Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 29-Ιαν-2019 00:03

  Επειδή και δια ταύτα

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Γιάννη Πανούση*

  Όχι,δεν ήρθα. Φεύγοντας έρχομαι πάντα
  Γιατί η μνήμη αξιώνει προτεραιότητες

  Κ. Καλαπανίδας, Αντίστιξη

  Επειδή οι ανήκοντες στην εργατική τάξη [στην πραγματική κι όχι στην ιδεολογικά καθαγιασμένη] δεν είναι όλοι άγγελοι κι επειδή οι εντασσόμενοι στην αστική τάξη [την εθνική κι όχι την πολιτικά καθημαγμένη] δεν είναι άπαντες διάβολοι, δεν πρέπει να σκεφτόμαστε με στερεότυπα και προκαταλήψεις όταν οραματιζόμαστε[σχεδιάζουμε;] την κοινωνική και οικονομική ανόρθωση της χώρας. Η Ελλάδα ή σηκώνεται όρθια μαζί με όλα τα παιδιά της ή πέφτει και χτυπάνε πάλι όλοι. Πότε θα συνειδητοποιήσουμε τούτη την αλήθεια;

  Αυτό το κακό σύνδρομο τις δύσκολες στιγμές να διχαζόμαστε, με βάση υπαρκτές, κατασκευασμένες ή και ανύπαρκτες διαχωριστικές γραμμές, πρέπει κάποτε να τελειώσει. Αυτή η κακιά νοοτροπία να μην μπορεί ο Έλληνας ‘ν’αντέξει’ την ανωτερότητα του συνέλληνα [σε κάποιον τομέα] και να προσπαθεί να τον υποβαθμίσει ή και να τον αμαυρώσει[με σκανδαλολογίες και συνωμοσίες], πρέπει να διαγραφεί από την κουλτούρα μας. Αυτή η κακιά αντίληψη ότι για τα δεινά μας φταίνε πάντοτε οι άλλοι[οι οποίοι χαρακτηρίζονται ‘φιλέλληνες’ ή ‘ανθέλληνες’ και τούμπαλιν] ανάλογα με τις εσωτερικές ισορροπίες, πρέπει να εγκαταλειφθεί ώστε να δούμε καθαρά ποιοι είναι οι [σταθεροί;] γεωστρατηγικοί ή πολιτισμικοί σύμμαχοί μας. Αυτό ο κακός χαμός της αλλαγής σημαίας ευκαιρίας,των διακομματικών μεταγραφών[όπου το ιδεολογικό και το πολιτικό στοιχείο ελλείπουν και το ηθικό έχει καταρακωθεί], πρέπει ν’απαγορευθεί θεσμικά. Αυτή η κακιά πρακτική κάποιοι ν’αυτοαναγορεύονται ‘γνήσιοι’ αριστεροί ή δεξιοί και να [κατα]διώκουν τους δεξιούς ή αριστερούς αντίστοιχα [ενώ στην ουσία κινούνται στα ίδια επαγγελματικά επίπεδα πλουτισμού κι εύνοιας], πρέπει να διδάσκεται στα σχολεία ως επιτομή υποκρισίας. Αυτή η κακιά [βολική]συνείδηση του ‘όλα επιτρέπονται’, διότι ο καθείς [νομίζει ότι] μπορεί να το παίζει Αντιγόνη [με το αζημίωτο;] χωρίς ν’ απεμπολεί και την ευμένεια του Κρέοντα, πρέπει να χτυπηθεί στη ρίζα του[δηλαδή στο ανήθικο κι όχι συνειδησιακά αποδεκτό περιεχόμενο και στόχο της].

  Επειδή αυτή η χώρα δεν αντέχει κι άλλους ‘αθώους’ [αφού τελικά ελάχιστοι κρίνονται αμετάκλητα ένοχοι], επειδή ο πατριωτισμός προϋποθέτει θυσίες για την Πατρίδα κι όχι κορώνες και κοτρώνες ένθεν/κακείθεν, επειδή οι χρήσιμοι κι άχρηστοι ηλίθιοι δεν διακρίνονται για την μπέσα τους αλλά περισσότερο για την μπαμπεσιά τους, επειδή η αξία του πλουραλισμού ισχύει μόνον όταν αναφέρεται σε απόψεις ίδιες ή παραπλήσιες με τις δικές μας[αλλιώς πρόκειται για ύποπτες κινήσεις], επειδή διάφοροι δηλώνουν διαψευσμένοι, παραμυθιασμένοι, λαβωμένοι, προδομένοι, "πουλημένοι" αλλά ουδείς παραδέχεται ότι έχει μερτικό συνενοχής, γι’αυτούς κι άλλους τόσους λόγους δεν προβλέπεται "φυγή προς τα εμπρός’[όπως επαγγέλλονται ορισμένοι] αλλά φυγομαχία προς τα πίσω.Ο 19ος αιώνας είναι εκεί και μας περιμένει.

  ΥΓ. ’’Είναι κι εκείνοι, βέβαια,
  που σου θυμίζουν μούμιες
  στον χρόνο άφθαρτες...χωρίς ίχνος ζωής’’ [Γ.Δουατζής,Χρόνου σκιά]

  * Ο κ. Γιάννης Πανούσης είναι Καθηγητής Εγκληματολογίας, πρώην υπουργός Προστασίας του Πολίτη
   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων