Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 02-Ιουλ-2019 00:04

  Η λάθος κατανόηση των startups

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Μελέτη Ρεντούμη 

  Πριν λίγες ημέρες στα πλαίσια της προεκλογικής του εκστρατείας, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας αποφάσισε να δώσει έμφαση στην καινοτομία και να συναντηθεί με εκπροσώπους νεοφυών επιχειρήσεων, των λεγόμενων startups όπως λέγονται στην αγορά.

  Περιέγραψε ένα νέο οικονομικό μοντέλο, το οποίο κατά τη γνώμη του πρέπει να ακολουθήσει η χώρα ώστε να ανακάμψει από την οικονομική κρίση.

  Μέχρι εκεί θα μπορούσαμε να δεχθούμε έστω μία τέτοια γενικόλογη εισήγηση.

  Στην πορεία όμως της σκέψης του και απευθυνόμενος σε νέους ανθρώπους φάνηκε πως ο πρωθυπουργός δεν γνωρίζει πως λειτουργεί μία σύγχρονη οικονομία, πολύ περισσότερο όταν εμπλέκεται η καινοτομία και η έρευνα.

  Αναφέρθηκε συγκεκριμένα στις startup εταιρίες, σαν να είναι κάτι διαφορετικό και ξένο από την οικονομία της αγοράς, περιγράφοντας τη δραστηριότητά τους ως επέκταση της κοινωνικής και μόνο οικονομίας σε αντιδιαστολή με όσους κερδίζουν όπως είπε από την αγορά.

  Ούτε λίγο ούτε πολύ λοιπόν, κατανοεί τις startups ως σύγχρονες ακτιβιστικές κολλεκτίβες που παράγουν συγκεκριμένη ποσότητα παραγωγής, για να επιλύσουν ένα κοινωνικό πρόβλημα το όποιο θα ελέγχεται και πάλι από το κράτος, παρεμβαίνοντας ουσιαστικά στο κλασικό οικονομικό ερώτημα, τί και πόσο θα παραχθεί και πώς θα διανεμηθεί, ώστε το κέρδος να επιστρέφει στην κοινωνία χωρίς κριτήρια οικονομικής βιωσιμότητας όπως επιθυμεί ο πρωθυπουργός, στα πλαίσια μίας κεντρικά διευθυνόμενης οικονομίας.

  Είναι πραγματικά λυπηρό, να μην αντιλαμβάνεται ο Έλληνας πρωθυπουργός, νέος μάλιστα σε ηλικία, ότι οι οικονομίες λειτουργούν με βάση την πρόσφορα και την ζήτηση και πως αρκετές startups, με τη λειτουργία τους και την καινοτομία των νέων τεχνολογιών που θα εισάγουν, θα δώσουν υπεραξία στους μετόχους και επενδυτές τους, με προοπτική μάλιστα συνεργασίας ή και εξαγοράς στο μέλλον από μεγάλες πολυεθνικές, για περαιτέρω ανάπτυξη δραστηριοτήτων, με νέα κεφάλαια και ενισχυμένο προσωπικό.

  Η κατανόηση των αγορών και της λειτουργίας του οικονομικού κυκλώματος, είναι ικανή και αναγκαία συνθήκη για να κυβερνηθεί μία χώρα, με απώτερο στόχο, να φέρει προστιθεμένη αξία στο ΑΕΠ, ιδίως για την Ελλάδα με την παρατεταμένη στασιμότητα των επενδύσεων.

  Ας αντιληφθεί λοιπόν ο πρωθυπουργός την πραγματικότητα και ας προτείνει κάτι ρεαλιστικό για τη χώρα, μακριά από μικροπολιτικές ιδεοληψίες, μέσα από ένα σύγχρονο οικονομικό μοντέλο, όπως αρμόζει σε μία χώρα μέλος της ΕΕ και της Ευρωζώνης.


  * Ο κ. Μελέτης Ρεντούμης είναι οικονομολόγος τραπεζικός 
   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων