Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 14-Μαϊ-2019 00:04

  Όλες οι πρακτικές της δημοσιονομικής ασωτίας είναι εδώ

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Σωτήρη Θεοδωρόπουλου

  Μετά τον τετραετή φορολογικό στραγγαλισμό της πρωτοφανούς μεταπολεμικά υπερφορολόγησης, ο πλέον χυδαίος λαϊκισμός της μεταπολίτευσης, επιστρατεύει αδίστακτα όπως πάντα όλα τα εργαλεία και πρακτικές που χρεοκόπησαν τη χώρα για την εκλογική του διάσωση.

  Καταστρέφοντας τα κίνητρα για επιχειρηματικότητα, εργασία και επενδύσεις, προκαλώντας μεγαλύτερη εισοδηματική αφαίμαξη και φοροδιαφυγή με ένα πλήθος νέων φόρων και αύξησης των παλιών, υπόσχεται σήμερα αποσπασματικές  μειώσεις φόρων ενώ βαφτίζει 13η σύνταξη το προεκλογικό επίδομα στους συνταξιούχους τρεις μέρες πριν τις εκλογές.

  Υπόσχεται αφθονία παροχών μέχρι το 2022 που θα νομοθετήσει, απ’ τα υπερπλεονάσματα που  ΘΑ δημιουργήσει και θα διαθέσει  για μειώσεις φόρων και αύξηση δαπανών για παροχές, ΘΑ δημιουργήσει απόθεμα 5,5 δισ. απ’ τα υπερπλεονάσματα των ετών 2016, 2017, 2018 -που ήδη  μοιράσθηκαν όπως ανακοίνωνε τότε- προκειμένου να πείσει τους Εταίρους μας για μειώσεις του στόχου 3,5% πρωτογενούς ελλείμματος. Τόσα πλεονάσματα και το Δημόσιο Χρέος  της Γενικής Κυβέρνησης αυξήθηκε από  311,7 δισ. το 2015 σε 335 δισ. στο τέλος του 2018 σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ΥΠΟΙΚ.. Από που άραγε όλα αυτά, πόσοι συμφωνούν και επαυξάνουν ανήμποροι και δειλοί να αντισταθούν  στον καταστροφικό λαϊκισμό; Από μια τελματωμένη οικονομία που την παραδίδει σε χειρότερη κατάσταση απ’ το 2014, με δραματική μείωση των επενδύσεων και των εισοδημάτων, τη χειροτέρευση του Ισοζυγίου Εξωτερικών Συναλλαγών λόγω μειούμενης ανταγωνιστικότητας,  με στάσιμη απασχόληση και ανεργία σχεδόν τριπλάσια του ευρωπαϊκού μέσου όρου;  Με την ανευθυνότητα της  κυβερνητικής προπαγάνδας που θριαμβολογεί για τα καταστροφικά υπερπλεονάσματα των απλήρωτων συντάξεων, των απλήρωτων οφειλών του Δημοσίου, των συνεχώς μειούμενων δημοσίων επενδύσεων, της εξοντωτικής υπερφορολόγησης που μετονομάζεται υπεραπόδοση εσόδων, διατηρώντας και αυξάνοντας όλες τις μορφές δημόσιας σπατάλης του πελατειακού κράτους, όλα για τη δημιουργία επιδοματούχων του κρατικού παρασιτισμού που θα  εξαγοράσουν  την ψήφο τους, η χώρα δεν έχει μέλλον.

  Η αναστροφή της κατάρρευσης και η ανάταξη της πραγματικής οικονομίας, απαιτεί πολιτικές προσέλκυσης επενδύσεων και όχι ψηφοφόρων. Απαιτεί τη δημιουργία Δημοσιονομικού χώρου για ένα ισχυρό σοκ μείωσης της φορολογίας  αρχικά μόνον στην παραγωγή-φορολογία επιχειρήσεων και ασφαλιστικών εισφορών -που θα προέλθει αρχικά απ’ την ακύρωση των υπερπλεονασμάτων και την κατάργηση όλων των μορφών σπατάλης του πελατειακού κράτους, με απαραίτητη μείωση αυτών των δημοσίων δαπανών. Με τις σημερινές ίδιες και χειρότερες πρακτικές του παρελθόντος που μας οδήγησαν στην ατέλειωτη  κρίση, η χώρα κινδυνεύει να χάσει άλλη μία δεκαετία αν δεν απαλλαγεί το συντομότερο δυνατόν απ’ τη σημερινή αντιμνημονιακή απάτη του αριστερού λαϊκισμού, που η συντριβή του στις εκλογές αποτελεί ευθύνη όλων  μας. 

  * Ο κ. Σωτήρης Θεοδωρόπουλος είναι Καθηγητής Οικονομικών Πανεπιστήμιο Πειραιώς, Υποψήφιος Ευρωβουλευτής της ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΕΥΘΥΝΗΣ
   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ