Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 03-Ιουλ-2019 00:03

  Ας πούμε την αλήθεια για τη "φοροδιαφυγή της επιβίωσης"

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Σοφίας Λουκέρη

  Βασικό επιχείρημα των κυβερνήσεων της μεταπολίτευσης υπήρξε το "θα αντιμετωπίσουμε την φοροδιαφυγή, ώστε να βρούμε έσοδα για να δώσουμε παροχές".

  Επί δεκαετίες η ελληνική κοινωνία "εκπαιδεύτηκε" από ένα πολιτικό σύστημα, το οποίο διέδιδε εντέχνως ότι για όλα τα δεινά της χώρας βασικός υπαίτιος είναι ο ιδιωτικός τομέας. Ειδικότερα,  το αφήγημα που επικαλείτο το σύστημα ήταν ότι οι επιχειρηματίες που ενδιαφέρονται μόνο για το κέρδος τους,  είναι κυρίως αυτοί που στερούν πόρους από τα δημόσια έσοδα, αποκρύπτοντας εισοδήματα στις φορολογικές τους δηλώσεις. Αυτοί εν ολίγοις είναι η αιτία όλων των κακών.

  Ωστόσο, ας μη λησμονούμε ότι την ίδια ώρα ως κράτος δίναμε παχυλές συντάξεις σε 30άρηδες, ισόβιες συντάξεις σε άγαμες θυγατέρες (όχι σε όλες, μόνο σε όσες είχαν την τύχη ο πατέρας τους να υπηρετούσε σε συγκεκριμένα πόστα του Δημοσίου τομέα), χορηγούσαμε επιδόματα αναπηρίας σε χιλιάδες τυφλούς που -ω τι σύμπτωση!- όλοι ζούσαν σε μια συγκεκριμένη γεωγραφική περιοχή, αναγνωρίζαμε ως ήρωες της Εθνικής Αντίστασης ανθρώπους που ούτε καν είχαν γεννηθεί την περίοδο των συγκεκριμένων γεγονότων και υπό αυτό το κλίμα τα Βουλευτικά γραφεία είχαν μετατραπεί σε εταιρείες ανθρώπινου δυναμικού για "τακτοποίηση" στο δημόσιο των "δικών μας" παιδιών, ανεξαρτήτως προσόντων.

  Τη μεγαλύτερη ευθύνη, βέβαια, για όλη αυτή την κατάσταση φυσικά και φέρει το ΠΑΣΟΚ και ο Ανδρέας Παπανδρέου που εργαλοιοποίησε το κράτος για να εξυπηρετήσει και να ευνοήσει αποκλειστικά την κομματική του πελατεία. Φυσικά, δεν θα κρυφθώ πίσω από το δάκτυλό μου. Και η δική μας παράταξη -έχοντας να αντιμετωπίσει έναν αντίπαλο που γιγαντώθηκε χάρη στα "ρουσφέτια"- ανταποκρίθηκε στο "ερέθισμα" και έκανε και αυτή τα δικά της λάθη, χωρίς φυσικά να μπορεί να συγκριθεί με το ΠΑΣΟΚ.

  Σήμερα, μετά από 10 σχεδόν χρόνια κρίσης και μνημονίων, η καραμέλα της "φοροδιαφυγής" παραμένει επίκαιρη.

  Ξανά στον λόγο της μετεξέλιξης του πράσινου ήλιου που είναι ο ΣΥΡΙΖΑ, επικρατεί ο πόλεμος κατά της ιδιωτικής πρωτοβουλίας προς εξυπηρέτηση ξανά ενός κομματικού στρατού.

  Τα τελευταία 5 χρόνια ο Αλέξης Τσίπρας έφερε και ψήφισε στη Βουλή δεκάδες τροπολογίες και φορολογικά νομοσχέδια μέσω των οποίων πραγματοποιήθηκε μια πρωτοφανής επίθεση προς όποιον ασκεί ελεύθερο επάγγελμα ή λειτουργεί μια μικρή ή μεσαία επιχείρηση.

  Πώς αμύνθηκε ο ιδιωτικός τομέας απέναντι σε αυτή την επίθεση του κράτους; Ας μιλήσουμε με ειλικρίνεια. Μέσω της φοροδιαφυγής της επιβίωσης. Εκατοντάδες χιλιάδες ελεύθεροι επαγγελματίες και μικροί επιχειρηματίες βρέθηκαν αντιμέτωποι με ένα δίλημμα: "Να πληρώσω άδικους φόρους που ζητάει ο ΣΥΡΙΖΑ, που πολλές φορές ξεπερνούν ακόμη και το 100% του εισοδήματος μου ή να αποκρύψω μέρος των εισοδημάτων μου για να επιβιώσω εγώ και η οικογένεια μου";

  Η απάντηση είναι ξεκάθαρη για το τι επέλεξε η πλειοψηφία όλων αυτών των ανθρώπων μέσω των στατιστικών της ΑΑΔΕ από την εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων του 2018: 6 στους 10 ελεύθερους επαγγελματίες δήλωσαν εισόδημα έως 5.000€.

  Σίγουρα μέσα σε αυτές τις περιπτώσεις υπάρχει ένα μεγάλο ποσοστό ανθρώπων που όντως, λόγω των δυσμενών συνθηκών που επικρατούν στην αγορά, δεν κατάφεραν να παράξουν κέρδος ή είχαν και μεγάλες ζημίες στις επιχειρήσεις τους, όμως πολλοί από αυτούς αναγκάστηκαν στο πλαίσιο του παραπάνω διλήμματος να "περάσουν στην παρανομία".

  Η επόμενη κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας θα αποκαταστήσει την οικονομική δικαιοσύνη μειώνοντας γενναία όλους τους φορολογικούς συντελεστές, προκειμένου όλοι οι άνθρωποι του ιδιωτικού τομέα, που αδίκως δαιμονοποιήθηκαν κατά τη μαύρη πενταετία του ΣΥΡΙΖΑ, να μπορέσουν να σταθούν στα πόδια τους και να αισθανθούν ξανά ελεύθεροι για να επιχειρήσουν. Το κράτος όμως ως γνωστόν έχει συνέχεια -και ιδιαίτερα τα πέντε τελευταία χρόνια με τον ΣΥΡΙΖΑ- δεκάδες ή και εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες   έχουν βρεθεί έκθετοι απέναντι στις φορολογικές αρχές. Η ΑΑΔΕ πραγματοποιεί καθημερινά χιλιάδες διασταυρώσεις που χάρη στην αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών έχουν γίνει πολύ εύκολες και εμείς ως επόμενη κυβέρνηση θα κληθούμε πολύ σύντομα να διαχειριστούμε ένα τεράστιο πρόβλημα.

  Θα αφήσουμε την εφορία να οδηγήσει στον επιχειρηματικό θάνατο τους "φοροφυγάδες της επιβίωσης" ή θα τολμήσουμε να προχωρήσουμε σε μια ρηξικέλευθη νομοθετική ρύθμιση μιας νέας αρχής των μικρών επιχειρήσεων με την εφορία;

  Σίγουρα αυτό το ζήτημα αποτελεί μια αδιαμφισβήτητη πραγματικότητα και έχει πολλές προεκτάσεις και επακόλουθα θα γεννήσει αντιδράσεις και ερωτήματα κοινωνικής δικαιοσύνης. Ωστόσο, προσωπικά αν εκλεγώ Βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας στην Α’ Αθηνών, πιστεύω πως πρέπει να το τολμήσουμε!

  Οι μικροί και δίκαιοι φόροι και μια νέα ειλικρινής σχέση μεταξύ μικρομεσαίων επιχειρήσεων και ελευθέρων επαγγελματιών με το κράτος είναι από τον ιδιωτικό τομέα ένα δίκαιο αίτημα που πρέπει με προσοχή να ικανοποιηθεί.

  * Η κα Σοφία Λουκέρη είναι Διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ-ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΟΣ & Υποψήφια Βουλευτής στην Α’ Αθηνών με τη ΝΔ

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ