Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 19-Φεβ-2019 00:42

  Για μια παραγωγική ανασύνθεση

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Γιώργου Κουμπαράκη

  Ο Ανρί Μπεργκσόν, ο άνθρωπός που ενέπνευσε τον Νίκο Καζαντζάκη είχε πει κάποτε πως, "Δεν υπάρχει μεγαλύτερη χαρά από το να αισθάνεται κανείς δημιουργός. Ο θρίαμβος της ζωής εκφράζεται μέσω της δημιουργίας." 

  Σύμφωνα με στοιχεία έρευνας της ΙΗS Markit αναφορικά με τον δείκτη υπευθύνων προμηθειών στη μεταποίηση (PMI), τον Ιανουάριου του 2019, ο δείκτης (PMI) κατέδειξε έντονη και επιταχυνόμενη αύξηση της παραγωγής. Αυτό το γεγονός από μόνο του αποτελεί ένα καλό νέο για την χώρα. Το θετικό μήνυμα συνίσταται στο ότι στην Ελλάδα της κρίσης ο ελληνικός μεταποιητικός τομέας συνεχίζει να δημιουργεί, βελτιώνοντας με σταθερούς ρυθμούς τις λειτουργικές του συνθήκες και τον Ιανουάριο του 2019.

  Πιο αναλυτικά και σύμφωνα με τα στοιχεία της εν λόγω έρευνας, οι ρυθμοί αύξησης της παραγωγής και των νέων παραγγελιών εξαγωγών επιταχύνθηκαν, ενώ ο ρυθμός δημιουργίας θέσεων εργασίας ήταν ένας από του εντονότερους στην ιστορία της έρευνας. Η αύξηση της παραγωγής ήταν η δεύτερη ταχύτερη που έχει καταγραφεί από τον περασμένο Μάρτιο, ως αποτέλεσμα της συνεχούς αύξησης των νέων εργασιών. 

  πιν
  (Πηγή:https://www.markiteconomics.com/Survey/PressRelease.mvc/2871173376c44197b2ed75601cda1ec8)


  Παρά τις παγκόσμιες εμπορικές εντάσεις και τις αναταραχές που επηρεάζουν αρνητικά τις παραγγελίες εξαγωγών, η ζήτηση των Ελλήνων κατασκευαστών σε πελάτες εξωτερικού σημείωσε σημαντική αύξηση. Συνεπώς για την κάλυψη των αναγκών της ζήτησης, αυξήθηκε και ο ρυθμός της παραγωγής (2ος ταχύτερος από τον Μάρτιο 2018) και με αυτό τον τρόπο η απόδοση του ελληνικού μεταποιητικού τομέα διατήρησε τη δυναμική της και τον Ιανουάριο του 2019.

  Η  απάντηση στον πολυετή γρίφο της ελληνικής κρίσης δεν είναι αίνιγμα. Βρίσκεται σε μια νέα αναπτυξιακή πολιτική η οποία  θα βάλει τέλος στην ποινικοποίηση της επιχειρηματικότητας και θα στηρίξει έμπρακτα την εξωστρέφεια εκείνων των ελληνικών επιχειρήσεων που παράγουν και εξάγουν εμπορεύσιμα προϊόντα και υπηρεσίες σε διεθνές επίπεδο και συμμετέχουν σε Διεθνείς Αλυσίδες Αξίας (ΔΑΑ). (Στις χώρες του ΟΟΣΑ περίπου το ένα τρίτο των θέσεων εργασίας του ιδιωτικού τομέα εξαρτάται από τη ζήτηση σε άλλες χώρες.)

  Μήπως πρέπει, επιτέλους, έμπρακτα και αποφασιστικά, να στηριχθούν οι επιχειρήσεις αυτές, οι οποίες αποτελούν μέρος της Ελλάδας της δημιουργίας; Οι επιχειρήσεις που ορθώνουν ανάστημα στην κρίση, αντιμετωπίζουν τα διάφορα εμπόδια και καταφέρνουν παρά τις διάφορες στρεβλώσεις να καινοτομούν και να αναπτύσσουν παραγωγική δραστηριότητα, να διασυνδέονται με αλυσίδες αξίας και να διευρύνουν την εξαγωγική τους δραστηριότητα; Ποιες είναι αυτές; Είναι οι μεσαίες και οι μικρές ελληνικές επιχειρήσεις, με ιδιαίτερη έμφαση στη βιομηχανία και στη μεταποίηση. Επιχειρήσεις οι οποίες μπορούν να αποτελέσουν παράγοντα παραγωγικής ανασύνθεσης της χώρας μας. Μήπως ήρθε η ώρα να συνειδητοποιήσουμε πως δημιουργία ανάπτυξης, θέσεων εργασίας, προσδοκιών και προοπτικής χωρίς επιχειρηματικότητα, δεν πρόκειται ποτέ να υπάρξει;

  * Ο κ. Γιώργος Κουμπαράκης είναι π. Αντιπρόεδρος ΤΑΥΤΕΚΩ, Σύμβουλος/ Υπ. Διδάκτωρ ΕΜΠ

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων