Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 23-Απρ-2019 00:03

  Παράγουμε περισσότερους προδότες απ’ όσους μπορούμε να καταναλώσουμε

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Μανόλη Καψή 

  Πρόσφατα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που επισκέφθηκαν τη Βόρειο Ελλάδα έγιναν δεκτά με μια παραλλαγή του παλαιού συνθήματος "αλήτες, προδότες, κομμουνιστές", προσαρμοσμένο στις σύγχρονες ανάγκες. "Αλήτες, προδότες, αριστεροί" φώναζαν οι διαδηλωτές, διαμαρτυρόμενοι  για τη Συμφωνία των Πρεσπών. Δεν είναι οι μόνοι. Προ ημερών, εκπρόσωποι της εθνικιστικής και λαϊκής δεξιάς, με "ολίγη" από Συριζα αυτοί, απαίτησαν από τον Κυριακο Μητσοτακη να διώξει από το ευρωψηφοδέλτιο της ΝΔ τον καθηγητή Καιρίδη, ως εθνομηδενιστή. Προδότη των δικαίων των Ποντίων, αρνητή της γενοκτονίας και πολλά άλλα fake αμαρτήματα. Είχαν προηγηθεί οι προδότες των μνημονίων, οι εσωτερικοί εχθροί, οι γερμανοτσολιάδες και τα λοιπά πολύ γνωστά.

  Θα έλεγε κανείς πως η άλλη άποψη στην Ελλάδα είναι απαγορευμένη. Εκτός νόμου. Και οι φορείς της άλλης άποψης, φυσικά εμφορούνται από προδοτικά ένστικτα. "Όπερ έδει δείξαι", που θα έλεγε και η Εστία. (Θα το εξηγήσω σε λίγο).

  Συνήθως εξηγούμε τα πάθη και την εμφυλιοπολεμική μας διάθεση απέναντι στην άλλη άποψη, με την οικονομική κρίση. Που παρόξυνε τη συγκεκαλυμμένη μας μόνιμη εχθροπάθεια. Και φυσικά τη μεγαλύτερη ευθύνη την έχει ο ΣΥΡΙΖΑ. Είναι έτσι; Σίγουρα είναι μια ερμηνεία και σίγουρα η κληρονομιά του ΣΥΡΙΖΑ είναι θλιβερή. Αλλά οι κατηγορίες περί προδοτών, έχουν παρελθόν. Δεν τις ανακάλυψε ο ΣΥΡΙΖΑ.

  Πρόσφατα κυκλοφόρησε ο τελευταίος τόμος των Ημερολογίων του Γιώργου Σεφέρη, "Μέρες Θ´", που καλύπτουν το διάστημα των ημερολογιακών του σημειώσεων από τον Φεβρουάριο του 1964 έως τον Μάιο του 1971. Μια περίοδος που ο Γιώργος Σεφέρης θα πάρει το Νόμπελ, θα συνταξιοδοτηθεί από το Υπουργείο Εξωτερικών και στην Ελλάδα θα επιβληθεί η δικτατορία.

  Ένα από τα θέματα που εξοργίζουν τον ποιητή μετά την απονομή του Νόμπελ, είναι μια υποβόσκουσα κατηγορία στους κόλπους της κοινωνίας των Αθηνών, ότι το βραβείο, ήταν και μια αναγνώριση της "συμβιβαστικής" του πολιτικής στο Κυπριακό. Ένα δώρο στην Ελλάδα, έναντι των παραχωρήσεων που έγιναν στο Κυπριακό. 

  Υπενθυμίζεται ότι την εποχή προ της συμφωνίας της Ζυρίχης για την ανεξαρτητοποίηση της Κύπρου, ο Σεφέρης είναι πρέσβης της Ελλάδας στο Λονδίνο, ενώ προηγουμένως έχει κληθεί από τη Βηρυτό, από τον υπουργό Εξωτερικών Ευάγγελο Αβέρωφ, να αναλάβει τη διεύθυνση του τμήματος του ΥΠΕΞ, που ασχολείται με το εθνικό θέμα. 

  Στις 11 Μαΐου του 1971, ο Γ. Σεφέρης σημειώνει στο ημερολόγιό του, ότι "χρόνια τώρα δεν αγγίζει την καθημερινή μολυντήρα, που κάθε απόγευμα βγαίνει έξω να λερώσει". Αναφέρεται στην εφημερίδα Εστία. Ομως ο Γιώργος Κατσίμπαλης, εκείνη την ημέρα, του στέλνει ένα απόκομμα της εφημερίδας Εστία, ένα άρθρο που γράφτηκε με αφορμή τα απομνημονεύματα του Άγγλου πρώην Πρωθυπουργού Μακμίλλαν, που μόλις έχουν κυκλοφορήσει. Για να τον ενημερώσει.

  Το αντιγράφω. Μου έκανε μεγάλη εντύπωση, πώς και τότε, όπως και σήμερα, οι προδότες είναι παντού. Αυτη ειναι η μοναδικη ερμηνεία για τις διαφορετικές απόψεις, τις διαφορετικές αντιλήψεις.

  "Εάν εχρειαζετο και μια ακόμη επίσημος απόδειξις περί του τρόπου κάθ´ ον εθυσιάσθη, εις την Ζυρίχην, η ελληνική Κύπρος, υπό του δήθεν "εθνάρχου" και των εν Αθήναις και Λονδίνω συνενόχων του (sic), μας την παρέχουν τα εκδιδόμενα ήδη απομνημονεύματα του τότε πρωθυπουργού Μακμίλλαν. Αφού περιγράφει τας αρχικάς ανησυχίας του- λίαν δικαιολογημένας άλλωστε, ως εκ του αξιοθαυμάστου αγώνος της ΕΟΚΑ και του Γριβα- αναφέρει, με μεγίστην ανακούφισιν, την επελθούσαν εις Ζυρίχην συμφωνίαν Ελλήνων και Τούρκων (Καραμανλή, Μεντερές και Σίας) και προσθέτει, ως δείγμα του ενθουσιασμού των Τούρκων δια την απροσδόκητον Ελληνικήν συνθηκολόγησιν. Έλαβα ένα ωραιον γράμμα του Μεντερές, που αποδίδει σε μένα την ευκαμψίαν (Σ. Εστίας: Ανάγνωθι: προδοσίαν) των Ελλήνων... Αν όλα πάνε τώρα καλά, οι πρωθυπουργοί Ελλαδος και Τουρκίας θα φθάσουν εις Λονδινον την Τρίτην. Εξακολουθώ να φοβούμαι τον Μακάριον. Αλλ ο Αβέρωφ μου λέγει, ότι ο Μακάριος έχει σύμφωνήσει εις όλα."

  Και τότε, όπως και τώρα, όσοι διατυπώνουν άλλη άποψη, είναι προδότες. Η συμβιβαστική λύση στο Κυπριακό είναι συνθηκολόγηση. Η ευκαμψία ερμηνεύεται ως προδοσία. Ο Κ. Καραμανλής είναι δήθεν εθνάρχης. Και οι συνεργάτες του συνένοχοι φυσικά…

  Υ.Γ. Όσοι θέλουν να εντρυφήσουν στην υπόθεση, στα βιβλιοπωλεία βρίσκεται ένα άκρως κατατοπιστικό βιβλίο για το θέμα. Ο τίτλος είναι "Ο Διάλογος Γιώργου Σεφέρη - Ευάγγελου Αβέρωφ. Οι Συμφωνίες Ζυρίχης και Λονδίνου (εκδόσεις Πόλις)". Συγγραφέας είναι ο καθηγητής Ευάνθης Χατζηβασιλείου. Όσοι αναζητούν προδότες και προδοσίες πάντως θα απογοητευθούν...

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων