Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 18-Απρ-2019 00:03

  Πώς η Κεφαλαιαγορά θα γίνει ξανά μοχλός ανάπτυξης

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Βασιλικής Λαζαράκου

  Σε μια χρονική συγκυρία κατά την οποία η Ελλάδα, ιδίως οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις που αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της οικονομίας της, διψούν για άμεση χρηματοδότηση, είναι επιβεβλημένη η εύρεση λύσεων κυρίως μέσα από το ασφαλές περιβάλλον της Κεφαλαιαγοράς,  που έχει τη δυνατότητα να λειτουργήσει ως ουσιαστικός μοχλός ανάπτυξης.  

  Η συντονισμένη προσπάθεια που γίνεται ευρωπαϊκά, κυρίως μέσω της Ένωσης Κεφαλαιαγορών, στοχεύει στη διαμόρφωση των εργαλείων και των συνθηκών εκείνων που θα επιτρέψει η Κεφαλαιαγορά να λειτουργήσει ως αιμοδότης της πραγματικής Οικονομίας. Οι αυξημένες ανάγκες των ελληνικών επιχειρήσεων άλλωστε καιρό τώρα προσκρούουν στη μειωμένη χρηματοδοτική ικανότητα των τραπεζών, καθιστώντας επιτακτική την εξεύρεση νέων μηχανισμών και εργαλείων συνδεδεμένα άμεσα με την επιχειρηματική πραγματικότητα αλλά και με μια γενικότερη στρατηγική ανάπτυξης της χώρας.

  Προτεραιότητά μας πρέπει να είναι η επένδυση στην Καινοτομία, η χρηματοδότησή της οποίας θεωρείται εκ των ων ουκ άνευ προκειμένου οι υφιστάμενες ή νεοϊδρυόμενες ελληνικές εταιρείες και start ups να έχουν τη δική τους θέση στο ανταγωνιστικό παγκοσμιοποιημένο περιβάλλον. Για τον λόγο αυτό, θα μπορούσαμε να στραφούμε σε εργαλεία που βασίζονται στην ελληνική κεφαλαιαγορά όπως ΑΚΕΣ, ΕΚΕΣ, αλλά και σε ευρωπαϊκά, όπως τα Ευρωπαϊκά Μακροπρόθεσμα Επενδυτικά Κεφάλαια (ELTIFs)* ή να δημιουργήσουμε ειδικού σκοπού κεφάλαια. Φαντάζει ίσως τολμηρό αλλά δεν είναι. 

  Η ενίσχυση της καινοτομίας όχι μόνον θα επιτρέψει την ανάπτυξη ενός υγιούς περιβάλλοντος επιχειρηματικότητας, αλλά και θα δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας υψηλού επιπέδου εκπαίδευσης, βάζοντας το δικό της λιθαράκι στο brain gain.

  Απαιτείται, βεβαίως, γνώση. Γνώση του ευρωπαϊκού περιβάλλοντος, γνώση των λύσεων που σήμερα προκρίνονται σε αυτό και βέβαια γνώση των δεδομένων της Ελληνικής Κεφαλαιαγοράς και της ελληνικής πραγματικότητας ως προϋπόθεση για την προσαρμογή – με τη δέουσα επιμέλεια - οποιονδήποτε ευρωπαϊκών κανονισμών και εργαλείων. Σε κάθε περίπτωση, βαθιά γνώση της ελληνικής πραγματικότητας. Τα ELTIFs είναι ένα ενδεικτικό εργαλείο – το νομοθετικό του πλαίσιο δημιουργήθηκε εξάλλου, σε συνάρτηση με τις  προϋποθέσεις εκείνες που επιτρέπουν τη χρηματοδότηση σημαντικών έργων. Τα συγκεκριμένα, όπως επίσης και άλλα ειδικού σκοπού κεφάλαια, στο πλαίσιο των ελληνικών δεδομένων, θα μπορούσαν να καταφέρουν πραγματική αναπτυξιακή επανάσταση. 

  Ως παράδειγμα μπορούμε να αναφέρουμε τη σύμπραξη Ιδιωτικού και Δημοσίου τομέα, και δη Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, για έργα καίρια, από λιμάνια ως τοπικές επιχειρήσεις που θα ενίσχυαν την οικονομία της Περιφέρειας. Η χώρα θα αποκτούσε δυνατό επιχειρηματικό προφίλ και στην Περιφέρεια, θα είχε να επιδείξει ισχυρό περιφερειακό οικονομικό ιστό, ακόμη και σε αχαρτογράφητα πεδία, όπως το ενεργειακό και η προστασία του Περιβάλλοντος.

  Είναι αδήριτη πλέον η ανάγκη υπέρβασης της δεκαετούς κρίσης στην ελληνική πραγματικότητα. Είναι αδήριτη η ανάγκη εύρεσης και λειτουργίας νέων επενδυτικών οχημάτων, και διαμόρφωσης πόλων έλξης για τα παιδιά μας, τους νέους που ενίοτε διαθέτουν υψηλή εξειδίκευση και φεύγουν για να τη χαρίσουν αλλού. Η Ευρωπαϊκή Κεφαλαιαγορά διαθέτει "θησαυρούς", που μπορούμε να αξιοποιήσουμε περαιτέρω ή να φέρουμε στην Ελλάδα και να τους προσαρμόσουμε με στόχο πρωταρχικό την επανεκκίνηση της πολύπαθης Οικονομίας.

  Υπό τη συνθήκη αυτή, έχει μεγάλη σημασία ο βηματισμός της χώρας, κατά τρόπον ώστε να μη μείνει πίσω, να συμμετέχει καθοριστικά στις πρωτοβουλίες που λαμβάνονται σε ευρωπαϊκό επίπεδο, να αναλάβει δράση προκειμένου να αποτραπεί το σκηνικό της "Ευρώπης των πολλών ταχυτήτων" στον χώρο της Κεφαλαιαγοράς αλλά και στον χώρο της Οικονομίας γενικότερα. Είναι ο μοναδικός δρόμος για την ανάπτυξη προϊόντων που θα μπορούσαν να καταστήσουν τη χώρα κόμβο επενδύσεων ή γενικότερα για την εύρεση και αξιοποίηση στρατηγικών και λύσεων που θα συμβάλλουν στην πολυπόθητη ανάπτυξη.

  * Η κα Βασιλική Λαζαράκου είναι Δικηγόρος και πρώην Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, επικεφαλής του Συμβουλίου για το σχέδιο Κανονισμού για τα Ευρωπαϊκά Μακροπρόθεσμα Επενδυτικά Κεφάλαια (ELTIFs) και υποψήφια ευρωβουλευτής της ΝΔ

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων