική τους ιδεοληψία θεσμών, υπέγραψαν μια αντιμεταναστευτική συμφωνία με την ΕΕ, έκαναν αντικοινωνικά άλματα...  σε κοινωνικά ζητήματα, ακόμη και σε τομείς που δεν άπτονταν του μνημονιακού πλαισίου  -κατά κάποιον τρόπο δηλαδή, υπερθεμάτισαν σε όλες  σχεδόν τις μνημονιακές προσταγές!

  Έδωσαν πολύ γρήγορα στην κοινωνία,  την αίσθηση ότι είναι ανά πάσα στιγμή σε θέση να ενδύονται με τον μανδύα της εξουσίας, χωρίς καν να τους ενδιαφέρει η εικόνα που προσλαμβάνεται από τον λαό...

  Δεν είναι μόνο ότι άνοιξαν τις πόρτες τους σε μια σειρά από ακροδεξιιά ή ακόμα και φαιδρά στελέχη του παλιού πολιτικού συστήματος, αυτού που μέχρι χθες, κατήγγειλαν με ιδιαίτερη ένταση και σε υψηλού τόνους. 

  Ακόμα δε περισσότερο...  ότι ορισμένες φορές επέδειξαν έπαρση, κινούμενοι με άνεση σε ατραπούς και μονοπάτια ξένα προς αυτά τα όσα η δήθεν Αριστερά που πρεσβεύουν, θεωρεί ως μέρος της κοσμοθεωρίας της, κάτι το οποίο συνοδεύτηκε, σε σημαντικό βαθμό, και από το σπάσιμο των δεσμών του ΣΥΡΙΖΑ με τις κοινωνικές δυνάμεις και τα κινήματα εκείνα, που αποτελούσαν ζωτικό στοιχείο και καταλυτική ισχύ της εκλογικής ανέλιξής του. 

  Θεώρησαν όλους εκείνους, που διαφωνούσαν με αυτή την ερμαφρόδιτη και πλήρως ακατανόητη για αριστερούς, πολιτική, ως μία "μη κρίσιμη εκλογικά μάζα”, ή ως μια "δεδομένη ψήφο”,  που υπό τον φόβο της επιστροφής της Νέας Δημοκρατίας στην εξουσία,  θα στήριζε έστω και με βαριά καρδιά την κυβέρνηση της "1ης Φοράς Αριστερά” του Τσίπρα.

  Ο μετασχηματισμός της ελληνικής κοινωνίας είναι μια ραγδαία εξελισσόμενη πραγματικότητα, η οποία δεν σταμάτησε τη στιγμή που ο ΣΥΡΙΖΑ ανέλαβε την εξουσία, όπως δεν σταμάτησαν οι επιπτώσεις και το βίωμα της κρίσης. Αντιθέτως, η υιοθέτηση συγκεκριμένων οικονομικών προγραμμάτων κατά την κυβερνητική τετραετία του ΣΥΡΙΖΑ, είναι πολύ πιθανό να έχει συμβάλει σε μια ευρεία απενοχοποίηση, νομιμοποίηση και δικαίωση των θέσεων του πολιτικού του αντιπάλου κου Κυριάκου Μητσοτάκη, τον οποίο προσπάθησαν με κάθε τρόπο και μέσον, να αποδομήσουν και ο οποίος στη συνέχεια εξελέγη από μεγάλη πλειοψηφία των Ελλήνων ψηφοφόρων, πρωθυπουργός της χώρας!

  Κατ’ αυτόν τον τρόπο, η Ελλάδα κατάφερε και επέστρεψε στο πολιτικό mainstream και σε μία κανονικότητα!

  Είναι η πρώτη χώρα στην Ευρώπη που αν και πληγείσα βαθιά από την κρίση, γυρίζει την πλάτη της στον λαϊκισμό και τραβάει μπροστά!

  Ο ΣΥΡΙΖΑ ηττήθηκε στρατηγικά και η ΧΑ  δεν πέρασε το κατώφλι της Βουλής  -πρόκειται σε κάθε περίπτωση, για ένα εμφατικό επίτευγμα, που όμως δεν πρέπει σε καμία περίπτωση, να αποπροσανατολίσει από τις προκλήσεις που παραμένουν στη γωνία  -και είναι πολλές!

  Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι, συχνά με εξαιρετικά υψηλή μόρφωση και εμπειρία, που έφυγαν από τη χώρα ενδεχομένως να μην καταφέρουν να επιστρέψουν ποτέ, ενώ από την άλλη... οι νέοι που δεν μπόρεσαν να βρουν δουλειά μέχρι σήμερα, ίσως και να μην αναπληρώσουν ποτέ τα χαμένα χρόνια απ’ τη ζωή τους.

  Την Κυριακή που πέρασε, οι Έλληνες εξέλεξαν νέο πρωθυπουργό, τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

  Η κυβέρνησή που δημιούργησε, σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να είναι "μια ακόμη κυβέρνηση”, αλλά "μία άλλη, διαφορετική κυβέρνηση”, που και θα επιτύχει και θα κάνει χαρούμενους και περήφανους  τους Έλληνες, ακόμα και εκείνους που δεν νοιώθουν ακόμα κοντά της.., και θα φέρει την πανέμορφη χώρα μας στη θέση που της αξίζει!

  Με τις καλύτερες ευχές λοιπόν, όλων μας και με ιδιαίτερα πολλές προσδοκίες, "Καλή Επιτυχία” στην κυβέρνηση όλων των Ελλήνων και...  "καλό βόλι” στις μάχες για μια καλύτερη Ελλάδα, που είναι μπροστά μας!

  *Ο κ. Θοδωρής Γιάνναρος είναι Μοριακός Βιολόγος-Γενετιστής, Μέλος Τομέα Υγείας της Νέας Δημοκρατίας

  email: theogiannaros@gmail.com, Twitter: @theogiannaros1, FaceBook: Theo Giannaros

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων