Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 08-Μαρ-2019 00:04

  Η στερλίνα πετά, αναμένοντας το Brexit

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Matthew Ryan

  Απομένουν τρεις εβδομάδες και λίγες ημέρες μέχρι την προγραμματισμένη αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ. Η Τερέζα Μέι παραμένει εγκλωβισμένη σε συνομιλίες με Ευρωπαίους ηγέτες, σε μια προσπάθεια να αποσπάσει παραχωρήσεις που θα μπορούσαν να τη διευκολύνουν να επιτύχει θετική ψήφο στη συμφωνία που θα φέρει στο Κοινοβούλιο της χώρας της. 

  Μετά την ηχηρή της ήττα κατά την ψηφοφορία στο Κοινοβούλιο τον περασμένο Ιανουάριο, η πρωθυπουργός επέστρεψε στους ηγέτες της ΕΕ, ελπίζοντας σε μια εναλλακτική λύση στο λεγόμενο "backstop" της Βόρειας Ιρλανδίας. To "backstop" είναι ένας μηχανισμός που διασφαλίζει ότι θα υπάρχει "χαλαρό σύνορο" ανάμεσα στη Βόρεια Ιρλανδία και τη Δημοκρατία της Ιρλανδίας μετά το Brexit, κι έχει καταστεί αναμφισβήτητα το μεγαλύτερο αγκάθι σε ολόκληρη τη διαδικασία του Brexit. 

  Γιατί, είναι τόσο αντιδημοφιλές το "backstop"; Ο βασικός λόγος είναι ότι ουσιαστικά συνδέει το Ηνωμένο Βασίλειο με την τελωνειακή ένωση, όπου δηλαδή παραμένει ελεύθερο εμπόριο. Αναμένεται, μέσω του ελευθέρου εμπορίου, η Βρετανία να εξακολουθεί να συνεισφέρει δισεκατομμύρια λίρες στον προϋπολογισμό της ΕΕ για αόριστο χρονικό διάστημα. Αυτό είναι κάτι με το οποίο οι σκληροί υπέρμαχοι του Brexit μέσα στη Βουλή των Κοινοτήτων είναι αντίθετοι, υποστηρίζοντας τη ξεκάθαρη διακοπή του ελεύθερου εμπορίου και περιορισμένες σχέσεις με την ΕΕ. 

  Μέχρι στιγμής, πάντως, οι συζητήσεις της Τερέζα Μέι με τους Ευρωπαίους ηγέτες έχουν οδηγήσει σε πολύ μικρό αποτέλεσμα. Αξιωματούχοι της ΕΕ έχουν επανειλημμένως τονίσει ότι η συμφωνία αποχώρησης (WA, withdrawal agreement) που έχει καταρτιστεί από τον περασμένο Νοέμβριο δεν είναι ανοικτή σε διαπραγμάτευση. Έτσι, φαίνεται ότι η συμφωνία που θα φέρει η Μέι στους βουλευτές την ερχόμενη εβδομάδα θα είναι παρόμοια αν όχι ίδια με αυτήν που απορρίφθηκε με ρεκόρ αρνητικών ψήφων τον περασμένο Ιανουάριο. Υπάρχουν αναφορές σε μια ομάδα βουλευτών που θεωρείται πιθανόν να αλλάξουν την ψήφο τους και να υποστηρίξουν την νέα συμφωνία της Μέι. Ωστόσο, θεωρείται απίθανο η κίνηση αυτή να ανατρέψει την ισορροπία και να βοηθήσει να περάσει η συμφωνία. 

  Ακόμη και με όλη αυτήν αβεβαιότητα, ακόμη και με το ρολόι να μετρά αντίστροφα μέχρι την ημερομηνία εξόδου της 29ης Μαρτίου, η στερλίνα παρουσιάζει αξιοσημείωτη ανθεκτικότητα, φτάνοντας σε υψηλό πέντε μηνών έναντι του δολαρίου ΗΠΑ καθώς και σε υψηλό 21 μηνών έναντι του ευρώ (Σχεδιάγραμμα 1). Η στερλίνα παρουσίασε αύξηση ύψους 5% έναντι του δολαρίου (μόνο από τις αρχές Ιανουαρίου!), κάτι που την καθιστά την μακράν το νόμισμα με τις καλύτερες επιδόσεις στην G10 κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου. 


  Σχεδιάγραμμα 1: Στερλίνα/Δολάριο ΗΠΑ και Στερλίνα/Ευρώ (Μάρτιος 2018- Μάρτιος 2019) 

  πιν
  Πηγή: Thomson Reuters Datastream, 5/3/2019


  Αυτή η απότομη ανοδική κίνηση της στερλίνας προέρχεται από επενδυτές οι οποίοι ανακαλούν τις προσδοκίες τους για ένα no deal Brexit, για την περίπτωση δηλαδή που το Ηνωμένο Βασίλειο εγκαταλείπει την ΕΕ χωρίς συμφωνία. Είναι φανερό, όμως, ότι υπάρχει πολύ μικρή διάθεση για no deal ανάμεσα στη Βουλή των Κοινοτήτων και την ΕΕ. Οι βουλευτές ψήφισαν τον περασμένο Ιανουάριο τροπολογία με την οποία επιδιώκεται να αποκλειστεί το no deal Brexit. Αν και αυτό δεν είναι νομικά δεσμευτικό, φαίνεται πως υπάρχει αποθυμία για στήριξη ενός no deal Brexit από τους πολιτικούς του Ηνωμένου Βασιλείου. 

  Η Τερέζα Μέι δήλωσε ότι η συμφωνία θα ψηφιστεί το αργότερο την Τρίτη 12 Μαρτίου. Στην πολύ πιθανή περίπτωση που απορριφθεί η συμφωνία αποχώρησης και φανεί πιθανότητα no deal, σύμφωνα με τη Μέι οι βουλευτές θα έχουν τη δυνατότητα να ψηφίσουν υπέρ της παράτασης του Άρθρου 50 και να καθυστερήσουν τη διαδικασία του Brexit. Αυτό φαίνεται πολύ πιθανό να συμβεί, δεδομένου μάλιστα ότι θα χρειάζονταν μόνον 6 βουλευτές να αλλάξουν την ψήφο που έδωσαν πριν από λίγες εβδομάδες. Ωστόσο, θα πρέπει να σημειωθεί ότι εκτός από το Κοινοβούλιο του ΗΒ είναι και τα 27 μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης που θα πρέπει να συμφωνήσουν στην παράταση, αν και πιστεύουμε ότι αυτό είναι ένα πολύ μικρό εμπόδιο. 

  Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι οι αποδόσεις των bookmakers για ένα no deal έχουν μειωθεί δραματικά και δίνουν μόλις 20% πιθανότητα εγκατάλειψης της ΕΕ χωρίς συμφωνία (Σχεδιάγραμμα 2). Μόλις τον περασμένο Σεπτέμβριο, το ποσοστό που έδιναν σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο ανερχόταν σε 70%.

  Σχεδιάγραμμα 2: Αποδόσεις πιθανότητας No Deal Brexit  (Ιούλιος ‘18  - Μάρτιος ‘19)

  πιν
  Πηγή: Bloomberg, 5/3/2019


  Παρά τις φιλότιμες προσπάθειές της, πιστεύουμε ότι η συμφωνία απόσυρσης της Τερέζα Μέι θα απορριφθεί εκ νέου από τους βουλευτές με αξιοσημείωτη πλειοψηφία. Ωστόσο, δεν προβλέπεται η ήττα να είναι εξίσου μεγάλη με εκείνη του Ιανουαρίου. Σε αυτό το σενάριο, θα περιμέναμε την πλειοψηφία εναντίον του no deal Brexit και υπέρ της παράτασης του Άρθρου 50. Πιστεύουμε ότι η επιβεβαίωση αυτού του γεγονότος θα αποτελούσε καλή είδηση για τη στερλίνα, δεδομένου ότι θα επέτρεπε περισσότερο χρόνο για πρόσθετη επαναδιαπραγμάτευση και θα άνοιγε την πόρτα για ένα δεύτερο δημοψήφισμα, κάτι που στηρίζει επισήμως το Εργατικό Κόμμα. 

  Η επίδραση στην πορεία της στερλίνας θα εξαρτιόταν, κατά την άποψή μας από τη διάρκεια της προτεινόμενης παράτασης. Μια μεγαλύτερη χρονικά παράταση θα μπορούσε να οδηγήσει το νόμισμα σε μια ακόμη πιο έντονα ανοδική κίνηση. Υπάρχουν φήμες ότι η Κομισιόν είναι ανοιχτή σε παράταση δυο ετών, ωστόσο στην πραγματικότητα αναμένεται η παράταση να είναι σημαντικά μικρότερη. 

  *Ο Matthew Ryan είναι Senior Market Analyst στην fintech εταιρεία Ebury. Οι αναλυτές της Ebury αναδείχθηκαν από τον Bloomberg στην πρώτη θέση των πιο επιτυχημένων ως προς τις προβλέψεις τους για την ισοτιμία ευρώ/δολαρίου για το τέταρτο τρίμηνο του 2018. 
   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων