Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 05-Ιουλ-2019 00:04

  Μόνος δρόμος για την ανάπτυξη οι επενδύσεις

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Μαρίας Καλαγιά

  Οι πολίτες εδώ και μια δεκαετία βιώνουν καθημερινά τις συνέπειες της κρίσης. Το βιωτικό επίπεδο υποβαθμίστηκε. Οι συνταξιούχοι είδαν τους κόπους μιας ζωής να "ψαλιδίζονται" και τις συντάξεις τους να μειώνονται διαρκώς. Χιλιάδες επιχειρήσεις έβαλαν "λουκέτα". Εκατομμύρια νοικοκυριά είδαν το διαθέσιμο εισόδημά τους να συρρικνώνεται. Οι νέοι άνθρωποι, άνδρες και γυναίκες της γενιάς μου, είδαν το αδιέξοδο και έφυγαν και στο εξωτερικό διεκδικώντας μια καλύτερη ζωή. 

  Στις 7 Ιουλίου η Ελλάδα αλλάζει σελίδα. Με μια αποφασισμένη, ικανή και τολμηρή κυβέρνηση που θα θέσει άμεσα σε εφαρμογή ένα ολοκληρωμένο σχέδιο μεταρρυθμίσεων για να εισέλθουμε σε βιώσιμο κύκλο προσέλκυσης επενδύσεων – δημιουργίας θέσεων εργασίας – ανάπτυξης.

  Οι δεσμεύσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι συγκεκριμένες. Και θα τηρηθούν όλες. Πρώτον, η μείωση του φορολογικού κόστους και του κόστους εισφορών που επιβαρύνει την εργασία. Για να δοθούν επαρκή κίνητρα στην επιχειρηματικότητα και την εργασία στη χώρα. Με μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30% εντός διετίας. Με μείωση της  φορολογίας επιχειρήσεων στο 20% εντός διετίας και μείωση στο φόρο μερισμάτων στο 5%. Αλλά, κυρίως με μια συνολική φορολογική μεταρρύθμιση που θα διευκολύνει το επιχειρείν και θα προάγει τη διαφάνεια. Και ένα σταθερό φορολογικό σύστημα τουλάχιστον για μια πενταετία.

  Δεύτερον, η βαθιά μετάλλαξη του κράτους σε φορέα στήριξης της επιχειρηματικότητας. Με αλλαγή πρακτικής και νοοτροπίας στην αδειοδότηση έργων και δραστηριοτήτων. Με ριζική μεταρρύθμιση των μηχανισμών διοίκησης που αφορούν στην απονομή της Δικαιοσύνης και στην επίλυση διαφορών. Με βελτίωση του ρυθμιστικού περιβάλλοντος. Με εισαγωγή αρχών και πρακτικών καλής νομοθέτησης για τον περιορισμό διαφορών που προκύπτουν από την παρερμηνεία των κανονιστικών πράξεων της Διοίκησης, μέσω της βελτίωσης της ποιότητας και σαφήνειας της νομοθεσίας.

  Ειδικότερα, ο Πειραιάς και τα νησιά του Αργοσαρωνικού, έχουν πολλά να κερδίσουν από τις βαθιές τομές στο Κράτος και τους Θεσμούς. Είναι αρκετά τα κρίσιμα ζητήματα που πρέπει να λυθούν άμεσα ώστε να μπορέσει ο Πειραιάς να αξιοποιήσει τα συγκριτικά του πλεονεκτήματα και να αναβαθμιστεί συνολικά.

  Ο αναπτυξιακός σχεδιασμός της πόλης μας περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, την αξιοποίηση του Πύργου του Πειραιά. Ενός κτιρίου που εδώ και πάνω από 4 δεκαετίες παραμένει αναξιοποίητο. Είναι αναγκαίο να λύσουμε άμεσα το ζήτημα. Να εκμεταλλευτούμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τον Πύργο ώστε να τονωθεί επιχειρηματικά η ευρύτερη περιοχή με τη δημιουργία εκατοντάδων θέσεων εργασίας.

  Ένα δεύτερο κρίσιμο ζήτημα για το μέλλον της πόλης είναι η ρύθμιση του κυκλοφοριακού προβλήματος.  Η έλευση του τραμ και τα πολλά ταυτόχρονα έργα στο κέντρο του Πειραιά δημιουργούν καθημερινά συνθήκες μποτιλιαρίσματος στους οδικούς άξονες. Την ίδια ώρα, οι θέσεις στάθμευσης δεν είναι επαρκείς για να καλύψουν τις ανάγκες με συνέπεια η πόλη να θυμίζει ένα ατελείωτο υπαίθριο γκαράζ.

  Το τρίτο σημαντικό θέμα είναι η τουριστική αξιοποίηση του Πειραιά. Να πάψει η πόλη να θεωρείται απλώς μια στάση κρουαζιέρας αλλά να αποκτήσει δικό της brand. Να δέχεται όλο και περισσότερους επισκέπτες που θα τονώσουν την αγορά. Με επενδύσεις σε νέα πολυτελή ξενοδοχεία. Σε μονάδες που θα ενισχύσουν την τοπική απασχόληση και θα προσφέρουν υψηλού επιπέδου υπηρεσίες στους τουρίστες.

  Αναφορικά με τα νησιά του Αργοσαρωνικού, το κόσμημα του Πειραιά μας, απαιτούνται στοχευμένες δράσεις για την αυτάρκεια σε ενέργεια και νερό. Δική μου δέσμευση είναι η κατάθεση ενός ρεαλιστικού και κοστολογημένου σχεδίου για σύγχρονα συστήματα αφαλάτωσης σε όλα τα νησιά. Συστήματα που θα στηρίζονται σε αιολική και ηλιακή ενέργεια και θα καλύπτουν πλήρως τις ανάγκες των κατοίκων και των επισκεπτών. Είναι ανεπίτρεπτο τα νησιά του Αργοσαρωνικού να μένουν χωρίς νερό και ρεύμα, ειδικά τους θερινούς μήνες, την περίοδο που κατ’ εξοχήν δέχονται σημαντικό αριθμό επισκεπτών.

  Το timing είναι ιδανικό για να μπορέσουμε να προχωρήσουμε μπροστά. Με σκληρή δουλειά, μπορούμε να φέρουμε χιλιάδες δουλειές. Να στηρίξουμε στην πράξη την ελληνική οικονομία αλλά και το ασφαλιστικό μας σύστημα. Να χτίσουμε ένα καλύτερο αύριο για εμάς και τα παιδιά. 

  * Η κα Μαρία Καλαγιά είναι Υποψήφια Βουλευτής Α’ Πειραιώς και Νήσων

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ