Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 08-Φεβ-2019 00:04

  Kαινοτομία και βιώσιμη ανάπτυξη

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Θεμιστοκλή Τσούφη

  Στο προηγούμενο άρθρο προσπαθήσαμε συνοπτικά να ορίσουμε τι σημαίνει ηλεκτρονική δημοκρατία και ηλεκτρονική διακυβέρνηση στο επίπεδο των τοπικών κοινωνιών. Μία άλλη κρίσιμη παράμετρος για την πρόοδο των πόλεων είναι η βιώσιμη ανάπτυξη η οποία ενισχύεται δια μέσου της τεχνολογίας και της καινοτομίας.

  Τι σηματοδοτεί η έννοια της βιώσιμης ανάπτυξης; Αρχικά, αφορά την οικονομική εξέλιξη, τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, τον ανταγωνισμό και τη μείωση των τιμών των προϊόντων και των υπηρεσιών για τον καταναλωτή. Παράλληλα αυτή η οικονομική ανάπτυξη είναι βιώσιμη γιατί δεν τραυματίζει τον πλανήτη και δεν έχει αρνητικές περιβαλλοντικές επιπτώσεις. Αυτό επιτυγχάνεται με την ορθή διαχείριση των απορριμάτων, της μόλυνσης του αέρα και την ηχορύπανση αλλά και την προσεκτική χρήση της γης. Όλα αυτά σε συνάρτηση με την κλιματική αλλαγή και τα αναγκαία μέτρα προστασίας του οικοσυστήματος των πόλεων. Τέλος, αυτή η οικονομική ανάπτυξη που σέβεται το περιβάλλον έχει ως αποτέλεσμα και τη βελτίωση ποιότητας ζωής των πολιτών αφού στοχεύει στην παροχή ίσων ευκαιριών, στην εξασφάλιση του αισθήματος της ασφάλειας και τη διασφάλιση μίας υγιεινής διαβίωσης στο σύγχρονο αστικό πλέγμα.

  Η βιώσιμη ανάπτυξη είναι κρίσιμης σημασίας και για τις ελληνικές πόλεις αφού οι αρχές της αφορούν τη διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς, την αποκατάσταση "τραυματισμένων" οικοσυστημάτων, τη βιοποικιλότητα και τον ορθό αστικό σχεδιασμό. 

  Η καινοτομία με τη σειρά της ως μέθοδος και ως διαδικασία επίτευξης στόχων μπορεί να συμβάλει καθοριστικά στην ολοκλήρωση των παραπάνω σχεδιασμών. Άλλωστε η καινοτομία συμπεριλαμβάνει μία σειρά από παράγοντες και άτομα τα οποία αλληλεπιδρούν μεταξύ τους για να πετύχουν το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Έτσι, καλλιεργείται η αρετή της άμιλλας και της συνεργασίας. Με αυτόν τον τρόπο παρατηρούμε την ενίσχυση της απαραίτητης κοινωνικής συνοχής μέσα στις σύγχρονες πόλεις. Μίας κοινωνικής συνοχής της οποίας τα χαρακτηριστικά συνεχώς πλήττονται στις μέρες μας. Τέλος, η καινοτομία είναι ανοικτή και προσβάσιμη απ’ όλους, δημιουργώντας προϋποθέσεις διαμοιρασμού της γνώσης και της προόδου. Εάν η παραπάνω διαδικασία υλοποιηθεί σωστά και χωρίς παρεμβολές τότε το αποτέλεσμα θα είναι θεαματικό: η δημιουργία νέων τεχνικών και η παραγωγή νέων καλοπληρωμένων θέσεων εργασίας. Αυτό είναι και το άμεσο ζητούμενο για τη γενικότερη οικονομική ανόρθωση.

  Κατέστη πασίδηλο από τα ανωτέρω πως η Ελλάδα που εξέρχεται με αργούς ρυθμούς από τη βαριά οικονομική κρίση οφείλει να "κοιτάξει" και σε εναλλακτικές μορφές ανάπτυξης. Αποτελεί χρέος των τοπικών και εθνικών ηγεσιών να αναλογιστούν τα προβλήματα και να αγκαλιάσουν καινοτόμες λύσεις και ρηξικέλευθες προτάσεις που θα οδηγήσουν στην αναβάθμιση των όρων ζωής των κατά τόπους πολιτών. 

  *Ο κ. Θεμιστοκλής Τσούφης, είναι ειδικός σύμβουλος Ανάπτυξης Έξυπνων Πόλεων και Ψηφιακής Στρατηγικής, Γενικός Γραμματέας Επιμελητηρίου Χαλκιδικής, Επιχειρηματίας / MSc Smart Cities, MSc Management
   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων