Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 04-Μαρ-2019 00:03

  Το "Σισύφειο Δράμα" της ελληνικής οικονομίας συνεχίζεται – η πέτρα του χρέους παραμένει βαριά

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Κωνσταντίνου Βουδούρη 

  Την ώρα που η Κομισιόν επεκτείνει την εποπτεία κατά έξι μήνες, οι Ευρωπαίοι δανειστές σφυρούν αδιάφορα στο ζήτημα του χρέους. Η δε κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ με ολίγη από... ΑΝΕΛ κοιτάζει προς μια έξοδο στις αγορές για δανεισμό, θεωρώντας ότι η επιμήκυνση του χρέους που εξασφάλισε καθιστά βιώσιμο το χρέος.

  Η Ελλάδα εγκλωβισμένη "στη φυλακή του χρέους" – Η φάκα της εξόδου στις αγορές 

  Στην ελληνική μυθολογία ο Σίσυφος ήταν καταδικασμένος να σέρνει μια πέτρα που κυλούσε πάντα προς τα πίσω, με αποτέλεσμα να μην τελειώνει το δράμα του. Η ελληνική οικονομία βρίσκεται σε "παγίδα χρέους" που σημαίνει το όποιο περίσσευμα βγάζει, δηλαδή πρωτογενές δημοσιονομικό πλεόνασμα πρέπει να το κατευθύνει στην εξυπηρέτηση του χρέους κι όχι σε παραγωγικές επενδύσεις του δημοσίου.  

  Για να μειωθεί το ελληνικό χρέος θα πρέπει να υπάρξουν δύο προϋποθέσεις: Η μια έχει επιτευχθεί και είναι τα πρωτογενή δημοσιονομικά πλεονάσματα. Η δεύτερη είναι να επιτυγχάνει ρυθμό ανάπτυξης μεγαλύτερο από το επιτόκιο με το οποίο δανείζεται. Εάν η Ελλάδα δανειστεί μέσω των αγορών με επιτόκιο 3% ή και περισσότερο όπως με το πενταετές ομόλογο που δανείστηκε με 3,5%, θα πρέπει να πετυχαίνει ρυθμό ανάπτυξης ίσο ή και περισσότερο από αυτό για να μειωθεί το χρέος της, κάτι το οποίο όμως δεν προβλέπεται ούτε για φέτος ούτε για τα επόμενα χρόνια. 

  πιν


  Είναι το ελληνικό χρέος βιώσιμο;

  Το ελληνικό χρέος σήμερα δεν είναι μακροπρόθεσμα βιώσιμο αλλά μόνο μεσοπρόθεσμα. Δηλαδή μπορεί να εξυπηρετηθεί για τα επόμενα δύο έως τρία έτη, όχι μακροπρόθεσμα. Η μέση σταθμισμένη διάρκεια του χρέους μας είναι λίγο πάνω από 18 έτη. 

  Γιατί όμως δεν είναι το ελληνικό χρέος βιώσιμο; Αυτό φαίνεται από τα spreads των ελληνικών ομολόγων. Για να είναι βιώσιμο ένα χρέος πρέπει η πιθανότητα αποπληρωμής του να ξεπερνά το 90%, δηλαδή η πιθανότητα χρεοκοπίας να μην υπερβαίνει το 10%. 

  Βάσει των διαφορών των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων η πιθανότητα μη αποπληρωμής του ελληνικού χρέους για την επόμενη πενταετία είναι 22,39%. 

  Συνεπώς τα επόμενα επεισόδια στο ελληνικό σήριαλ θα περιλαμβάνουν το θέμα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους επί τάπητος, εκτός εάν δοθεί ο δημοσιονομικός αέρας να αναπνεύσει η ελληνική οικονομία ώστε να μπορέσει να πετύχει υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης. Κάθε άλλη περίπτωση είναι απλώς όνειρο θερινής νυκτός.

  πιν

      
  * Ο κ. Κωνσταντίνος Βουδούρης είναι Καθηγητής Οικονομικών/Χρηματοοικονομικών

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων