Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 16-Απρ-2019 00:04

  Το αδιέξοδο του μεταναστευτικού και οι ευρωεκλογές

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Δρ. Ευάγγελου Βενέτη 

  Ένα από τα καίρια ζητήματα που απασχολούν την κοινωνία και κλυδωνίζουν το οικοδόμημα της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι το μεταναστευτικό το οποίο σε συνδυασμό με την παρατεταμένη οικονομική ύφεση οδηγεί την Ευρώπη σε αδιέξοδο, ενισχύοντας τον ευρωσκεπτικισμό και δίνοντας ώθηση σε κεντρόφυγες δυνάμεις να αναπτυχθούν και να απειλήσουν τα κεκτημένα της Ευρώπης και να αναστείλουν τη ευρωπαϊκή ολοκλήρωση.

  Το στοίχημα των προσεχών ευρωεκλογών είναι η συγκροτημένη αντιμετώπιση του μεταναστευτικού βάσει υλοποιήσιμων προτάσεων από τα κόμματα των χωρών μελών της ΕΕ. Έως τώρα όμως, δυστυχώς, δεν υπάρχει τέτοια τάση στις τάξεις των κομμάτων κάθε χώρας της ΕΕ. Αντίθετα το παλαιοκομματικό κατεστημένο της Ευρώπης αρκείται ναρκισσιστικά σε γενικολογίες και θεωρητικές ρητορικές κατασκευές, υποβαθμίζοντας στην πράξη το νόημα των ευρωεκλογών και υποτιμώντας τη νοημοσύνη των Ευρωπαίων πολιτών. 

  Με αφορμή την ανησυχία της κυβέρνησης της Βοσνίας Ερζεγοβίνης για ενδεχόμενη αύξηση των μεταναστευτικών ροών στα Βαλκάνια από τα ελληνο-τουρκικά και ελληνο-σκοπιανά σύνορα αυτή την άνοιξη το τελευταίο χρονικό διάστημα αυξάνονται τα δημοσιεύματα τα οποία μιλούν για ενδεχόμενη οργανωμένη είσοδο χιλιάδων μεταναστών και προσφύγων στην Βαλκανική Χερσόνησο, ίσως όχι εφάμιλλη με εκείνη του 2015-2016 αλλά διόλου αμελητέα για να εφησυχάζει κάποιος. Στην Ελλάδα και τη λοιπή Ευρώπη οι κυβερνήσεις προσπαθούν "να κρύψουν τον ελέφαντα κάτω από το χαλί," ελπίζοντας ότι τίποτε δεν θα συμβεί και ότι η ευρω-τουρκική συμφωνία θα συνεχίζει να υλοποιείται. Ο στρουθοκαμηλισμός όμως δεν βοηθά στην επίλυση του μεταναστευτικού προβλήματος, καθώς τόσο οι γεωπολιτικές προκλήσεις και ο συσχετισμός δυνάμεων στην Αν. Μεσόγειο και τα Βαλκάνια φαίνεται ότι τείνουν προς αποσταθεροποίηση. 

  Στο εσωτερικό της Ευρώπης η πολιτική σκέψη και δράση είναι εν υπνώσει για το θέμα. Η άρνηση των ευρωπαϊκών κρατών να δεχθούν την εγκατάσταση και αφομοίωση των μεταναστών και προσφύγων προκαλεί μια λιμνάζουσα κατάσταση προβλημάτων συσσωρευόμενων και αυξανόμενων, λ.χ. την χρόνια παρεμποδιζόμενη μεταρρύθμιση του ευρωπαϊκού πλαισίου ασύλου με κύριο θέμα την συναίνεση των κρατών της ΕΕ για την ποσόστωση των μεταναστών και προσφύγων καθώς της επαναπροώθησής τους. Επίσης ζητούμενο είναι ο εκσυγχρονισμός των υπηρεσιών ασύλου με τη συγκρότηση μίας ευρωπαϊκής αντιπροσωπείας ασύλου, ως προς τους κανόνες για την αποθήκευση στοιχείων, όπως τα δακτυλικά αποτυπώματα, καθώς και πιθανά, ως προς σχέδια για την νέα εγκατάσταση μεταναστών από τρίτες χώρες. Η έλλειψη πολιτικής βούλησης και συναίνεσης μεταξύ των κρατών-μελών της ΕΕ οδηγεί σε αναβλητικότητα για την προώθηση νομοθετικών λύσεων στο θέμα με επίκεντρο το Ευρωκοινοβούλιο.

  Όπως και στις άλλες χώρες της ΕΕ, τα ελληνικά πολιτικά κόμματα παρουσιάζουν την ίδια εικόνα αδράνειας και απουσίας προτάσεων και εποικοδομητικού διαλόγου για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού. Με το μυωπικό βλέμμα τους εντός συνόρων, βλέπουν τις φράγκικες Βρυξέλλες μακρινές, αδιαφορούν για τα ευρωπαϊκά τεκταινόμενα και αντιμετωπίζουν τις ευρωεκλογές ως πρόβα τζενεράλε για τις επερχόμενες εθνικές εκλογές. Αυτή η παρωχημένη νοοτροπία πρέπει να αλλάξει σήμερα ενόψει των ευρωεκλογών. Χρειάζεται να πνεύσει νέος πολιτικός αέρας με νέα κόμματα, νέες αντιλήψεις και νέα στελέχη για να δομηθεί συγκεκριμένο ποιοτικό πολιτικό πρόγραμμα για τις ευρωπαϊκές υποθέσεις. Κυρίως όμως οι καιροί καλούν τον ελληνικό πολιτικό κόσμο να αλλάξει την πολιτική του αντίληψη για την σχέση της Ευρώπης και της Ελλάδας, καθιστώντας τα δύο αυτά μεγέθη αλληλένδετα στην πράξη και όχι αποκομμένα από την γεωγραφία και καρολίγγεια-βυζαντινή διάσταση του παρελθόντος, διάσταση πολύ ζωντανή ακόμη και σήμερα.

  * Ο Δρ. Ευάγγελος Βενέτης είναι ειδικός σε θέματα Ισλάμ και Μέσης Ανατολής  - Υποψήφιος Ευρωβουλευτής της Δημοκρατικής Ευθύνης

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων