Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 06-Φεβ-2019 00:03

  Η Σκύλλα, η Χάρυβδη και η Οδύσσεια του επόμενου Πρωθυπουργού

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Στέλιου Ορφανάκη

  Η Οδύσσεια είναι ένα από τα αρχαιότερα αναγνώσματα της ιστορίας και αποτελεί το δεύτερο από τα έπη του Ομήρου. Αποτελεί δε κατά κοινή ομολογία σύμβολο της ανθρώπινης επιμονής και επινοητικότητας απέναντι σε πολύ δύσκολα προβλήματα και καταστάσεις. Κεντρικό πρόσωπο και ήρωας είναι ο πολυμήχανος βασιλιάς της Ιθάκης, Οδυσσέας, ο οποίος διδάσκει πως με τη χρήση κυρίως του μυαλού, αλλά και της δύναμης, την κατάλληλη στιγμή, μπορεί να υπερνικηθεί το κάθε εμπόδιο.

  Οι μύθοι που συνυπάρχουν στο ομηρικό έπος είναι πάρα πολλοί. Ένας από αυτούς αναφέρεται στη Σκύλλα και στη Χάρυβδη. Αυτόν το μύθο θα χρησιμοποιήσω για να δείξω τις επιλογές που έχει ο επόμενος Πρωθυπουργός, αλλά και εμείς οι πολίτες. 

  Η Σκύλλα ήταν ένα τρομακτικό θαλάσσιο τέρας με πολλά κεφάλια και πολλά μάτια. Απέναντι από τη Σκύλα ήταν η Χάρυβδη, μια τεράστια δίνη που στροβιλιζόταν, ρουφούσε μέσα της οτιδήποτε υπήρχε σε κοντινή απόσταση. Στο ταξίδι της επιστροφής του για την Ιθάκη ο Οδυσσέας βρέθηκε ανάμεσα στη Σκύλλα και τη Χάρυβδη. Αφού παρατήρησε για λίγο το χάος που ανοιγόταν μπροστά του, διέταξε τους άνδρες του να πλεύσουν προς το δύσκολο σημείο: το στενό της Σκύλλας και της Χάρυβδης προς την πλευρά όμως της Σκύλλας. Αυτό είχε ως συνέπεια να χάσει μερικούς άντρες του, όμως κέρδισε ότι το πλοίο συνέχισε το ταξίδι του. 

  Από τότε πέρασαν χιλιάδες χρόνια και αισίως φθάσαμε στο 2019. Εδώ και δεκαετίες η χώρα είναι εγκλωβισμένη ανάμεσα στη Σκύλλα και τη Χάρυβδη και όσες φορές έχουμε δοκιμάσει να περάσουμε ανάμεσα τους επιλέγουμε κυβερνήτες που μας σπρώχνουν στη δίνη της Χάρυβδης. Ακόμη σαν χώρα αναζητούμε τον επόμενο "ηγέτη" που θα μας "σώσει", ενώ κι αυτός αναζητεί την ψήφο μας για να σωθεί στα σίγουρα, παρόλο που πολίτες και πολιτικοί ξέρουμε τη λύση. 

  Ως πολίτες έχουμε μείνει να κοιτάμε, να συζητάμε και κυρίως να ψηφίζουμε να κινηθούμε πότε προς τη Σκύλλα και πότε προς τη Χάρυβδη, παγιδευμένοι στο δίλημμα που μας έχουν θέσει εντέχνως οι πολιτικοί και συνοψίζεται: "Η λογική του μη χείρον βέλτιστον". Μια λογική που τη θεωρώ βαθύτατα συντηρητική και αναχρονιστική, η οποία καθυστερεί την εξέλιξη των πραγμάτων προς τη σωστή κατεύθυνση, άλλωστε δεν θέλει να έχεις πολύ μυαλό, απλά να μην είσαι πολιτικός σαν κι αυτούς, για να καταλάβεις ότι, αν ο φόβος του χειρότερου μας κάνει να επιστρέφουμε στην "ασφάλεια" του κακού, τότε το καλύτερο (πολύ ή λίγο) δεν πρόκειται να έρθει σε αυτή τη ζωή! 

  Κάπου εδώ αρκετοί θα ρωτήσετε: μα αφού κι εσύ πολιτικός είσαι! Καμία σχέση! Το ότι βρέθηκα από επιλογή μου σε μια διαδικασία αξιολόγησης που με οδήγησε στο Μητρώο Πολιτικών Στελεχών της ΝΔ, δεν με κάνει αυτόματα πολιτικό της κοπής που ξέρετε και θα ψηφίσετε ή ψηφίσαμε κάποια στιγμή στη ζωή μας. Έχω διαχωρίσει τη θέση μου δημόσια από την πρώτη μέρα που είμαι στη Νέα Δημοκρατία. Είμαι πολίτης και σκέφτομαι πρώτα ως πολίτης, αν και είμαι στην πολιτική. Αυτό ίσως να μην με πάει μακριά στην πολιτική, όπως είναι διαμορφωμένη σήμερα, αλλά είναι πιστεύω μου και δεν θα το ανταλλάξω. 

  Ωραία κ. Ορφανάκη ας πούμε για μια στιγμή ότι ήσασταν Οδυσσέας, τι θα προτείνατε να κάνουμε;  Ωραία ερώτηση αυτή! Απαντώ άμεσα! Σταμάτα να ψηφίζεις κόμματα, ψήφισε πρώτα ανθρώπους με τους οποίους συμφωνείς, σε όποια κόμματα κι αν ανήκουν. 

  Δεν είναι πλέον ευχή, είναι ανάγκη, η επόμενη Βουλή πρέπει να γεμίσει από ανθρώπους που δεν βλέπουν δεξιά ή πιο δεξιά, δεν βλέπουν αριστερά ή πιο αριστερά, αλλά από ανθρώπους που βλέπουν μόνο και πάντα μπροστά. Προφανώς αυτοί οι άνθρωποι θα ανήκουν σε δεξιά ή αριστερά ή κεντρώα ή "ό,τι να ‘ναι" κόμματα. 

  Στο σημείο αυτό, γνωρίζω πολύ καλά ότι σας έρχεται ένα ακόμη ερώτημα. Μα θα είναι ο Κυριάκος Μητσοτάκης ο νέος, ο σύγχρονος Οδυσσέας που θα μας περάσει μέσα από τη Σκύλλα και τη Χάρυβδη; Θα είμαι ειλικρινής, δεν ξέρω αν θα είναι, δεν τον ξέρω προσωπικά ακόμη. Ξέρω όμως τι πρέπει να κάνει. Θα πρέπει να θυσιάσει όσους και όσες τόσα χρόνια επέλεγαν να επηρεάζουν ή και να εξαναγκάζουν τις αποφάσεις των προηγούμενων Πρωθυπουργών, πείθοντας τους να πάνε προς τη Χάρυβδη για να αποφύγουν τη Σκύλλα, ώστε να μην φαγωθούν κάποιοι, με αποτέλεσμα η χώρα σταθερά να βουλιάζει. Να θυσιάσει αυτό που για συντομία λέμε το "παλιό" για να περάσει το καράβι της χώρας οριστικά τη Σκύλλα και τη Χάρυβδη. 

  Φυσικά όταν γράφω "παλιό" δεν εννοώ αυτό που έχει μεγάλη ηλικία, αλλά το παλιό σαν νοοτροπία σκέψης που μας οδηγεί όλο και πιο βαθιά στη δίνη. Εξάλλου κι Αλέξης Τσίπρας και πολλοί γύρω από αυτόν, νέοι ήταν και είναι σε ηλικία, άφθαρτοι ήταν, καινούρια πρόσωπα στην πολιτική σκηνή ήταν, όμως είχαν την παλιά νοοτροπία σκέψης που τόσα χρόνια μας αφήνει να βουλιάζουμε. Η χώρα χρειάζεται μια νέα γενιά σκέψης και όχι νέα πρόσωπα. Χρειάζεται να ανανεώσει τη σκέψη της, πρώτα.  

  Ο Κυριάκος Μητσοτάκης – σύμφωνα με όλες τις δημοσκοπήσεις – θα είναι ο νικητής των εθνικών εκλογών που έρχονται. Όμως για να μπορέσει η νέα κυβέρνηση να μας περάσει από τη Σκύλλα και τη Χάρυβδη οριστικά θα πρέπει πριν τις εκλογές να έχουν γίνει οι επιλογές με ποιους και ποιες στο πλήρωμα θα δοκιμάσει να το κάνει και ποιοι και ποιες θα πέσουν "θύματα της Σκύλλας". Αυτός θα επιλέξει. Και ο Οδυσσέας τότε ήξερε ότι κάποιοι από το πλήρωμα του θα πλήρωναν με τη ζωή τους την επιλογή σωτηρίας να περάσει το πλοίο οριακά πιο κοντά από τη Σκύλλα, όμως αυτό δεν τον εμπόδισε να πάρει την απόφαση. 

  Αυτό είναι για εμένα το κρίσιμο σημείο, το πέρασμα μεταξύ της Σκύλλας και της Χάρυβδης που έχουμε μπλέξει και ενώ η λύση είναι γνωστή, αυτοί που μπορούν να την επιβάλλουν, δηλαδή οι πολιτικοί, ή φοβούνται ή και δεν θέλουν, θυμίζοντας μου τα λόγια του παιδικού τραγουδιού: να δούμε ποιος, ποιος, ποιος θα φαγωθεί οεοεοεοε …

  * Ο κ. Στέλιος Ορφανάκης έχει εργαστεί μεταξύ άλλων θέσεων ως Επενδυτικός Σύμβουλος στην Ιδιωτική Τραπεζική (Alpha Private Bank – Όμιλος ALPHA BANK) ενώ τώρα εργάζεται ως Καθηγητής (M.Sc) Φυσικών και Θετικών Επιστημών στη Δημόσια Εκπαίδευση. Είναι πτυχιούχος φυσικός με μεταπτυχιακές σπουδές, έχει εξειδικευθεί στην Τραπεζική Διοίκηση και σε Παράγωγα Προϊόντα ενώ το 2017 επιλέχθηκε στο Μητρώο Πολιτικών Στελεχών της Ν.Δ.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων