Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 11-Φεβ-2019 00:50

  Τεχνητή νοημοσύνη εναντίον φυσικής ηλιθιότητας

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Γιώργου Κουμπαράκη

  10 Απριλίου 2018, 24 κράτη -  μέλη περιλαμβανομένης και της Νορβηγίας υπογράφουν, στο πλαίσιο της Ψηφιακής Ημέρας 2018, μια φιλόδοξη διακήρυξη συνεργασίας στον τομέα της Τεχνικής Νοημοσύνης, η Ελλάδα φυσικά απούσα! Ουσιαστικά επρόκειτο για ένα συνασπισμό δυνάμεων 25 κρατών - μελών με στόχο τον εκσυγχρονισμό των εθνικών τους πολιτικών, ως προς την ανάπτυξη έρευνας στον τομέα της Τεχνητής Νοημοσύνης. 

  Λίγες μέρες μετά, στις  25 Απριλίου 2018 και σε συνέχεια του ανωτέρω, σύμφωνα με το Δελτίο Τύπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, με τίτλο, "Τεχνητή νοημοσύνη, Η Επιτροπή παρουσιάζει μια ευρωπαϊκή προσέγγιση για την τόνωση των επενδύσεων και τον καθορισμό δεοντολογικών κατευθυντήριων γραμμών", η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε μια σειρά μέτρων προκειμένου να τεθεί η τεχνητή νοημοσύνη (ΤΝ) στην υπηρεσία των Ευρωπαίων πολιτών και να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα της Ευρώπης στον εν λόγω τομέα. 

  Τα μέτρα αυτά στοχεύουν στην αύξηση των δημόσιων και των ιδιωτικών επενδύσεων κατά 20 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος του 2020, στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης, στην προετοιμασία για κοινωνικοοικονομικές αλλαγές και στη διασφάλιση κατάλληλου δεοντολογικού και νομικού πλαισίου. 

  Αρωγός του όλου εγχειρήματος πρόκειται να είναι και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Στρατηγικών Επενδύσεων, το οποίο σύμφωνα με το εν λόγω δελτίο τύπου, στοχεύει στην κινητοποίηση  πάνω από 500 εκατ. ευρώ σε συνολικές επενδύσεις έως το 2020 σε ένα ευρύ φάσμα βασικών τομέων, προκειμένου να παρασχεθεί πρόσθετη στήριξη σε επιχειρήσεις και νεοφυείς εταιρείες, ώστε να επενδύσουν στην τεχνητή νοημοσύνη.

  Γιατί στον Τομέα της Τεχνητής Νοημοσύνης;  

  Επειδή η  τεχνητή νοημοσύνη αποτελεί την αιχμή του δόρατος των στρατηγικών τεχνολογιών του αιώνα μας. Μέρα με τη μέρα αποκτά όλο και περισσότερο πρωταγωνιστικό ρόλο στην καθημερινότητα μας. Η χρήση της Τεχνητής Νοημοσύνης μπορεί να προσφέρει καλύτερη υγειονομική περίθαλψη, πιο ασφαλείς μεταφορές, πιο ανταγωνιστικές επιχειρήσεις, πρόβλεψη και αντιμετώπιση των απειλών σε θέματα κυβερνοασφάλειας, πιο αποτελεσματικό δημόσιο στην υπηρεσία του πολίτη και πολλά άλλα. 

  Η Τεχνητή Νοημοσύνη δεν αποτελεί σενάριο επιστημονικής φαντασίας, αλλά μία στρατηγικής σημασίας τεχνολογία του 21ου αιώνα και ένα αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητας μας, μιας καθημερινότητας η όποια εξελίσσεται τεχνολογικά, μετασχηματίζεται και αλλάζει, χωρίς να μας ρωτήσει. Από τη χρήση του "εικονικού προσωπικού βοηθού" για την οργάνωση της ημέρας μας μέχρι τα αυτόνομα αυτοκίνητα που μπορούν να ‘βλέπουν’ και να αντιλαμβάνονται το περιβάλλον τους σε πραγματικό χρόνο και τις ειδικές εφαρμογές όπως το πρωτότυπο "Seeing AI" της Microsoft που βοηθάει ανθρώπους με σοβαρά προβλήματα όρασης να κατανοήσουν καλύτερα τον περιβάλλοντα χώρο, είτε θέλουμε να το πιστέψουμε, είτε όχι η τεχνητή νοημοσύνη έχει μπει στις ζωές όλων μας! 

  Στο εγγύς μέλλον, η αξιοποίηση της πληροφορίας που θα προκύπτει, στο πλαίσιο του Internet of Things, από δεδομένα που θα αποστέλλονται από δισεκατομμύρια συσκευές και τα οποία θα αποθηκεύονται και θα επεξεργάζονται αυτόματα από προηγμένες τεχνολογίες, περιλαμβανομένης και αυτής της Τεχνητής Νοημοσύνης, πρόκειται να δημιουργήσει συνθήκες βελτίωσης της υγείας, των μεταφορών, του περιβάλλοντος και ειδικά του τρόπου ζωής μας.

  Και για όσους θεωρούν πως το όλο θέμα δεν μας αγγίζει γιατί, "εδώ δεν έχουμε λύσει καλά καλά άλλα και άλλα αυτό θα μας νοιάξει;", σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη του ΟΟΣΑ, ο μέσος εργαζόμενος στη χώρα μας έχει πιθανότητα 57% να δει τη θέση εργασίας του να επηρεάζεται από την αυτοματοποίηση και την Τεχνητή Νοημοσύνη, ενώ σχεδόν το ¼ όλων των θέσεων απασχόλησης (23%) ανήκουν στην ομάδα υψηλού κινδύνου, έχοντας πιθανότητα να αυτοματοποιηθούν σε βαθμό άνω του 70%,. Συνεπώς μας αγγίζει, μας αφορά και πρέπει να μας νοιάξει, γιατί θα μας επηρεάσει άμεσα.

  Αντί επιλόγου 

  Ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής και επίτροπος Ψηφιακής Ενιαίας Αγοράς Άντρους Άνσιπ αναφερόμενος λίγους μήνες πριν στο θέμα, είχε δηλώσει μεταξύ άλλων πως, "Η τεχνητή νοημοσύνη αλλάζει τον κόσμο μας όπως ακριβώς η ατμομηχανή ή η ηλεκτρική ενέργεια κατά το παρελθόν" και εμείς αντί να επωφεληθούμε από αυτή παριστάνουμε τους απροσάρμοστους και τους πιο έξυπνους με το να είμαστε απόντες από δράσεις μιας εποχής που αλλάζει με ταχύτατους ρυθμούς, λησμονώντας πως "Ευφυία είναι η ικανότητα να προσαρμόζεσαι στην αλλαγή".

  * Ο κ. Γιώργος Κουμπαράκης είναι π. Αντιπρόεδρος ΤΑΥΤΕΚΩ, Σύμβουλος/ Υπ. Διδάκτωρ ΕΜΠ

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων