Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 26-Φεβ-2019 00:03

  Tο μέλλον της Ευρώπης στα χέρια σου

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Κώστα Χατζηφώτη

  Σε τρεις μήνες οι Ευρωπαίοι πολίτες θα κληθούν να συμμετάσχουν στις εκλογές για την ανάδειξη των αντιπροσώπων τους στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Το μόνο θεσμικό όργανο της Ευρωπαϊκής Ένωσης που έχει άμεση δημοκρατική νομιμοποίηση. Πόσοι άραγε από τα 450 εκατομμύρια πολίτες της ΕΕ – έχουν αφαιρεθεί τα 60 περίπου εκατομμύρια των Βρετανών που αποχωρούν, εκτός απροόπτου– γνωρίζουν πραγματικά ποιος είναι ο ρόλος των ευρωβουλευτών που εκλέγουν; Και πόσοι γνωρίζουν ότι τα 705 μέλη της Ευρωβουλής – κατά 46 λιγότερα σε σχέση με την τρέχουσα θητεία, ελέω Brexit – έχουν αποφασιστικό λόγο για το περίπου 90% των ευρωπαϊκών "ντιρεκτίβων" που κυβερνούν τη ζωή μας; Για ποιο, τελικά, πράγμα θα ψηφίσει όλος αυτός ο κόσμος, που μάλλον θα είναι για ακόμα μια φορά λιγότερος σε σχέση με τις προηγούμενες εκλογές – η συμμετοχή το 2014 έφθασε στο χαμηλότατο, 42.61% - προσέρχεται στις κάλπες;

  Οι ευρωεκλογές είχαν διαχρονικά και πανευρωπαϊκά τον χαρακτήρα της "χαλαρής ψήφου", κάτι σαν μια επίσημη εθνική δημοσκόπηση. Εξαίρεση αποτελούσαν τα, λίγα, κράτη όπου κυριαρχούσε ατζέντα ευρωπαϊκών θεμάτων και οι πολίτες τους ψήφιζαν με βαθιά ευρωπαϊκή συνείδηση και λογική. Το διαρκώς φθίνον ενδιαφέρον των Ευρωπαίων αντικατόπτριζε την απουσία εμφανούς και ουσιαστικού αντικρίσματος της ψήφου τους. Ο σημαντικός εκδημοκρατισμός που επιχειρήθηκε με τη Συνθήκη της Λισαβόνας, ενισχύοντας αποφασιστικά τις αρμοδιότητες των ευρωβουλευτών, δεν κατάφερε να φέρει περισσότερους ψηφοφόρους στην κάλπη. Τα αντανακλαστικά λειτούργησαν, όχι όμως αποτελεσματικά, και μάλλον με καθυστέρηση. Όπως θα έλεγε και ο Καθηγητής Παπαστάμκος, η εκ των άνω προς τα κάτω οικοδόμηση της Ευρώπης είχε φθάσει προ πολλού στο τέλος της.

  "Αυτή τη φορά ψηφίζω" είναι ένα από τα κεντρικά μότο της φετινής καμπάνιας των ευρωπαϊκών θεσμών που προσκαλούν τους ψηφοφόρους να πάνε στην κάλπη. Υπάρχει ανησυχία στις Βρυξέλλες και δεν κρύβεται. Μήπως, τελικά, στην πρόσκληση ανταποκριθούν μόνο όσοι έχουν πεισθεί ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι σπατάλη χρημάτων, ένας κλειστός κύκλος σκοτεινών συμφερόντων, μια μικρή ομάδα ψυχρών καλοπληρωμένων γραφειοκρατών που παίρνει αποφάσεις για τους πολίτες των κρατών μελών, παρακάμπτοντας τις εθνικές κυβερνήσεις.

  Αντί, λοιπόν, να συζητάμε αν θέλουμε μια Ευρώπη περισσότερο φιλελεύθερη ή περισσότερο κοινωνική, αντί να συζητάμε για το πρόσωπο και τις ιδέες του επόμενου προέδρου της Επιτροπής, να ψάχνουμε τα βιογραφικά των υποψηφίων ευρωβουλευτών για να δούμε τι πιστεύουν και τι μπορούν, στις προσεχείς εκλογές το ζητούμενο είναι πια υπαρξιακό. Οι άλλοτε κραταιές δυνάμεις των ευρωπαίων συντηρητικών, σοσιαλιστών και φιλελευθέρων δεν δίνουν πια βάρος στις μεταξύ τους διαφορές. Έχουν συνασπισθεί σε ένα κοινό μέτωπο απέναντι στο κύμα του ευρωσκεπτικισμού που ενισχύεται σε όλη την Ευρώπη και απειλεί συθέμελα το ευρωπαϊκό οικοδόμημα.

  Η συμμετοχή στις εκλογές του Μαΐου και η στήριξη πολιτικών δυνάμεων του "φιλο-ευρωπαϊκού τόξου" θα αποδείξει τον βαθμό συνειδητοποίησης των επιτευγμάτων της Ενωμένης Ευρώπης, τα τόσα χρόνια ειρήνης, τα ταξίδια χωρίς συνάλλαγμα και διαβατήρια, το Erasmus, τις απεριόριστες επαγγελματικές και επιχειρηματικές ευκαιρίες.

  Ας μη ξεχνάμε ότι η Ευρώπη είναι αυτό που θέλησαν να γίνει τα κράτη μέλη της. Ότι δεν μπορούμε να την κατηγορούμε για όσα δεν κάνει, αν δεν της δίνουμε τη δυνατότητα να τα κάνει.

  Ήρθε λοιπόν η ώρα να πάρουν το μέλλον της Ευρώπης στα χέρια τους οι ίδιοι οι Ευρωπαίοι πολίτες. 

  *Ο κ. Κωνσταντίνος Χατζηφώτης είναι δικηγόρος, πρώην στέλεχος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Υπουργείου Ανάπτυξης

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων