Συνεχης ενημερωση

  Σάββατο, 06-Ιουλ-2019 08:29

  Έμφαση στην "Πρόληψη" από την αυριανή μας κυβέρνηση

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Θοδωρή Γιάνναρου

  Η ηθική και λογική υπεροχή των προληπτικών μέτρων που αναφέρονται τόσο στη δημόσια όσο και στην ατομική υγεία, σε αντιπαράθεση με τη θεραπεία και την αποκατάσταση, είναι ένα θέμα που πρέπει να βρίσκεται ψηλά στην ατζέντα μιας προοδευτικής κυβέρνησης που επιθυμεί να θεωρείται σύμμαχος και συνοδοιπόρος των πολιτών.

  Η πρόληψη είναι το μεγάλο στοίχημα που η νέα κυβέρνηση πρέπει να βάλει. Μέχρι σήμερα δαπανάται, δυστυχώς, μόλις το 1,3% των δαπανών υγείας για την πρόληψη. Σε μια ευνομούμενη ευρωπαϊκή χώρα-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι  ανεπίτρεπτο να καταδικάζουμε, παραδείγματος χάριν, τα παχύσαρκα παιδιά, με τόση ευκολία και ανευθυνότητα, σε μια ζωή που θα τους δημιουργήσει στο μέλλον ιδιαίτερα πολλά και σοβαρά προβλήματα υγείας και τεράστια έξοδα από το κράτος για τις θεραπείες που θα απαιτηθούν, για να συνεχίσουν τη ζωή τους ως ενήλικες πλέον. 

  Βέβαια, στη θεωρία φαίνεται σχετικά εύκολο, στην πράξη όμως και μέχρι τώρα έχει αποδειχθεί εξαιρετικά δύσκολο. Η κατανάλωση αλκοόλ, το κάπνισμα, οι λανθασμένες διατροφικές συνήθειες ή επιλογές, η έλλειψη άσκησης, η παχυσαρκία και το άγχος είναι μερικοί από τους παράγοντες εκείνους που δημιουργούν ασθένειες που ευθύνονται για τον μεγαλύτερο αριθμό σοβαρών προβλημάτων υγείας - ακόμη και θανάτων στη χώρα μας. Αυτές οι αιτίες δηλαδή είναι υπεύθυνες για  καρκινογενέσεις, καρδιαγγειακά και άλλα χρόνια νοσήματα, αναπηρίες (π.χ. αναπνευστικές), υποβάθμιση της ποιότητας ζωής, μείωση του προσδόκιμου ζωής. Παρ’ όλα αυτά, ελάχιστοι συμπολίτες μας λαμβάνουν ενεργό ρόλο στην προστασία και προώθηση της υγείας τους, γιατί απλά κανένας δεν φρόντισε να τους ενημερώσει σχετικά...

  Έχει ούτως ή άλλως ιστορικά διαπιστωθεί η αλληλεξάρτηση μεταξύ οικονομικής ανάπτυξης ενός κράτους και της υγείας των πολιτών του. Η καλή υγεία του πληθυσμού αποτελεί σε κάθε περίπτωση βασική προϋπόθεση για την ευημερία του, αλλά και τη διαθεσιμότητα του παραγωγικού-εργατικού δυναμικού, και αντίστροφα. Άρα αποτελεί μονόδρομο η σοβαρή ενασχόληση της πολιτείας με την πρόληψη και μέσω αυτής με την εφαρμοσμένη προστασία και προώθηση της υγείας των πολιτών!

  Δυστυχώς, φίλες και φίλοι, οι μεγαλύτεροι εχθροί για την υγεία δεν είναι μόνο τα μικρόβια, οι ιοί, ο καρκίνος τα καρδιοαναπνευστικά νοσήματα κ.ά., αλλά η ανέχεια, η άγνοια και η εκμετάλλευση του ανθρώπου από τον ίδιο τον άνθρωπο, ειδικά όταν νοσήσει και αναζητά την ίαση.

  Κατ’ αυτόν τον τρόπο, και σε τελευταία ανάλυση, καμία υπηρεσία υγείας δεν θα είναι ποτέ σε θέση ν’ ανταποκριθεί ούτε κατ’ ελάχιστον στις ανάγκες της σύγχρονης εποχής, ούτε να αντιμετωπίσει σύγχρονα προβλήματα και ειδικά τη νοσηρότητα, αν δεν αναγνωριστεί η μεγάλη σημασία που έχουν οι κοινωνικές συνθήκες των οικονομικά ασθενών, αν δεν βελτιωθεί η ζωή τους και εάν δεν υπάρξει μέριμνα για πρόληψη και αυτοΐαση. 

  Επιπλέον, τα μέτρα και τα προγράμματα για την πρόληψη, την προστασία και προώθηση της υγείας θα πρέπει να είναι σε πρώτο πλάνο και σε οποιασδήποτε εθνική στρατηγική στον τομέα της υγείας. Οι σύγχρονες πολιτικές υγείας θα πρέπει να έχουν εστιασμένη την κάθε προοπτική τους στον άνθρωπο, πάνω και πέρα από οργανωμένα, συγκρουόμενα ή άλλα συμφέροντα, όπως τα επενδυμένα.

  Σκοπός των υπηρεσιών υγείας θα πρέπει να είναι η βελτίωση, η προστασία και η προώθηση της υγείας των πολιτών, δίνοντάς τους τις απαραίτητες πληροφορίες, υποστηρίζοντάς τους έμπρακτα να παραμείνουν υγιείς, κάνοντας την καλύτερη χρήση των υπηρεσιών υγείας και κοινωνικής φροντίδας. Επιπλέον, σκοπός των υπηρεσιών υγείας είναι να χαράζουν στρατηγική (μέτρα πρόληψης) που θα πρέπει να ακολουθηθεί, ώστε να εξασφαλιστεί το μέγιστο επίπεδο υγείας του γενικού πληθυσμού.

  Για τον λόγο αυτόν κρίνεται αναγκαίος ο προσανατολισμός των συστημάτων Δημόσιας Υγείας στην πραγματική έννοια της πρόληψης, της προαγωγής της υγείας και της ποιότητας ζωής.

  Η αξία μιας τόσο πλατιάς θεώρησης έγκειται στην κινητοποίηση όλων των μέσων για την εξουδετέρωση των κινδύνων που απειλούν την υγεία και για την εξάλειψη των γενικότερων επιπτώσεων που απορρέουν από τις βλάβες που εν δυνάμει μπορούν να εμφανιστούν. Και βέβαια προϋποθέτει ολοκληρωμένο στρατηγικό σχεδιασμό Εθνικής Πολιτικής Δημόσιας Υγείας που θα στοχεύει σε πολύ συγκεκριμένες επιδιώξεις, οι οποίες δεν θα προγραμματίζονται απλώς, αλλά θα ελέγχονται για την εφαρμογή τους και, πολύ περισσότερο, θα αξιολογούνται για την αποτελεσματικότητά τους! Με λίγα λόγια, η δυναμική Πρόληψη Υγείας, σε συνδυασμό με μια κατά κάποιον τρόπο "Ορθομοριακή Προσέγγιση της Διατροφής", όπου ο οργανισμός θα προσπορίζεται το "καύσιμο” που απαιτείται σε καθημερινή βάση, ώστε να λειτουργούν απρόσκοπτα τα μεταβολικά και αμυντικά του συστήματα, στοχεύοντας στην κινητοποίηση των "μηχανισμών αυτοΐασης” που διαθέτει, είναι πλέον επιτακτική ανάγκη.

  Είναι σίγουρα ευοίωνο που η νέα κυβέρνηση θα προωθήσει δυναμικά τη φιλοσοφία και το όραμα  της "πρόληψης”, μέσα στο πλαίσιο της  "καλής υγείας” που οραματίζεται για τους πολίτες αυτής της χώρας. Δεν είναι τυχαίες, άλλωστε, οι συνεχείς αναφορές τού, σε μερικές ημέρες, πρωθυπουργού της Ελλάδος, Κυριάκου Μητσοτάκη στο φλέγον αυτό θέμα, που επί δεκαετίες παρέμενε ανενεργό και ξεχασμένο.

  Η προστασία και η προώθηση της υγείας για μια κυβέρνηση, τα μέλη της οποίας  σέβονται τους εαυτούς τους, είναι ύψιστο καθήκον. Λίγοι μέχρι σήμερα φαίνεται να συνειδητοποιούν ότι υπάρχει και κάτι που θα μπορούσαμε να το πούμε φυσική ηθική, αλλά ευτυχώς βρισκόμαστε πλέον στη σωστή κατεύθυνση.

  Ήταν πια καιρός... μιας και η υγεία και η ευημερία των πολιτών δημιουργούν η μία την άλλη!

  *Ο κ. Θοδωρής Γιάνναρος είναι Μοριακός Βιολόγος-Γενετιστής, Μέλος Τομέα Υγείας της Νέας Δημοκρατίας

  email: theogiannaros@gmail.com, Twitter: @theogiannaros1, FaceBook: Theo Giannaros

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ