Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 22-Απρ-2019 00:04

  Κανόνας πρώτος

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Γιώργου Κουμπαράκη

  Σε μια παλαιότερη επιστολή του προς τους μετόχους της Berkshire Hathaway, ο διευθύνων σύμβουλος αυτής και ένας εκ των κορυφαίων επενδυτών στον κόσμο, ο Γουόρεν  Μπάφετ, ξεκινούσε αυτή του την επιστολή με μια φράση του μέντορά του Μπεν Γκράχαμ, "Οι επενδύσεις είναι επιτυχείς, όταν αντιμετωπίζονται με επαγγελματισμό". Προσωπικά θεωρώντας ότι η επαγγελματική προσέγγιση των δυνητικών επενδυτών είναι μια μορφή επένδυσης, εικάζω πως η φράση αυτή του Μπεν Γκράχαμ βρίσκει εφαρμογή όχι μόνο σε επίπεδο υλοποίησης μιας επενδυτικής πρότασης, αλλά και σε  επίπεδο πολιτικής προσέλκυσης υποψήφιων επενδυτών, η οποία εάν δεν γίνει με επαγγελματισμό τότε μόνο πετυχημένη δεν θα είναι.

  Σε άλλα νέα τώρα, είναι ευρέως γνωστό πως οι άμεσες ξένες επενδύσεις θεωρούνται από την πλειοψηφία της οικονομικής κοινότητας ως προαπαιτούμενο για την οικονομική ανάπτυξη μιας χώρας, ειδικά για μια χώρα η οποία δοκιμάζεται από οικονομική κρίση. Η οικονομική ανάπτυξη που προκαλούν, οι άμεσες ξένες επενδύσεις, στη χώρα υποδοχής συντελείται μέσω της αύξησης της παραγωγικότητας, της αύξησης των θέσεων εργασίας, της μείωσης της ανεργίας, της ανόδου του βιοτικού επιπέδου, της ενσωμάτωσης νέων μεθόδων παραγωγής και διοίκησης. Κατ’ αυτόν τον τρόπο ενισχύεται η ανταγωνιστικότητα της χώρας υποδοχής αλλά και η προσβασιμότητα στα διεθνή δίκτυα και στις αγορές.

  Οι ξένοι επενδυτές όμως προκειμένου να επιλέξουν μια χώρα για να υποδεχθεί το επενδυτικό τους σχέδιο διερευνούν μια σειρά από παράγοντες οι οποίοι τους εξασφαλίζουν μικρότερο ρίσκο επένδυσης, μεγιστοποίηση του κέρδους και καταλληλότερες συνθήκες για την ανάπτυξη μιας επενδυτικής δραστηριότητας. Τέτοιοι παράγοντες, πρωτίστως, είναι η οικονομική και η πολιτική σταθερότητα, τα φορολογικά κίνητρα, το επίπεδο της γραφειοκρατίας και οι δείκτες της διαφθοράς της χώρας υποδοχής.

  Πίσω στα δικά μας τώρα, ένας εκ των τριών μεγάλων κινδύνων, βάσει της τριμηνιαίας έκθεσης του ΙΟΒΕ για την ελληνική οικονομία, είναι το χαμηλό επίπεδο επενδύσεων, με το σχετικό ποσοστό να ανέρχεται μόλις στο μισό έναντι της υπόλοιπης ευρωζώνης. Ειδικότερα, οι πάγιες επενδύσεις διαμορφώθηκαν στο 11,1% το ΑΕΠ στη χώρα μας το 2018 και ήταν 10 ποσοστιαίες μονάδες χαμηλότερες από τον μέσο όρο της ευρωζώνης, ενώ οι άμεσες ξένες επενδύσεις παραμένουν δραματικά χαμηλές, καθώς δεν αξιοποιήθηκε ούτε η ευκαιρία να τονωθούν στο πλαίσιο των ιδιωτικοποιήσεων και της μείωσης των κόκκινων δανείων.

  Το πλαίσιο της λύσης του προβλήματος είναι γνωστό. Χρειάζεται, χθες, η δημιουργία ενός αποποινικοποιημένου επιχειρηματικού περιβάλλοντος φιλικό προς τους επενδυτές, το οποίο θα άρει την πολιτική αβεβαιότητα, θα εκπέμπει σταθεροποίηση και σιγουριά μέσα από την υλοποίηση μιας σειράς μεταρρυθμίσεων που θα επιλύουν στην πράξη χρόνιες διαρθρωτικές  στρεβλώσεις (πολύπλοκο γραφειοκρατικό σύστημα, αναποτελεσματικός δημόσιος τομέας και διαφθορά, ασταθές νομικό και φορολογικό περιβάλλον, πολυδαίδαλο και χρονοβόρο σύστημα αδειοδότησης και εκδίκασης δικαστικών υποθέσεων).

  Πέραν της ανάγκης μεταφοράς από τη θεωρία στην πράξη του πλαισίου που προαναφέρθηκε απαιτείται και ένα εθνικό στρατηγικό σχέδιο επενδύσεων το οποίο θα λαμβάνει υπόψη τις καλές πρακτικές των άλλων χωρών, θα προκρίνει τα πλεονεκτήματα της χώρας μας και θα περιλαμβάνει φορολογικά και χρηματοοικονομικά κίνητρα, ικανά να προσελκύσουν το ενδιαφέρον των ξένων επενδυτών και να αποκαταστήσουν το όνομα της χώρας στις διεθνείς αγορές. Βασικός άξονας αυτού του σχεδίου θα πρέπει να είναι η προτεραιότητα σε επενδύσεις που θα έχουν άμεση σχέση με την έρευνα, την τεχνολογική ανάπτυξη, την εξωστρέφεια και την καινοτομία.

  Κι όπως αρχίσαμε τελειώνουμε, με μια άλλη φράση του Warren Buffett,  "Κανόνας πρώτος: ποτέ μη χάνεις λεφτά. Κανόνας δεύτερος: ποτέ μην ξεχνάς τον πρώτο κανόνα.".  

  * Ο κ. Γιώργος Κουμπαράκης είναι π. Αντιπρόεδρος ΤΑΥΤΕΚΩ, Σύμβουλος/ Υπ. Διδάκτωρ ΕΜΠ

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων