Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 20-Ιουν-2019 00:04

  Πολιτική αλλαγή και οικονομική ανόρθωση

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Πάνου Ευαγγελόπουλου

  Ο ελληνικός λαός βρίσκεται προ των θυρών της καθοριστικής απόφασής του για πολιτική αλλαγή που θα σημάνει ότι μια νέα κυβέρνηση θα αναλάβει το μείζον έργο της ανόρθωσης της ελληνικής οικονομίας, της απελευθέρωσής της από τα δεσμά του αδιέξοδου λαϊκισμού και της άρσης από τα ασήκωτα βάρη που της εναπόθεσαν στους ώμους της, οι πολιτικές των στείρων ιδεοληψιών και των ανερμάτιστων τακτικισμών που παρέσυραν την Πατρίδα μας, προς χάριν της λάγνας εξουσίας, σε μια αντιπαραγωγική και εν πολλοίς αποτυχημένη κυβερνητική θητεία.

  Η ελληνική οικονομία σήμερα, μετά από τέσσερα συναπτά έτη διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ, χαρακτηρίζεται από ένα πολύπλοκο, πολυσύνθετο, δυσχερές, δύσκαμπτο, αναποτελεσματικό, αντιπαραγωγικό, κεντρικά σχεδιασμένο και γραφειοκρατικά διαχειριζόμενο ρυθμιστικό περιβάλλον τόσο στον εποπτικό του ρόλο όσο και στην καθημερινή του εφαρμογή που κατά μείζονα λόγο στη λειτουργία του γεννά αντιφάσεις, υπονομεύει την άριστη κατανομή των πόρων, δεν υπηρετεί τους σκοπούς για τους οποίους θεσπίστηκε και εκτινάσσει το συναλλακτικό κόστος της λειτουργίας της δημόσιας διοίκησης, των αγορών και των επιχειρήσεων με αποτελέσματα πολύ δυσμενή στην παραγωγικότητα της εργασίας, την απόδοση του κεφαλαίου και την κοινωνική ευημερία.

  Επομένως ο θεμέλιος λίθος του έργου της οικονομικής ανόρθωσης που θα αναλάβει η νέα κυβέρνηση θα πρέπει να είναι η ριζική μεταρρύθμιση αυτού του αντιπαραγωγικού και αναποτελεσματικού ρυθμιστικού περιβάλλοντος. Το πιο σημαντικό πλεονέκτημα αυτής της τόσο μείζονος σημασίας μεταρρύθμισης είναι ότι δεν έχει δημοσιονομικό κόστος. Αυτό και μόνον αναγάγει τη μεταρρύθμιση του ρυθμιστικού περιβάλλοντος ως του θεμελιώδους εγχειρήματος και του εξαιρετικού ζητήματος που μπορεί άμεσα να υλοποιηθεί και να επιφέρει ευεργετικά αποτελέσματα στο σύνολο της οικονομίας χωρίς να επιβαρύνει το δυσβάσταχτο δημόσιο χρέος της ελληνικής οικονομίας και να διαταράξει την εύθραυστη δημοσιονομική της ισορροπία. Πλέον τούτου μπορεί να συμβάλει στη μείωση των δαπανών του δημόσιου τομέα, να αυξήσει τα δημοσιονομικά έσοδα με ένα καθαρό αξιοσημείωτο θετικό αποτέλεσμα στην τελική διαμόρφωση του πρωτογενούς δημοσιονομικού πλεονάσματος ως κύριου μοχλού της μείωσης του δυσθεώρητου δημοσίου χρέους της ελληνικής οικονομίας.

  Πέραν όμως της θετικής επίδρασης που θα έχει η μεταρρύθμιση του ρυθμιστικού περιβάλλοντος στις δημοσιονομικές επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας και στη συνολική της δημοσιονομική κατάσταση τόσο στο πρωτογενές δημοσιονομικό πλεόνασμα όσο και στη μείωση του δημοσίου χρέους, εκεί που ουσιαστικά θα λειτουργήσει λυτρωτικά θα είναι ο πραγματικός τομέας της ελληνικής οικονομίας. Η μεταρρύθμιση του ρυθμιστικού περιβάλλοντος, η απλοποίηση των κανόνων και των διαδικασιών, η κατάργηση των καταχρηστικών ελέγχων, η άρση των γραφειοκρατικών εμποδίων και η εξάλειψη ανορθολογικών περιορισμών θα οδηγήσει την ελληνική οικονομία σε μία καθολική ανάταξη σε όλους τους τομείς.

  Η άμεση, επιτακτική και αναγκαία εφαρμογή ενός νέου, απλού, λειτουργικού και χρηστικού ρυθμιστικού περιβάλλοντος για τους δημόσιους λειτουργούς, τους πολίτες, τις επιχειρήσεις και τις αγορές θα αφυπνίσει και θα κινητοποιήσει τις υγιείς, δημιουργικές και παραγωγικές δυνάμεις της ελληνικής οικονομίας με πρωτοφανή θετικό αντίκτυπο στην πραγματική οικονομία. Αυτό μάλιστα θα επισυμβεί με εκθετικά αποτελέσματα εξ αιτίας της μακράς και επί σειράς δεκαετιών βαρέως ελεγχόμενης ελληνικής οικονομίας υπό των δεσμών του κρατισμού και της συνεπακόλουθης αυτού αρτηριοσκληρωτικής και ανορθολογικής γραφειοκρατίας. Εάν αποδώσουμε στην ελληνική οικονομία το οξυγόνο της Ελευθερίας με την άρση των περιοριστικών ελέγχων και την απελευθέρωσή της από τα δεσμά με τα οποία το κεφάλαιο υποαποδίδει και η εργασία απέχει μακράν από τη μεγιστοποίηση της παραγωγικότητάς της τότε η ελληνική οικονομία θα ανακάμψει θεαματικά στον ρυθμό μεγέθυνσης του ΑΕΠ, στο σύνολο των επενδύσεων όχι μόνον στους τομείς που εμφανίζει ήδη συγκριτικό πλεονέκτημα αλλά και σε νέους τομείς με την ανάδυση καινοτομιών και την εμφάνιση νέων συγκριτικών πλεονεκτημάτων, στην αύξηση της Εθνικής Αποταμίευσης και αξιοποίησής της στα νέα αναδυόμενα επιχειρηματικά εγχειρήματα και τέλος στην πέραν του συνηθισμένου, αύξησης της απασχόλησης της εργασίας, με πλήρη ενσωμάτωσή της στις νέες εξειδικεύσεις που θα παρουσιαστούν και θα πολλαπλασιαστούν από τη δημιουργία του νέου επιχειρηματικού κλίματος.

  Ο δρόμος μπροστά μας, τα επόμενα έτη, είναι ακανθώδης, δύσβατος και άνισα δυσχερής. Η θέση της ελληνικής οικονομίας είναι εύθραυστη με εμφανή σημάδια ασταθούς και τρεμάμενης ισορροπίας. Οι υποχρεώσεις μας υπερσκελίζουν τις τρέχουσες δυνατότητες μας και διατρέχουν κάθε αγγείο της οικονομίας μας. Γι’ αυτούς τους λόγους οι προσπάθειες που θα καταβάλει η νέα κυβέρνηση πρέπει να είναι επίπονες, επίμονες αλλά και δυναμικές. Το δε σύνολο του έργου που πρέπει να ολοκληρώσει, φαντάζει στα μάτια του έμπειρου και προσεκτικού μελετητή της ελληνικής οικονομίας, έργο Ηράκλειο σε όλες του τις πτυχές. Η ψήφος στις επερχόμενες εκλογές πρέπει να είναι βαριά υπολογισμένη από τους πολίτες και να δώσει καθολική ισχύ στην νέα κυβέρνηση για να έχει την ελευθερία, το κύρος και την δύναμη, το Ηράκλειο αυτό έργο που θα αναλάβει, να το εκτελέσει και να το ολοκληρώσει επιτυχώς.

  * Ο κ. Πάνος Ευαγγελόπουλος είναι Επίκουρος Καθηγητής, Τμήμα Οικονομικών Επιστημών, Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Διαβάστε το ΚΕΦΑΛΑΙΟ
  και ηλεκτρονικά στο

  ReadPoint
  Κυκλοφορεί εκτάκτως
  Παρασκευή 5-Ιουν-2020