Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 04-Φεβ-2019 00:04

  Ψηφιακές πολιτικές και έξυπνες πόλεις

  Ψηφιακές πολιτικές και έξυπνες πόλεις
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Γρηγόρη Σταματόπουλου 

  Οι τεχνολογικές εξελίξεις που λαμβάνουν χώρα στο πλαίσιο της λεγόμενης Τέταρτης Βιομηχανικής Επανάστασης καταγράφονται ραγδαίες την τελευταία δεκαετία. Αφορούν κυρίως την καινοτομία, τις νέες ψηφιακές πολιτικές και την τεχνητή νοημοσύνη. Ποια είναι, όμως, η πρακτική εφαρμογή αυτών των σαρωτικών εξελίξεων στην καθημερινή ζωή των κατοίκων μίας χώρας; Η αλλιώς, πώς μπορούν να λειτουργήσουν υπέρ της βελτίωσης της ποιότητας ζωής μας; 

  Μία βασική συνάρτηση όλων αυτών των τεχνολογικών επιτευγμάτων είναι οι έξυπνες πόλεις (smart cities). Παρά την έλλειψη καθοριστικών ορισμών και ομοφωνίας στην βιβλιογραφία θα μπορούσαμε να ορίσουμε τις έξυπνες πόλεις ως εκείνες που κάνουν εκτεταμένη χρήση της τεχνολογίας για την βελτίωση της ποιότητας των υπηρεσιών προς τους κατοίκους τους με στόχο να γίνουν πιο ανθεκτικές, πιο βιώσιμες, πιο αποτελεσματικές και παραγωγικές. Η συστηματική τους συγκρότηση τους στο πλαίσιο της 4ης Βιομηχανικής Επανάστασης μπορεί να φέρει θεαματικές αλλαγές στην καθημερινότητα και να διευκολύνουν πολλούς πολίτες. Να αλλάξουν ουσιαστικά τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζαμε μία σειρά από συνθήκες. 

  Κεντρική παράμετρος των έξυπνων πόλεων σε συσχέτιση με την τεχνολογία και την καινοτομία είναι η ηλεκτρονική διακυβέρνηση (e-government), η οποία εφαρμόζεται στις περισσότερες πόλεις του Δυτικού Κόσμου. Η ηλεκτρονική διακυβέρνηση, που αργά αλλά σταθερά κερδίζει έδαφος και στην Ελλάδα, έχει ως κεντρικούς της στόχους την μείωση της γραφειοκρατίας, την καλύτερη και γρηγορότερη εξυπηρέτηση του πολίτη, την μείωση των εξόδων και την ενίσχυση της διαφάνειας. Κοντά σε αυτούς τους στόχους μπορούν να προστεθούν και οι περιβαλλοντικοί μέσω της μείωσης της χρήσης χαρτιού.

  Κανείς δεν θα μπορούσε να διαφωνήσει πως οι παραπάνω αρχές είναι εξαιρετικά ωφέλιμες. Είναι όμως εφαρμόσιμες; Φυσικά. Και μάλιστα το επίπεδο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης ίσως θα ήταν το καλύτερο για να ξεκινήσει μία ευρεία εφαρμογή πολιτικών ηλεκτρονικής διακυβέρνησης. Σε κάποιες πόλεις της Ελλάδας, όπως τα Τρίκαλα αυτό αποτελεί ήδη μία πραγματικότητα.

  Έτσι, θα μπορούν να διεκπεραιωθούν σε κάθε -μεσαίου και μεγάλου- μεγέθους, αρχικά, Δήμου έργα που θα εξυπηρετούσαν τους παραπάνω στόχους, όπως Διευθύνσεις Ψηφιακών Υπηρεσιών και αυτοματοποιημένα Κέντρα Εξυπηρέτησης Δημοτών. Παράλληλα, θα οργανώνονται πύλες δεδομένων που θα ενισχύουν την διαφάνεια αλλά και θα επιτρέπουν την παρακολούθηση των διαφόρων ενεργειών των Δημοτικών αρχών, όπως η πορεία ολοκλήρωσης των τεχνικών έργων και η εκτέλεση του προϋπολογισμού.

  Με αυτόν τον τρόπο αυξάνεται η λογοδοσία, ενδυναμώνεται η συμμετοχή των δημοτών στα τοπικά πράγματα της περιοχής τους και διευκολύνονται οι καθημερινές συναλλαγές τους. Συμπληρωματικά, καταγράφονται και δυνατότητες έξυπνης στάθμευσης, διαχείρισης του δημοτικού ηλεκτροφωτισμού αλλά και διαχείρισης της αποκομιδής απορριμμάτων.

  Όλα τα παραπάνω συντείνουν στην πρόοδο και την βελτίωση της ποιότητας ζωής μας. Την ίδια στιγμή αποτελούν αναγκαίες προϋποθέσεις για την ένταξη της Ελλάδας στην χορεία των τεχνολογικά προηγμένων Κρατών που ‘’αφουγκράζονται’’ τις παγκόσμιες εξελίξεις.

  'Οι σχετικές προκλήσεις είναι μπροστά μας. Μέχρι σήμερα μονάχα η Αξιωματική Αντιπολίτευση και κυρίως ο Πρόεδρός της Κυριάκος Μητσοτάκης έχει δείξει έντονο ενδιαφέρον για αυτές τις πολιτικές. Μένουν οι δεσμεύσεις να υλοποιηθούν άμεσα ώστε να μην χαθεί το..... τρένο της 4ης Βιομηχανικής Επανάστασης. Το ίδιο χρέος έχουν και οι επόμενες περιφερειακές και δημοτικές αρχές που θα εκλεγούν το 2019.

  *Ο κ. Γρηγόρης Σταματόπουλος είναι Partner - Head of Finance & Business Development της Koolmetrix | Μέλος Μητρώου Στελεχών Ν.Δ.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων