Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 21-Μαϊ-2019 00:04

  Δήμος Φιλοθέης Ψυχικού: Υπεύθυνο και καινοτόμο μοντέλο διοίκησης & οικονομικής διαχείρισης

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Παντελή Ξυριδάκη

  Ο Δήμος Φιλοθέης – Ψυχικού κατάφερε στα δύσκολα χρόνια των μνημονίων και των δραστικών περικοπών προς την τοπική αυτοδιοίκηση, να παραμείνει νησίδα ασφαλείας και σταθερότητας. Τα κατάφερε γιατί πολύ πριν η Ελλάδα οδηγηθεί στα πρόθυρα χρεωκοπίας, είχε επιλέξει να ακολουθεί με συνέπεια ένα διαφορετικό μοντέλο διοίκησης και οικονομικής διαχείρισης.    

  Υπεύθυνο μοντέλο οικονομικής διαχείρισης: Δεκαετίες και όχι μόνο στα χρόνια των μνημονίων, φρόντισε να υλοποιεί προϋπολογισμούς με πλεόνασμα. Πλεόνασμα που φρόντιζε να το μετατρέπει σε μέρισμα για τους Δημότες, σε νέες υπηρεσίες και έργο για κάθε γειτονιά. Δεν δανείσθηκε. Δεν χρωστάει σε κανένα. Σήμερα ο Δήμος λειτουργεί με το ¼ των πόρων προ κρίσης και έχει μειώσει κατά ½ το κόστος λειτουργίας του Δήμου.  Για αυτό και πέτυχε: Να μειώσει σημαντικά τα Δημοτικά και Ανταποδοτικά Τέλη από 22% ως 32%. Να χρηματοδοτεί κάθε χρόνο με ίδιους πόρους έργα σε κάθε γειτονιά ύψους 2,5 εκατ. €. Να διαθέτει 1 εκατ. € ετησίως από ίδιους πόρους, για έργα συντήρησης και εξοπλισμού σε όλα τα δημόσια σχολεία. Να είναι Πρωταθλητής στην Ανακύκλωση σε όλη των Ελλάδα. Να φιλοξενεί περισσότερα από 300 νήπια και βρέφη ετησίως στους δημοτικούς βρεφονηπιακούς σταθμούς. Να πραγματοποιεί κάθε χρόνο περισσότερες από 300 πολιτιστικές εκδηλώσεις. 500 Δημότες να παρακολουθούν μαθήματα στα εικαστικά εργαστήρια. 3000 Δημότες να συμμετέχουν στα προγράμματα αθλητισμού του Δήμου.  3000 Δημότες να εξυπηρετούνται ετησίως από τα Δημοτικά Ιατρεία. 300 οικογένειες, που  ζουν κάτω από τα όρια της φτώχειας, να υποστηρίζονται από το Δήμο. Να έχει έτοιμες 16 ώριμες  μελέτες με τεύχη δημοπράτησης για μεγάλα έργα και παρεμβάσεις για να μπορεί να διεκδικεί την χρηματοδότησή τους. Ήδη έχουν εγκριθεί οι 10 μελέτες ύψους 11 εκατομμυρίων ευρώ και ξεκινούν τα έργα, καθώς επίσης 3 είναι υπό αξιολόγηση. 

  Καινοτόμο μοντέλο αξιοποίησης υπηρεσιών outsourcing. Ο Δήμος Φιλοθέης – Ψυχικού  δεν διστάζει να αναθέτει την υλοποίηση υπηρεσιών σε τρίτους αρκεί να μπορούν να προσφερθούν καλύτερες και φθηνότερες υπηρεσίες προς τους Δημότες.  Είναι ο πρώτος Δήμος της χώρας που τόλμησε να αναθέσει σε ιδιωτική εταιρεία security την 24ώρη φύλαξη όλων των δημοτικών κτιρίων και σχολικών μονάδων, και να κάνει περιπολίες με 8 αυτοκίνητα κατά τις νυχτερινές ώρες σε όλες τις συνοικίες του Δήμου. Είναι ίσως ο μοναδικός Δήμος στη χώρα που σπάνια θα συναντήσεις αδέσποτο ζώο. Γιατί ο Δήμος ανέθεσε το πρόγραμμα περισυλλογής, στείρωσης και αποθεραπείας των αδέσποτων ζώων στην Ελληνική Φιλοζωική Εταιρεία με την ουσιαστική συμβολή των Εθελοντών της ΖΩ.ΦΙ.ΨΥ.  Είναι ο Δήμος που ξεκινά να αναθέσει σε ιδιώτη την τοποθέτηση και συντήρηση φωτισμού led χαμηλότερης ενεργειακής κατανάλωσης και μεγαλύτερης φωτιστικής απόδοσης σε όλες τις γειτονιές και τους κοινόχρηστους χώρους.  Με τη μέθοδο αυτή ούτε ο Δημότης, ούτε ο Δήμος δεν θα χρειαστεί να πληρώσουν ούτε ένα ευρώ. Ο ιδιώτης θα πληρώνεται από μέρος της μείωσης της ενεργειακής δαπάνης του Δήμου. Και οι γειτονιές θα είναι φωτεινότερες από ποτέ.

  Ο Δήμος Φιλοθέης – Ψυχικού ακολουθεί ένα υπεύθυνο και καινοτόμο μοντέλο διοίκησης και οικονομικής διαχείρισης, αποδεικνύει στην πράξη  γιατί ξεχωρίζει. Γιατί ο Δήμος Φιλοθέης – Ψυχικού είναι μία πόλη που αξίζεις να ζεις. 

  * Ο κ. Παντελής Ξυριδάκης είναι Δήμαρχος Φιλοθέης – Ψυχικού 

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων