Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 01-Μαρ-2019 00:07

  Προς μια διοικητική μεταρρύθμιση μίας στάσης

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Προς μια διοικητική μεταρρύθμιση μίας στάσης

  Των Εμμανουήλ Απέργη, Νικόλαου Απέργη

  Αν κοιτάξουμε προσεκτικά σε ένα νησί ή σε ένα χωριό στη Πίνδο θα δούμε πως τα περισσότερα έχουν ΚΕΠ, άλλα πολύ λίγα έχουν ΔΥΟ, ΟΠΕΚΕΠΕ, πολεοδομία, πρωτοδικεία, πυροσβεστικό κλιμάκιο και άλλα. Συχνά πυκνά, κάποιες περιοχές έχουν κάποιες από αυτές τις υπηρεσίες, αλλά όχι όλες αν εξαιρέσουμε τα μεγάλα αστικά κέντρα. Ένας από τους λόγους που οι αγρότες νοιώθουν παραγκωνισμένοι είναι πως τα ΟΠΕΚΕΠΕ είναι οι βασικοί μηχανισμοί ενίσχυσης του εισοδήματός τους. Για παράδειγμα στη Θεσσαλία υπάρχουν μόνο τέσσερα τέτοια τμήματα εξυπηρέτησης.  

  Πρότασή μας είναι η ενοποίηση των υπηρεσιών σε τρία μεγάλα μέγαρα. Κάθε δήμος έχει και από ένα Κ.Ε.Π. και έτσι προτείνουμε την δημιουργία ενός ΚΕΠολιτών και Επιχειρήσεων όπως ένα Ε.Κ.Ε. (Ενιαίο Κέντρο Εξυπηρέτησης). Αυτό μπορεί  να επιτευχθεί με τη δημιουργία τριών μεγάρων. Στο πρώτο, το τωρινό ΚΕΠ κάθε δήμου θα αναβαθμιστεί καλύπτοντας υπηρεσίες αντίστοιχες με τον ΟΑΕΔ, το ΟΠΕΚΕΠΕ, τη ΔΟΥ, τον ΕΦΚΑ, τον ΟΑΕΔ, την Πολεοδομία και το τελωνείο όπου θα διεκπεραιώνουν κάθε έγγραφο συν την πληρωμή (δυνατότητα που προσφέρει ο κλειδάριθμος) σε ιδιωτικούς παρόχους φωτός, νερού, τηλεφώνου, αποχέτευσης με κάποια προμήθεια, αφού οι λιγότερο ψηφιακά εγγράμματοι δεν μπορούν να τα κάνουν από τις ιστοσελίδες τους. Οι άλλες υπηρεσίες αναγκαστικά θα πρέπει να αποσυμφοριστούν καθώς τα ΚΕΠ μετεξελίσσονται σε υπηρεσίες μιας στάσης, ενώ παράλληλα θα καταργούνται και τα αντίστοιχα χαρτόσημα. Στο δεύτερο, κάθε δήμος θα φιλοξενεί ταυτόχρονα πταισματοδικείο, ειρηνοδικείο, πρωτοδικείο, εφετείο, την εισαγγελία πρωτοδικών και εφετών, διοικητικό πρωτοδικείο και διοικητικό εφετείο. Προτείνεται η μεταφορά των διεκπεραιώσεων και των κατά περίπτωση απαιτούμενων δικαιολογητικών για άνοιγμα επιχείρησης ή συλλόγου από τα πρωτοδικεία. Τα τελευταία θα δίνουν την έγκριση αφού οι κάθε υπηρεσίες θα είναι ενοποιημένες από τον ατομικό κλειδάριθμο. Τέλος, στο τρίτο, τα αστυνομικά τμήματα θα στεγαστούν μαζί με τα πυροσβεστικά κλιμάκια, την ΕΜΑΚ και την ακτοφυλακή.  Η ασφάλεια του πολίτη περιλαμβάνει και την ασφάλεια από πυρκαγιές. Έτσι επειδή υπάρχει εποχικότητα στις φυσικές καταστροφές η σωματική εκπαίδευση των αστυνομικών θα περιλαμβάνει και την πυρόσβεση. Αυτό επιτρέπει στους αστυνομικούς να βρίσκονται συνέχεια κοντά στον πολίτη και να επεμβαίνουν ανάλογα με το περιστατικό, συμπληρώνοντας όπου υπάρχει ανάγκη. 

  Η συγκεκριμένη μεταρρύθμιση είναι απαραίτητη καθώς η έλλειψη των περισσοτέρων υπηρεσιών οδηγεί σε ένα αρνητικό αίσθημα στους πολίτες για το πως η πολιτεία τους έχει ξεχασμένους. Η συγκεκριμένη μεταρρύθμιση που προτείνεται είναι το επόμενο βήμα μετά τη δημιουργία του ψηφιακού ΚΕΠ που έρχεται το 2019 και ουσιαστικά ενοποιεί τα μητρώα της δημόσιας διοίκησης όπως taxisnet, μητρώο πολιτών, κτηματολόγιο και άλλα.

  * Ο κ. Εμμανουήλ Απέργης είναι Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Kent και ο κ. Νικόλαος Απέργης Καθηγητής Πανεπιστημίου Πειραιώς

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων