Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 11-Μαρ-2019 09:00

  Αυτοδιοίκηση και Δημόσια Υγεία: Πρότυπες συνεργασίες και καλές πρακτικές που μας δείχνουν τον δρόμο

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Δημήτρη Κελέκη

  Γίνεται δεκτό ότι η πρόληψη της υγείας αποτελεί στις μέρες μας σημαντικό παράγοντα βελτίωσης του βιοτικού επιπέδου των ατόμων και ελαχιστοποίησης της νοσηρότητας και της πρόωρης θνησιμότητας.  
   
  Κύριο χαρακτηριστικό της είναι η προσπάθεια αποφυγής των κινδύνων,  που μπορούν τόσο έμμεσα όσο και άμεσα να οδηγήσουν στην εμφάνιση ασθενειών από τα άτομα.
   
  Η σημασία της πρόληψης είχε διαγνωστεί ήδη από την αρχαιότητα. Ο Ιπποκράτης διατύπωσε πρώτος με σαφήνεια ότι η πρόληψη είναι καλύτερη από τη θεραπεία, "Κάλλιον το προλαμβάνειν ή το θεραπεύειν". 
   
  Ωστόσο δεν είναι λίγες οι φορές, ιδίως τα τελευταία χρόνια της οικονομικής κρίσης, που οι συμπολίτες μας δείχνουν να αποφεύγουν συστηματικά να υποβληθούν στις απαραίτητες εξετάσεις υπό το βάρος του οικονομικού κόστους. Ακόμη και αυτή η προστασία της υγείας έγινε πολυτέλεια.
   
  Για να αντιμετωπιστεί αυτό το φαινόμενο η πάλαι ποτέ Νομαρχία της Αθήνας υπό τον Γιάννη Σγουρό και η Μονάδα έρευνας Ακτινολογίας και Ιατρικής Απεικόνισης του Πανεπιστημίου Αθηνών υπό τον υποφαινόμενο, ανέπτυξαν μία πρωτοποριακή για τα δεδομένα της εποχής συνεργασία.
   
  Αντιλαμβανόμενοι τα σοβαρά οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι πολίτες σήμερα και, ιδιαίτερα, οι ασθενέστερες κοινωνικές ομάδες (άποροι, ανασφάλιστοι κλπ), σχεδιάσαμε και υλοποιήσαμε από κοινού ένα πρόγραμμα δωρεάν εξέτασης ανασφάλιστων ανδρών και γυναικών με ψηφιακή μαστογραφία και μαγνητική τομογραφία.
   
  Το πρόγραμμα περιελάμβανε την αγορά α) ενός υπερσύγχρονου Μαγνητικού τομογράφου με χρηματοδότηση της Νομαρχίας Αθηνών και μετέπειτα Περιφέρειας Αττικής, ο οποίος εγκαταστάθηκε στο Αιγινήτειο Νοσοκομείο. β) ενός υπερσύγχρονου συστήματος μαστογραφίας και Μammotome που εγκαταστάθηκε στο Ευγενίδειο αξίας 3.000.000 ευρώ.
   
  Ήδη χιλιάδες συμπολίτες μας, άνδρες και γυναίκες έχουν περάσει τις πύλες του Αιγινήτειου και Ευγενίδιου Θεραπευτηρίου και έχουν εξεταστεί δωρεάν, γεγονός που μαρτυρά ότι το πρόγραμμα λειτούργησε για 3 χρόνια με απόλυτη επιτυχία και εξοφλήθησαν τα μηχανήματα από την Περιφέρεια.

  Εκτός όμως από αυτήν την πρωτοποριακή σύμβαση μεταξύ Νομαρχίας και Περιφέρειας, η οποία και υποστηρίχθηκε από τον κ. Γιάννη Σγουρό, και η αποδοχή ήταν παμψηφεί από το Περιφερικό πλέον συμβούλιο, επετεύχθη στον μοναδικό μέχρι σήμερα Μαγνητικό Τομογράφο του Δημοσίου Τομέα (Πανεπιστήμιο) και το σημαντικό σύστημα μαστογραφίας Εκπαίδευση στην νέα τεχνολογία νέων ιατρών, η δημοσίευση και βράβευση επιστημονικών μελετών και υψηλή οικονομική προσφορά στον ΕΛΚΕ (Ειδικός Λογαριασμός Κονδυλίων Έρευνας) υπέρ της έρευνας στο ΕΚΠΑ.

  Στόχος δικός μου μέσω της συμμετοχής μου στις επόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές στην Περιφέρεια Αττικής με τον Γιάννη Σγουρό είναι α) Τέτοιου είδους πρότυπες συνεργασίες να καθιερωθούν και να επεκταθούν ώστε όλοι οι πολίτες να απολαμβάνουν της ιατρικής μέριμνας και κοινωνικής φροντίδας που τους αξίζει. β) Οργάνωση της πρόληψης και όπως γράφει ο Ιπποκράτης πως η πρόληψη είναι σπουδαιότερη από την θεραπεία. γ) Η συνεννόηση και η αποδοχή προγραμμάτων παμψηφεί από όλες τις παρατάξεις για το καλό των δημοτών.

  * Ο κ. Δημήτρης Κελέκης είναι Ομ. Καθηγητής Ακτινολογίας Παν/μίου Αθηνών, Διευθυντής Τμήματος Ιατρικών Απεικονίσεων ΙΑΣΩ

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων