Συνεχης ενημερωση

  Σάββατο, 20-Απρ-2019 09:15

  Οι ΟΤΑ και η βιώσιμη ανάπτυξη

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Δημήτρη Τούτουζα

  Η οικονομική κρίση που πλήττει την Ελλάδα έχει αίτια -πολλές φορές διατυπωμένα- όπως τα υψηλά δημοσιονομικά ελλείμματα, η μη ορθολογική διαχείριση των δημόσιων δαπανών, το τεράστιο δημόσιο χρέος, η έλλειψη εξαγωγών, η έλλειψη ανταγωνιστικότητας και η λειτουργία της αγοράς εργασίας. Η τρέχουσα οικονομική συγκυρία καθώς και η πολιτική που ασκείται με στόχο την αντιστάθμιση των ελλειμματικών προϋπολογισμών και την ενδυνάμωση της προοπτικής διαχείρισης των δημοσιονομικών χρεών απαιτεί εξορθολογισμό του δημοσίου τομέα τόσο σε επίπεδο δαπανών όσο και σε επίπεδο αποτελεσματικότητας και οργάνωσης.

  Σε αυτό το πλαίσιο η Αυτοδιοίκηση δεν μπορεί ούτε πρέπει να μείνει απλός παρατηρητής των αλλαγών. Όμως δεν πρέπει να γίνει μέρος του προβλήματος αλλά οφείλει να γίνει μέρος της λύσης του. Σήμερα είναι περισσότερο πιο επιτακτική η ανάγκη από ποτέ να δημιουργηθεί ένα διαφορετικό μοντέλο διοίκησης και λειτουργίας της τοπικής αυτοδιοίκησης σε σχέση με αυτό που επικρατούσε.

  Ο περιορισμός της σπατάλης, ο εξορθολογισμός των υπηρεσιών της τοπικής αυτοδιοίκησης, η ανασυγκρότηση του εισπρακτικού μηχανισμού, η αξιοποίηση ευρωπαϊκών και εθνικών προγραμμάτων για έργα ουσίας και όχι βιτρίνας, η συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα, οι συμπράξεις με διάφορους φορείς για περιβαλλοντικές και κοινωνικές πρωτοβουλίες, οι διαδημοτικές και διαπεριφερειακές συνεργασίες με στόχο τις οικονομίες κλίμακας, η επένδυση στην τοπική ανάπτυξη (επιχειρηματικότητα, τουρισμός, πολιτισμός, τοπικά προϊόντα κ.λπ.) είναι μόνο μερικοί από τους τομείς στους οποίους πρέπει να στραφεί η τοπική αυτοδιοίκηση, ώστε να μπορέσει να ανταποκριθεί στις σύγχρονες ανάγκες.

  Από την άλλη πλευρά η δημιουργία δομών ανταγωνισμού, η προσέλκυση των επενδύσεων, η προαγωγή της επιχειρηματικότητας και η ανάπτυξη αποτελεσματικού ανθρώπινου δυναμικού είναι το νέο στοίχημα που θα πρέπει να κερδίσει η τοπική αυτοδιοίκηση.

  Οι Δήμοι και οι Περιφέρειες -που αποτελούν τον πρώτο και δεύτερο βαθμό τοπικής αυτοδιοίκησης-, προκειμένου να αντιμετωπίσουν τα σοβαρά οικονομικά προβλήματα των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων, χρειάζεται να εντείνουν τις προσπάθειές τους σε τρεις κύριους άξονες:

  1. Πολιτικές οικονομικής εξυγίανσης των Δήμων και Περιφερειών.

  2. Κοινωνικές πολιτικές σε όφελος των ευπαθών ομάδων του πληθυσμού.

  3. Πολιτικές για την υποστήριξη της οικονομικής ανάπτυξης και πολιτικές ενθάρρυνσης και προσέλκυσης ιδιωτικών επενδύσεων σε περιφερειακό και τοπικό επίπεδο.

  Η τοπική αυτοδιοίκηση οφείλει να συμβάλει στη δημιουργία των κατάλληλων προϋποθέσεων για βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη σε τοπικό και εθνικό επίπεδο.

  *Ο κ. Δημήτρης Τούτουζας είναι υποψήφιος Δήμαρχος Χολαργού-Παπάγου

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων