Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 21-Μαϊ-2019 00:04

  Ο Δήμος Αθηναίων είναι ένας γίγαντας εν υπνώσει. Μπορούμε καλύτερα

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Άννας Ροκοφύλλου

  Η Αθήνα θα πρέπει να επανακαθορίσει τον μακροπρόθεσμο στρατηγικό της προσανατολισμό για να γίνει μια πόλη ευκαιριών. Στην τελευταία έρευνα της PwC "Cities of Opportunity”, που αξιολογεί 30 πόλεις από όλο τον κόσμο, η Αθήνα κατέλαβε την τελευταία θέση στον δείκτη οικονομικής επιρροής και παρουσίασε ιδιαίτερα χαμηλή απόδοση στον δείκτη τεχνολογικής ετοιμότητας και στη μέτρηση της ποιότητας ζωής. Είναι η μοίρα μας ή μπορούμε καλύτερα;

  Τη στιγμή που ο πλανήτης εισέρχεται στην 4η βιομηχανική επανάσταση, αναμφίβολα υπάρχει ακόμη μακρύς δρόμος να διανύσουμε. Και προφανώς εξαρτάται από τον γενικότερο οικονομικό προσανατολισμό της χώρας. Αλλά αυτό δεν μπορεί να αποτελεί τη μόνιμη προσχηματική επωδό των αιρετών του Δήμου που δεν θέλουν ή δεν μπορούν. Ο λαϊκισμός της αποτυχίας  όπως συνηθίζω να τον ονομάζω.  Στον συνδυασμό μας ΑΘΗΝΑ ΨΗΛΑ με τον Κώστα Μπακογιάννη έχουμε καταθέσει ένα πλήρως κοστολογημένο, αναλυτικό πρόγραμμα για την Αθήνα με χαρακτήρα επιχειρησιακού σχεδίου και προϋπολογισμό 573 εκατ. ευρώ. Με οριζόντιες δράσεις για όλες τις δημοτικές κοινότητες της Αθήνας, κατανεμημένο σε 12 άξονες παρεμβάσεων, από την καθαριότητα και τον φωτισμό έως το πράσινο και την ασφάλεια και από την ηλεκτρονική διακυβέρνηση και την αναθέρμανση της εμπορικής ζωής έως την αναζωογόνηση των εγκαταλελειμμένων γειτονιών.  

  Η Αθήνα μπορεί να γίνει ένας ελκυστικός επενδυτικός προορισμός. Χρειάζεται αλλαγή στο αναπτυξιακό υπόδειγμα, τη στόχευση, τον προσανατολισμό. Στο μοντέλο οργάνωσης και λειτουργίας. Στο πλαίσιο της επενδυτικής μας στρατηγικής σχεδιάζουμε τη δημιουργία εξειδικευμένης πλατφόρμας Invest in Athens που θα προωθεί τις επενδυτικές ευκαιρίες της πόλης. Ο Δήμος μπορεί να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο με συγκροτημένο σχέδιο συστηματικότερης αξιοποίησης των αναπτυξιακών δυνατοτήτων. Με την παροχή κινήτρων για την τόνωση της οικονομικής ζωής και την ενδυνάμωση των τοπικών αγορών. Αξιοποιώντας τη διεθνή εμπειρία και τις επιτυχημένες πρακτικές. Με στοχευμένες δράσεις και μετρήσιμους στόχους.  Εγγυητής μιας αποτελεσματικής τοπικής διακυβέρνησης, με πλαίσιο ξεκάθαρων, διαφανών και φιλικών στον πολίτη, τον εργαζόμενο και τον επιχειρηματία, κανόνων λειτουργίας. 

  Ο Δήμος Αθηναίων είναι σήμερα ένας γίγαντας εν υπνώσει. Υπολείπεται των δυνάμεών του και των προσδοκιών μας. Μπορεί καλύτερα. Μπορεί και οφείλει να απελευθερώσει τις δημιουργικές δυνάμεις της πόλης και να αποτελέσει ένα πραγματικό μητροπολιτικό κέντρο. Να διεκδικήσει τις αρμοδιότητες που δικαιωματικά του ανήκουν. Να κινητοποιήσει και να συντονίσει όλους τους διαθέσιμους πόρους. Να συσπειρώσει δυνάμεις, αξιοποιώντας τις διαθέσιμες ευκαιρίες, το τεράστιο συμβολικό του κεφάλαιο. Να προχωρήσει στην αξιοποίηση του αναξιοποίητου κτιριακού του αποθέματος. Να χτίσει μεθοδικά το διεθνές προφίλ της πόλης. Μπορεί να συνάψει στρατηγικές συνεργασίες κερδίζοντας χρόνο και αναγκαίους πόρους. Να συμβάλλει στην ενίσχυση της καινοτόμου επιχειρηματικότητας, την αύξηση της απασχόλησης, την αναχαίτιση της φυγής των νέων. Μπορεί και οφείλει να εντοπίσει τα κατάλληλα χρηματοδοτικά εργαλεία και να τα διαθέσει στις πραγματικές ανάγκες της πόλης και όχι σε έργα βιτρίνας και ζημιογόνες δράσεις. Για τον σκοπό αυτό ο Κώστας Μπακογιάννης επισκέφτηκε πρόσφατα το Λουξεμβούργο και συναντήθηκε με υψηλόβαθμα στελέχη της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων. 

  Το τρίπτυχο καθαριότητα, ασφάλεια,  οικονομική και κοινωνική αναζωογόνηση της πόλης αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο της στρατηγικής μας για την Αθήνα με επίκεντρο τη βελτίωση του πολιτισμού της καθημερινότητας. Με έμφαση στον φωτισμό και την επαρκή φύλαξη των κοινόχρηστων χώρων. Με μέριμνα για την αποκατάσταση τους αισθήματος ασφάλειας των πολιτών. 

  Η Αθήνα μπορεί καλύτερα. Χρειάζεται ανθρώπους με εμπειρία, επιτυχημένους στον τομέα τους, με αποδεδειγμένη επαγγελματική πορεία, έργο και προσφορά. Ανθρώπους που σηκώνουν το ανάστημά τους απέναντι στα προβλήματα, σε αυτά που δημιουργούν εμπόδια στη δράση, σε αυτά που μας πληγώνουν. Με όραμα, θέληση και συγκροτημένο σχέδιο για την επόμενη μέρα. 
   
  * Η κα Άννα Ροκοφύλλου είναι Δικηγόρος, εν ενεργεία Περιφερειακή Σύμβουλος Αττικής και υποψήφια Δημοτική Σύμβουλος  στον Δήμο Αθηναίων, με τον Συνδυασμό ΑΘΗΝΑ ΨΗΛΑ του Κώστα Μπακογιάννη.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων