Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 07-Μαϊ-2019 00:03

  Το δολάριο και η άνοδός του

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Matthew Ryan

  Σημαντική άνοδο σε σχέση με τους κύριους ανταγωνιστές του σημείωσε το δολάριο ΗΠΑ το απόγευμα της Τετάρτης, μετά το αποτέλεσμα της σύσκεψης της Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ σχετικά με τη νομισματική πολιτική. Όπως φάνηκε από τις ανακοινώσεις, το πλαίσιο της σύσκεψης ήταν έναν τόνο πιο τολμηρό από όσο αναμενόταν. 

  Τα πρόσφατα μικτά στοιχεία από τις ΗΠΑ, σε συνδυασμό με την τελευταία πτωτική πορεία των παγκόσμιων μακροοικονομικών συνθηκών, είχαν κάνει μεγάλο μέρος της αγοράς να προετοιμαστεί για μια ακόμα σειρά ήπιων παρεμβάσεων που θα υπονοούσαν τη δυνατότητα ύπαρξης χαμηλότερων επιτοκίων στις ΗΠΑ αργότερα μέσα στο έτος. Όπως όμως είχαμε προβλέψει, αυτό απέχει πολύ από το να συμβεί στην πραγματικότητα. 

  Ο πρόεδρος της FOMC (Federal Open Market Committee) Jerome Powell απέρριψε τις συζητήσεις για χαλάρωση της πολιτικής της Επιτροπής, λέγοντας ότι η Τράπεζα δεν βλέπει την ανάγκη για κινήσεις των επιτοκίων "προς οποιαδήποτε κατεύθυνση". Με τη δήλωση αυτή αναγνώρισε τις αδυναμίες του πληθωρισμού και τη συγκρατημένη κίνηση στις καταναλωτικές δαπάνες κατά το πρώτο τρίμηνο. Ωστόσο, οι αδυναμίες αυτές υποβαθμίστηκαν. Ακόμη, ισχυρίστηκε ότι η πρόσφατη πτώση του πληθωρισμού οφειλόταν κυρίως σε μεταβατικούς παράγοντες, ενώ η επιβράδυνση της εγχώριας ζήτησης και των επενδύσεων πιθανώς να αυξηθεί αργότερα μέσα στο 2019. 

  Ο αισιόδοξος τόνος της FOMC, σε συνδυασμό με την θέση του Powell ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος για την Τράπεζα να ξεκινήσει συζητήσεις για χαμηλότερα επιτόκια, έστειλε την ισοτιμία Ευρώ/Δολαρίου πίσω στο 1,12 (βλ. σχεδιάγραμμα), ακριβώς στο όριο των χαμηλών του Ιουνίου 2017. Οι currency traders φαίνεται ότι έχουν σχεδόν παραβλέψει τις ήπιες βλέψεις της Fed από το Μάρτιο, ευνοώντας τις τελευταίες εβδομάδες τις ήπιες μακροοικονομικές ειδήσεις αλλού, δηλαδή στην Ευρωζώνη. Υπάρχει, πλέον, πραγματική ανησυχία σχετικά με το ενδεχόμενο μιας ύφεσης που θα μπορούσε να χτυπήσει την πόρτα της Ευρωζώνης αργότερα μέσα στο έτος. Αυτή η ανησυχία αυξάνεται ιδιαιτέρως κοιτάζοντας τις δυσοίωνες ειδήσεις από τον μεταποιητικό τομέα της Γερμανίας. Ενώ πιστεύουμε ότι θα αποφευχθεί τελικά η ύφεση στην Ευρωζώνη, οι τελευταίες απογοητευτικές ειδήσεις ως προς τα μακροοικονομικά θα αποθαρρύνουν την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα από την πιθανότητα να αυξήσει σύντομα τα επιτόκια. 

  pin

  Όσο για την FED, τα σχόλιά της  είναι σε ευθυγράμμιση με τις προσδοκίες μας ότι τα επιτόκια στις ΗΠΑ είναι πιο πιθανόν να παραμείνουν στα τρέχοντα επίπεδα κατά τη διάρκεια του 2019. Η οικονομία των ΗΠΑ παραμένει ισχυρή και ανέπαφη από την ευρύτερη παγκόσμια επιβράδυνση. Πιστεύουμε ότι η συζήτηση για την ύφεση στη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου είναι κάπως πρόωρη, ιδιαιτέρως εάν λάβουμε υπ’ όψιν την ισχύ της αγοράς εργασίας των ΗΠΑ.

  Επομένως, η σπέκουλα σχετικά με τις περικοπές των επιτοκίων κατά τη διάρκεια του 2019 είναι, κατά τη γνώμη μας, υπερβολική αντίδραση. Δεδομένης της ήδη υψηλής τιμολόγησης της αγοράς για τις περικοπές των επιτοκίων, η αμετάβλητη πολιτική της FED –σενάριο που υποστηρίζουμε ότι θα ισχύσει- θα μπορούσε να λειτουργήσει υποστηρικτικά για το δολάριο για το 2019. Αυτό θα ήταν πολύ πιθανόν να συμβεί εφόσον η γερμανική οικονομία συνέχιζε στην ίδια πορεία της επιβράδυνσης που αναφέρεται παραπάνω. 

  *Ο Matthew Ryan είναι Senior Market Analyst στην fintech εταιρεία Ebury. Οι αναλυτές της Ebury αναδείχθηκαν από τον Bloomberg στην πρώτη θέση των πιο επιτυχημένων ως προς τις προβλέψεις τους για την ισοτιμία ευρώ/δολαρίου για το τέταρτο τρίμηνο του 2018. 

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων