Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 24-Ιουν-2019 00:03

  Κυβέρνηση 8ης Ιουλίου: Τρεις προκλήσεις, τρεις λύσεις

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Κωνσταντίνου Β. Κόλλια

  Κρίση χρέους.

  Μείωση εισοδημάτων.

  Πτώση κατανάλωσης.

  Ύφεση.

  Τρία μνημόνια.

  Και, όπως φαίνεται, δεν μάθαμε και πολλά.

  Εννέα και πλέον μήνες μετά την ολοκλήρωση του τρίτου προγράμματος προσαρμογής, και στην Ελλάδα δεν έχουμε συζητήσει παρά ελάχιστα για το νέο παραγωγικό μοντέλο, πάνω στο οποίο θέλουμε να βασίσουμε την οικονομική ανάπτυξη, την παραγωγή του καλώς εννοούμενου – και όχι κρατικοδίαιτου – πλούτου και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

  Αντίθετα, διολισθαίνουμε ξανά σε συνθήκες προεκλογικής παροχολογίας, γεγονός, το οποίο επισημαίνεται με έμφαση και στις σημειώσεις της τελευταίας έκθεσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.  

  Τα σημάδια των επιπτώσεων αυτής της παροχολογίας γίνονται ολοένα και πιο εμφανή και μπορεί να υπονομεύσουν το μέλλον της χώρας.

  Τόσο οι εκτιμήσεις των Βρυξελλών για το 2019 και τα επόμενα χρόνια, όσο και τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για περαιτέρω επιβράδυνση της ανάπτυξης το πρώτο τρίμηνο της χρονιάς (οπότε και το ΑΕΠ αυξήθηκε μόλις κατά 1,3%), δείχνουν ότι οι ανησυχίες θεσμικών φορέων, όπως το Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδος, αλλά και επιχειρηματικών συνδέσμων, δυστυχώς επιβεβαιώνονται.

  Πλέον, οι αγορές, που καλωσόρισαν το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών ως δείγμα αποκατάστασης της πολιτικής ομαλότητας και σταθερότητας στη χώρα, δεν θα δείξουν άλλη ανοχή και υπομονή με την περίπτωση της Ελλάδας.

  Οι προκλήσεις, που αντιμετωπίζει η χώρα στο επόμενο εξάμηνο, αλλά και τα έτη, που ακολουθούν, είναι πολλές και διόλου ευκαταφρόνητες.

  Η νέα κυβέρνηση που θα προκύψει από τις εκλογές της 7ης Ιουλίου καλείται να ισορροπήσει μεταξύ της διατήρησης της δημοσιονομικής πειθαρχίας και της εφαρμογής των μέτρων ελάφρυνσης, που ψηφίστηκαν προεκλογικά...

  ...μέτρα, τα οποία – με βάση και τις παρατηρήσεις της Επιτροπής – φαίνεται ότι δημιουργούν συνθήκες δημοσιονομικού εκτροχιασμού.

  Η συγκεκριμένη πρόκληση είναι ακόμα σημαντικότερη, δεδομένου ότι συνεχίζεται η υπο-εκτέλεση των προβλέψεων του προϋπολογισμού στις δαπάνες του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων.  

  Πρόκληση αποτελεί και η αδιάκοπη εφαρμογή των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, που έχει ανάγκη η οικονομία και οι οποίες έχουν συμφωνηθεί με τους δανειστές. Η κόπωση, που παρατηρείται το τελευταίο διάστημα και επισημαίνεται από τις Βρυξέλλες, έχει επιβραδύνει σημαντικά την εφαρμογή τους, με κίνδυνο την επιδείνωση του θετικού κλίματος, το οποίο καταγράφεται το τελευταίο διάστημα και έχει οδηγήσει στην αποκλιμάκωση των επιτοκίων των ελληνικών ομολόγων.

  Η τρίτη πρόκληση αφορά στις βάσεις, πάνω στις οποίες στηρίζεται η ανάπτυξη της χώρας. Το γεγονός, δηλαδή, ότι η αύξηση του ΑΕΠ έχει ως βασική αιτία κυρίως την εγχώρια ζήτηση, προβληματίζει ιδιαίτερα οικονομολόγους και αναλυτές. Κι αυτό,  τόσο γιατί το έλλειμμα εμπορικού ισοζυγίου διευρύνεται, με το ρυθμό αύξησης των εισαγωγών να είναι υπερδιπλάσιος αυτού των εξαγωγών, όσο και γιατί η άνοδος των εξαγωγών οφείλεται αποκλειστικά στις εξαγωγές υπηρεσιών, δεδομένου ότι αυτές των προϊόντων υποχώρησαν στο τρίμηνο.  

  Πώς θα αντιμετωπιστούν αυτές οι τρεις προκλήσεις;

  Πέραν των επιμέρους αναγκαίων πολιτικών, με τρία σημαντικά βήματα:

  Πολιτική ομαλότητα, απελευθέρωση του επενδυτικού περιβάλλοντος από στρεβλώσεις και εμπόδια, σταδιακή ελάφρυνση των μνημονιακών βαρών σε ένα πλαίσιο συνετής δημοσιονομικής διαχείρισης.

  O κ. Κωνσταντίνος Β. Κόλλιας είναι Πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ