Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 01-Φεβ-2019 00:04

  Είναι η μακροπρόθεσμη ανοδική αντιστροφή της αγοράς προ των πυλών;

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Γιάννη Γιαπράκη*

  Είναι η μακροπρόθεσμη ανοδική αντιστροφή της αγοράς προ των πυλών;

  Είναι δεδομένο ότι σίγουρη απάντηση  στο ερώτημα αυτό δεν μπορούμε να δώσουμε. Θα προσπαθήσουμε όμως να ανιχνεύσουμε τις ενδείξεις που μας δίνει η αγορά στο σύνολό της αλλά και σε επιμέρους μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης με ένα πολύ απλό εργαλείο, τον απλό κινητό μέσο, προσαρμοσμένο όμως σε μηνιαίο διάγραμμα με περίοδο 5 μηνών.

  Το γιατί χρησιμοποιούμε αυτό το απλό εργαλείο θα το διαπιστώσουμε στα διαγράμματα που ακολουθούν.

  γιαπράκης1


  Κάθε φορά που βρέθηκε ο FTSE25 σε εδραιωμένη μεσοπρόθεσμη τάση διέσπασε τον SMA5 δηλώνοντας την αλλαγή της τάσης. Στην παρούσα φάση βρίσκεται μόλις 10 μονάδες μακριά από το να το πετύχει δηλώνοντας ότι το προηγούμενο καθοδικό κύμα τελείωσε οριστικά. 

  (υγ. Μπορεί η αρίθμηση των κυμάτων που εμφανίζεται στο διάγραμμα να μην είναι επιβεβαιωμένη αλλά είναι πολύ πιθανή)

  Για να γυρίσει ανοδικά η αγορά είναι φυσικό ότι θα πρέπει να γυρίσει ανοδικά και η πλειοψηφία των μετοχών. Ας δούμε με βάση το παραπάνω σκεπτικό ορισμένα διαγράμματα μετοχών υψηλής κεφαλαιοποίησης.

  γιαπρα2

  Μία από τις τραπεζικές μετοχές η ΑΛΦΑ. Από το Μάιο που διέσπασε καθοδικά τον SMA5 συνεχίζει καθοδικά. Ενώ την προηγούμενη διετία έδωσε πολλές διασπάσεις λόγω του ότι βρέθηκε σε ένα τριγωνικό σχηματισμό αναμονής με συχνές εναλλαγές της τάσης. Οι τράπεζες είναι αυτές που κρατούν την αγορά.

  γιαπρα3

  Η μετοχή των ΕΛΠΕ έχει γυρίσει ανοδικά από το Νοέμβριο. Αυτό είναι το δεδομένο. Η διάρκεια και η προοπτική της δεν έχουν ακόμη επιβεβαιωθεί.

  Στο διάγραμμα φαίνεται μια πιθανή αρίθμηση των κυμάτων με ένα βασικό ερώτημα. Αν το χαμηλό του Ιουνίου ήταν το C μιας διόρθωσης ABC τότε το χαμηλό του Οκτωβρίου ήταν το 2 της νέας ανοδικής κίνησης η οποία θα έχει μεγάλη διάρκεια και εύρος. Αν το χαμηλό του Ιουνίου ήταν το 3 μιας διόρθωσης 5 κυμάτων τότε το χαμηλό του Οκτωβρίου ήταν το αποτυχημένο 5 και η ολοκλήρωση ενός κύματος Α που σημαίνει ότι η τρέχουσα ανοδική κίνηση είναι το Β ενός μεγαλύτερου διορθωτικού ABC.

  γιαπρα4

  Η ΓΕΚ δείχνει να έχει ολοκληρώσει την διόρθωσή της. Όμως μέχρι να υπερβεί τον SMA5 που βρίσκεται κοντά, στα 4,65€ περίπου, δεν έχουμε κάποια ένδειξη γι' αυτό. Παρατηρώντας το διάγραμμα βλέπουμε ότι τα συγκεκριμένα σήματα διάσπασης του SMA5 στη μετοχή είναι σχετικά σπάνια και όταν συμβαίνουν είναι και ιδιαίτερα αξιόπιστα.

  motorOI

  Στη ΜΟΗ είναι εμφανές ότι όταν τα σήματα "πυκνώνουν" η μετοχή διορθώνει ενώ όταν γίνονται αραιά η μετοχή ακολουθεί την κύρια τάση. Το τελευταίο σήμα ήταν ανοδικό όμως η διαγραμματική – κυματική εξέλιξη μας δείχνει ότι πρόκειται μάλλον για ένα σήμα εσωτερικό μιας διόρθωσης.

  giapra4

  Ακόμη πιο σπάνια είναι τα σήματα στην μετοχή του ΜΥΤΙΛ. Το τρέχον ανοδικό σήμα έχει δοθεί σε φάση που διαγραμματικά ταιριάζει με σήμα κύριας αντιστροφής της τάσης. Αν η αγορά γυρίσει τελικά ανοδικά ο ΜΥΤΙΛ θα είναι μία από τις μετοχές οδηγούς της νέας ανοδικής τάσης.

  giapra5

  Και η μετοχή του ΟΤΕ δείχνει ότι έχει ολοκληρώσει την διόρθωσή της και μάλιστα με ένα πιο πολύπλοκο σχηματισμό WXY. Έτσι ισχύει και εδώ αυτό που γράφτηκε παραπάνω ότι αν η αγορά γυρίσει τελικά ανοδικά και ο ΟΤΕ θα είναι μία από τις μετοχές οδηγούς της νέας ανοδικής τάσης.

  Από τα διαγράμματα των παραπάνω μετοχών είναι σαφές ότι οι περισσότερες έχουν γυρίσει ανοδικά ή ετοιμάζονται να το κάνουν (ΓΕΚ) και μάλιστα κάποιες από αυτές με σαφείς ενδείξεις ότι έχουν ολοκληρώσει μεσοπρόθεσμη διόρθωση (ΜΥΤΙΛ,ΟΤΕ). Εξαίρεση η ΑΛΦΑ (και μαζί της ολόκληρος ο τραπεζικός κλάδος) που "φρενάρει" την αγορά. Συμπερασματικά η αγορά περιμένει μια στοιχειωδώς θετική συμπεριφορά του τραπεζικού κλάδου ώστε να μην κινείται αντίρροπα με τους υπόλοιπους που είναι έτοιμοι και τότε θα έρθει και η μέσο-μακροπρόθεσμη ανοδική αντιστροφή.

  * Ο κ. Γιάννης Γιαπράκης είναι Certified Portfolio Manager της VitalFinance. Η παρούσα ανάλυση είναι προϊόν της ομάδας αναλυτών της vitalfinance.gr

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων