Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 07-Φεβ-2019 00:04

  Οι συνέπειες της αύξησης του κατώτατου μισθού

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Μελέτη Ρεντούμη 

  Η κυβέρνηση, όπως όλοι γνωρίζουν, στο πλαίσιο της επικοινωνιακής τακτικής που εφαρμόζει σχεδόν ανελλιπώς κατά τη διάρκεια της θητείας της, αποφάσισε να αγγίξει το κομβικό θέμα του κατώτατου μισθού, ανακοινώνοντας την αύξησή του στα 650 ευρώ από τα 586 ευρώ που ίσχυε στα έτη των Μνημονίων, βάσει των δεσμεύσεων που είχε αναλάβει η χώρα.

  Μπορεί το νέο να φαίνεται εκ πρώτης όψης ευοίωνο για τους εργαζόμενους και κυρίως για τους χαμηλόμισθους, όμως μία προσεκτική ματιά των δεδομένων, δείχνει ότι οι συνέπειες μπορεί να είναι τελικά αρνητικές τόσο για τους εργαζόμενους, όσο και συνολικά για τους φορολογούμενους και το κράτος.

  Πιο συγκεκριμένα, η αύξηση του κατώτατου μισθού, μπορεί να προκαλέσει τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα μία αύξηση της μέσης κατανάλωσης των νοικοκυριών, η οποία όμως μπορεί να πυροδοτήσει μία αύξηση στον δείκτη τιμών καταναλωτή, δημιουργώντας πληθωρισμό που σταδιακά μειώνει το πραγματικό εισόδημα των πολιτών.

  Αν αυτή η εξέλιξη, συνδυαστεί με τη μείωση του αφορολογήτου ορίου που μειώνει την αγοραστική δύναμη των φορολογούμενων, τότε έχουμε μία διπλή αρνητική συνέπεια για τα πραγματικά εισοδήματα.

  Στο μέτωπο της ανεργίας, επίσης ενδέχεται να υπάρξουν άσχημες εξελίξεις, καθώς οι επιχειρήσεις, κυρίως οι μικρομεσαίες που δεν θα μπορέσουν να απορροφήσουν την αύξηση του ονομαστικού μισθού, είτε θα μετατρέψουν τις συμβάσεις πλήρους απασχόλησης σε μερικής, είτε θα προβούν σε αδήλωτη εργασία ή ακόμα χειρότερα θα ανακοινώσουν πρόσθετες απολύσεις, για να καλύπτουν το βασικό μεταβλητό τους κόστος και να συνεχίσουν έτσι τη δραστηριότητά τους.

  Με αυτό τον τρόπο όμως, όσο οι επιχειρήσεις μειώνουν την απασχόληση, αντίστοιχα μειώνονται και οι εισφορές στα ασφαλιστικά ταμεία, δημιουργώντας νέα ελλείμματα στο σύστημα, ενώ η πίεση στο εργατικό κόστος, θα έχει αντανάκλαση στις πωλήσεις τους, οι οποίες ενδέχεται να μειωθούν σημαντικά, λόγω της μετακύλισης της πρόσθετης επιβάρυνσης στον τελικό καταναλωτή.

  Τέλος το ίδιο το κράτος μπορεί στο τέλος να βγει χαμένο, καθώς τόσο η αύξηση της ανεργίας, όσο και η μείωση των εσόδων των επιχειρήσεων με το αυξημένο εργατικό κόστος, θα προκαλέσει καθίζηση των φορολογικών εσόδων, μειώνοντας έτσι και το πρωτογενές πλεόνασμα στον προϋπολογισμό.

  Όπως αντιλαμβάνεται κανείς, είναι πολλοί και ποικίλοι οι παράγοντες που επηρεάζουν τη συμπεριφορά ενός νοικοκυριού ή μιας επιχείρησης με αποτέλεσμα, σε μία τόσο ευαίσθητη και ευάλωτη οικονομία όπως η ελληνική, οποιαδήποτε αύξηση μισθών και μάλιστα νομοθετικά, χωρίς αντίστοιχη αύξηση της παραγωγικότητας, προκαλεί άμεσα στρεβλώσεις στην αγορά προϊόντων και υπηρεσιών, με απρόβλεπτες επίσης συνέπειες στην απασχόληση κυρίως των νέων.

  Είναι καιρός να συνειδητοποιήσει η κυβέρνηση ότι η οικονομία ανακάμπτει μέσα από ορθολογικές αποφάσεις και όχι μέσω παροχολογίας και υποσχέσεων χωρίς αντίκρυσμα προς το κοινωνικό σύνολο.

  * Ο κ. Μελέτης Ρεντούμης είναι οικονομολόγος - τραπεζικός


   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων