Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 16-Μαϊ-2019 00:04

  Δεν είναι δημοσκόπηση οι εκλογές. Είναι κρατική απόφαση

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Νίκου Κασκαβέλη 

  Τις τελευταίες μέρες, με δηλώσεις του Πρωθυπουργού και του Αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, βρεθήκαμε ανάμεσα σε ερμηνευτικές συμπληγάδες, σχετικά με το τι συνιστούν οι επικείμενες εκλογές. Θέλοντας ο καθένας να θέσει το διακύβευμα της αναμέτρησης, ιδίως στην κάλπη των ευρωεκλογών, ακούσαμε για δημοψήφισμα, για ψήφο εμπιστοσύνης στην Κυβέρνηση και τελικά για μια "απλή δημοσκόπηση". Ο κ. Τσίπρας, αφού έθεσε πολύ ψηλά τον πήχη και θεώρησε πως διά των παροχών που ψήφισε ("χάντρες σε ιθαγενείς") πέτυχε την εξισορρόπηση του σκηνικού, προσγειώθηκε κάπως απότομα και βρέθηκε στον αντίποδα, μειώνοντας (νόμισε) τη σημασία του εκλογικού αποτελέσματος. Και ήρθε στον αντίποδα όχι μόνο της βαρύγδουπης δικής του δήλωσης περί παροχής ψήφου εμπιστοσύνης, αλλά και σε όλα έλεγε ως αντιπολίτευση όταν διακήρυττε, πάντα απόλυτα και έντονα, πως μετά από νικηφόρο για εκείνον-τότε- αποτέλεσμα, η Κυβέρνηση δεν μπορούσε να παραμένει στην εξουσία. 

  Ας δούμε όμως τα δεδομένα. Όπως ξέρουμε, μετά από τέσσερα χρόνια "ανάπαυλα", αντίθετα με τα ειωθότα πολλών ετών, ο λαός καλείται στις κάλπες σε λίγες μέρες. Θα αποφασίσει για τους εκπροσώπους του στην Ευρωβουλή αλλά και για τις Διοικήσεις σε Δήμους και Περιφέρεις. Κάθε εκλογή έχει τη δική της ξεχωριστή σημασία και θα μιλήσουμε γι’ αυτό. Να δούμε όμως πρώτα, τι τελικά είναι αυτές οι εκλογές και τι μήνυμα θα στείλουν. Να πούμε λοιπόν, με κάπως απόλυτο τρόπο, αφού αυτά είναι λυμένα από το Συνταγματικό δίκαιο και την δημοκρατική πρακτική δεκαετιών, πως δεν χωρούν εδώ ερμηνείες και διακριτικές ευχέρειες. Όσο και να επιχειρούν πολιτικοί παράγοντες και κόμματα να φέρουν το "αφήγημα" στα μέτρα τους, για να παρατείνουν την παραμονή τους στην εξουσία ή να επισπεύσουν την άνοδό τους σε αυτή, το θέμα είναι πιο ξεκάθαρο. 

  Οι εκλογές λοιπόν, οι γενικές, καθολικές κλπ, αποτελούν μια διαδικασία που παράγει απόφαση. Με τη νομική έννοια του όρου. Το αποτέλεσμα των εκλογών αποτελεί μια δεσμευτική και κυρίαρχη απόφαση του ανωτέρου κρατικού οργάνου που είναι ο λαός. Σύμφωνα με το Σύνταγμα, ο λαός είναι άμεσο κρατικό όργανο. Η βούλησή του, που εκφράζεται ευθέως διά των εκλογών, συνιστά την αρχή της λαϊκής κυριαρχίας στην οποία βασίζεται το πολίτευμα. Κάθε τέτοια απόφαση λοιπόν είναι υψίστης σημασίας, πολιτικής και νομικής και ως τέτοια και μόνο μπορεί να αντιμετωπίζεται. Φυσικά και κάθε εκλογική διαδικασία δεν συνεπάγεται και εκλογή νέας Κυβέρνησης. Γι’ αυτό υπάρχουν ξεχωριστοί κανόνες. Είναι όμως κάθε εκλογική διαδικασία μια κορυφαία δημοκρατική λειτουργία που παράγει ύψιστης σημασίας νομική-πολιτική απόφαση. Κάθε άλλη προσέγγιση, απλώς υποτιμά το πολίτευμα και ως εκ τούτου είναι απλώς απαράδεκτη. 

  Οι επικείμενες εκλογές είναι εξόχως σημαντικές για σειρά λόγων. Μόνο και μόνο το γεγονός πως ο λαός, ο κάθε πολίτης ξεχωριστά, θα αποφανθεί αυθεντικά μετά από τόσο μεγάλο διάστημα, συνιστά μείζον γεγονός. Τα ζητήματα που έχουν σωρευθεί, μετά από μια περίοδο κρίσεων, καταλυτικών γεγονότων και αποφάσεων, είναι πολλά και θα απαιτηθεί ανάλυση προκειμένου να κατανοηθεί περί τίνος ακριβώς θα εκφράσει την άποψή του ο λαός, διά της ψήφου και προτίμησής του. Γιατί είναι κοινός τόπος, πως σε κάθε εκλογή και ιδίως σε όσες δεν αναδεικνύουν Κυβέρνηση, ο λαός εκφράζεται και τελικά αποφασίζει, με βάση πολλά και διαφορετικά κριτήρια. Όσο και αν κεντρικό μας θέμα είναι η απόφαση για την εκπροσώπηση στην Ευρώπη, πολλοί θα αποφασίσουν με αμιγώς εσωτερικά κριτήρια, εκφράζοντας ευαρέσκεια ή αποδοκιμασία στην Κυβερνητική πολιτική. Διά της ψήφου σε όχι δύο, αλλά περισσότερα κόμματα. 

  Ναι, από τις εκλογές αυτές θα εξαχθούν βασικά πολιτικά συμπεράσματα. Και αυτά δεν θα είναι "χαλαρά", δεν θα έχουν το χαρακτήρα δημοσκόπησης, αλλά κραταιάς απόφασης. Η Κυβέρνηση, μετά τις συνεχείς (και λόγω χρονικής εγγύτητας) νίκες του 2015, βρίσκεται ενώπιον του φάσματος ηχηρής ήττας για πρώτη φορά. Και αυτό δείχνει να την τρομάζει και να την οδηγεί σε αμηχανία, αν κρίνουμε από τη συμπεριφορά της. Πέραν αυτού, οι εκλογές αυτές είναι κρίσιμες. Για την Ευρώπη, για τις δυναμικές των κομμάτων εσωτερικά και πανευρωπαϊκά και τέλος για την τοπική διακυβέρνηση, που ολοένα και αναβαθμίζεται στην αντίληψη της κοινωνίας. Όλοι πλέον αντιλαμβάνονται πόσο σημαντική είναι η υπόθεση της Αυτοδιοίκησης, αφού σε εκείνο το επίπεδο βρίσκεται η πρώτη και ίσως σημαντικότερη και συχνότερη επαφή του πολίτη με την κρατική μηχανή και τις υποδομές της. Μια ικανή διοίκηση μπορεί να σημαίνει έντονη διαφορά σε επίπεδο ποιότητας ζωής και καθημερινότητας. Γι’ αυτό και η επιλογή εκεί έχει τόση κρισιμότητα. 

  Σε επίπεδο "ευρωκάλπης" τα ζητήματα είναι γνωστά. Η Ευρώπη, μετά την πολυδιάστατη κρίση που πέρασε και περνάει, δεν βρίσκεται στο καλύτερο σημείο της από πλευράς λαϊκής αποδοχής. Σε πολλές χώρες τα ποσοστά δημοφιλίας της καταρρέουν. Αυτό σχετίζεται τόσο με τις κυρίαρχες πολιτικές της, όσο όμως και με την ελλιπή της επικοινωνιακή πολιτική. Δεν γνωρίζουν επαρκώς οι πολίτες τα οφέλη που απολαμβάνουν ως πολίτες της ενιαίας Ευρώπης. Πολλά από τα καθημερινώς "αυτονόητα" που βιώνουμε, απορρέουν ευθέως από την Ένωση, όμως αυτό δεν φτάνει στον πολίτη. Συχνά φταίει η νοοτροπία των Ευρωπαϊκών μηχανισμών και της αργόσυρτης γραφειοκρατίας τους, άλλοτε φταίνε οι τοπικές Κυβερνήσεις που επιθυμούν εκείνες να καρπώνονται τις ευρωπαϊκές πολιτικές και μόνο όταν κάτι είναι "δυσάρεστο" να το χρεώνουν στις "Βρυξέλλες". Αυτά όμως έχουν συνέπειες. Και βλέπουμε σήμερα, μετά από δεκαετίες ευημερίας και ειρήνης, να θεριεύουν ξανά στην Ευρώπη ακροδεξιά ή ναζιστικά μορφώματα και να φουσκώνουν ξεχασμένοι εθνικισμοί.

  Καίριας σημασίας είναι και οι ασκούμενες πολιτικές. Γι’ αυτό και στην επιλογή μας θα βαρύνει η πολιτική οικογένεια που θα επιλέξουμε. Θα είναι στην ίδια γραμμή συνέχισης μιας μονομερούς λιτότητας ή θα εμπεριέχει την κοινωνική ματιά, την αληθή αλληλεγγύη, τα πιο γενναιόδωρα βήματα πολιτικής ενοποίησης, άρα και τη δυνατότητα εισαγωγής μηχανισμών σταθεροποίησης που μόνο ένα κράτος μπορεί να εφαρμόζει (μεταβιβαστικές πληρωμές κλπ); Οι πολιτικές οικογένειες δεν λένε τα ίδια. Άλλο το Λαϊκό Κόμμα, άλλο οι Σοσιαλιστές-Δημοκράτες, άλλο η αλλοπρόσαλλη Αριστερά. Και στο σημείο αυτό να απευθύνουμε άλλη μία έκκληση στον κ. Τσίπρα, να μην πάρει μαζί του το μυστικό. Με ποιον επιτέλους κατεβαίνουν στις εκλογές; Οι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ σε ποια ομάδα θα ενταχθούν; Στην Αριστερά, που ήδη ανήκουν, ή αλλού; Δεν πρέπει να ξέρουν οι ψηφοφόροι;

  Και τέλος, κρίσιμα συμπεράσματα θα εξαχθούν και από τις τοπικές εκλογές. Ιδίως σε επίπεδο Περιφέρειας, θα φανεί και η δυναμική των χώρων. Ναι, μάθαμε 5 χρόνια τώρα πως τελικά δεν μαζεύουν αλλιώς τα σκουπίδια οι Αριστεροί. Τα μαζεύουν χειρότερα (ή καλύτερα κάπου), αλλά όχι "αλλιώς". Δεν ανακαλύπτουμε συνεχώς την…Αμερική. Αυτό που αναζητούμε είναι η αποτελεσματικότητα. Και η εγγύηση πως κάποιος θα είναι εκεί, την ώρα της ανάγκης, να σηκώσει το τηλέφωνο και να κάνει τη δουλειά του. Στις Περιφέρειες, η κομματική αντιστοίχιση παραμένει μεγαλύτερη. Είναι τέτοια τα μεγέθη καθώς και η "απόσταση" από τον πολίτη. 

  Εκεί, αλλά και στους Δήμους, θα φανεί και η διείσδυση κομμάτων στην κοινωνία. Η αντοχή ή ακόμα και δυναμική ανάκαμψης άλλων χώρων και η ανυπαρξία άλλων, "νεόπλουτων". Ιδίως όμως στους Δήμους, οι πολίτες έχουν αποδείξει πως ψηφίζουν με περισσότερο προσωπικά κριτήρια. Ψηφίζουν τον άνθρωπό τους, αυτόν που ξέρουν καλά και γνωρίζουν την πορεία του. Έτσι ώστε να μπορούν να απευθυνθούν σε αυτόν αλλά και να τον ελέγξουν αργότερα, αν έκανε καλά τη δουλειά του. Φυσικά και εδώ, στις μεγάλες πόλεις, τα άμεσα πολιτικά συμπεράσματα είναι αναπόφευκτα. Τυχόν κανείς Περιφερειάρχης, κανείς Δήμαχος, σημαίνει όλεθρο για την Κυβέρνηση. 

  Σε κάθε περίπτωση, οι εκλογές είναι κρίσιμες. Το εκλογικό δικαίωμα είναι από τα πλέον πολύτιμα για τον πολίτη και τη δημοκρατία. Η αποχή δεν αποτελεί λύση. Καλό είναι να θυμάται, όποιος την επιλέγει, πως απλώς καθιστά ισχυρότερη τη βούληση άλλων για τα δικά του θέματα. Εκχωρεί τη δύναμή του και ύστερα δεν νομιμοποιείται να "ζητάει τα ρέστα". Κρίσιμη η ψήφος για την Ευρώπη. Κρίσιμη για την Περιφέρεια και το Δήμο. Ας μελετήσουμε τα ψηφοδέλτια, ας ακούσουμε τα επιχειρήματα και ας βρούμε τους βέλτιστους. Την επόμενη μέρα, η χώρα θα βιώνει ένα εντελώς άλλο σκηνικό. Η αλήθεια θα έχει κυρίαρχα αποκαλυφθεί και κανείς, με κανένα "αφήγημα" δεν θα μπορεί να κρυφτεί. Η απόφαση του λαού, για τη διοίκηση των υποθέσεών του, είναι δική του, υποχρεωτική και μη αμφισβητήσιμη. Όπως και η ευθύνη για την ποιότητά της. 

  * Ο κ. Νίκος Κασκαβέλης είναι Δικηγόρος - Υποψήφιος δημ. σύμβουλος στη "Δυνατή Γλυφάδα-Νέα Αρχή"

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων