Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 25-Ιαν-2019 00:04

  Οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων προδίδουν τις επερχόμενες εξελίξεις -οι τράπεζες στο επίκεντρο

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Γιάννη Γιαπράκη*

  Από τον Φεβρουάριο του 2018 τα Ομόλογα (10Υ & 5Υ) δημιουργούν μεσοχρόνιους σχηματισμούς καθοδικής συνέχειας. Ο στόχος τους είναι τα νεότερα χαμηλά.

  Σε βραχυχρόνιο επίπεδο είναι πιθανό να συνεχιστεί για ακόμα λίγο η καθοδική τους αποκλιμάκωση. Θεωρούμε, όμως, ότι δεν είναι ακόμα έτοιμα για την πλήρη αποκλιμάκωσή τους. 

  Το πιθανότερο ενδεχόμενο είναι να υπάρξει μια ακόμα τελευταία ανοδική προσπάθεια (κύμα "e") για να ολοκληρωθούν και οι σχηματισμοί καθοδικής συνέχειας. 

  Επομένως, τα διαγράμματα με τον τρόπο τους αφήνουν να εννοηθεί ότι δεν είναι ακόμα πρόσφορος ο χρόνος για την έξοδο στις αγορές. Αυτό όμως, είναι ξεκάθαρο, ότι είναι πολύ κοντά χρονικά (λίγες εβδομάδες). Εξάλλου ακόμα γίνονται διαπραγματεύσεις κυβέρνησης και θεσμών για τις 16 μεταρρυθμίσεις που προβλέπει το πρόγραμμα ενισχυμένης εποπτείας και άπο ότι φαίνεται θα φτάσει έως τις 15/2, ενώ και η λύση που προωθείται για τις τράπεζες, δηλαδή μετακίνηση μέρους των κόκκινων δανείων από τις τράπεζες σε ένα Όχημα Ειδικού Σκοπού (APS), φαίνεται ότι θα γίνει στα μέσα με τέλη Φεβρουαρίου και η προσδοκία είναι αυτά τα γεγονότα  να καθορίσουν και την έκδοση 5ετούς ομολόγου με καλύτερους όρους.

  δφδφγφγ

  και

  φδφδφδ

  Η ισχυρή αυτή καθοδική τους κίνηση εκτιμούμε ότι θα επηρεάσει κατ΄αντίστροφο και θετικό τρόπο τους εγχώριους χρηματιστηριακούς δείκτες και επιμέρους μετοχές (κυρίως τις τραπεζικές).

  ΔΤΡ: δείκτης τραπεζών

  Ο δείκτης συνεχίζει την πλαγιοκαθοδική του κίνηση με μειωμένη πλέον ορμή.

  Η παλαιότερη και σταθερή εκτίμηση μας για νεότερα ιστορικά χαμηλά απέχει πλέον ελάχιστα από το να πραγματοποιηθεί. 

  Βασικό χαρακτηριστικό της πρόσφατης πλαγιοκαθοδικής κίνησης του είναι οι ενδιάμεσες και χωρίς προφανή αιτία μικρές ανοδικές κινήσεις.

  Αυτό συμβαίνει γιατί κατά την γνώμη μας τρέχουμε το πολύ τελευταίο καθοδικό στάδιο της κίνησης από τις 1042,30 μονάδες (όπου και τελείωσε το μεσοχρόνιο διορθωτικό από τον Φεβρουάριο του 2016 με την μορφή ενός "τριγωνικού" σχηματισμού όπως έχουμε αναφέρει και παλαιότερα). 

  Οι μικρές αυτές ανοδικές εξάρσεις παραπέμπουν σε προσεκτικές αγορές από το λεγόμενο και "smart money" που ενδεχομένως εκτιμά ότι χρονικά απέχουμε ελάχιστες εβδομάδες από την αντιστροφή της κίνησης και δρα αναλόγως προσπαθώντας να διαμορφώσει την καλύτερη δυνατή "μέση τιμή κτήσης".

  Στον παρόν χρόνο περιμένουμε βραχυχρόνια ανοδική συνέχεια, πιθανότατα με ενδιάμεσες διορθώσεις/καθυστερήσεις, έως και την περιοχή των 444 - 464 μονάδων.

  Εκεί αναμένουμε να ολοκληρωθεί και η τελευταία βραχυχρόνια ανοδική προσπάθεια και ο δείκτης τραπεζών να κινηθεί αποφασιστικά σε νεότερα ιστορικά χαμηλά. Πάντα σύμφωνα με την συγκεκριμένη μέτρηση. 

  Με την κίνηση αυτή θα ολοκληρωθεί το σύνολο του καθοδικού από τις 1042,30 μονάδες και αναμένουμε ισχυρή ανοδική επέκταση για τον Δείκτη και για όλες τις επιμέρους τράπεζες. 

  Δείτε στο διάγραμμα που ακολουθεί τον καταληκτικό σχηματισμό τύπου ''ending diagonal'' που φαίνεται να καθοδηγεί την συμπεριφορά του δείκτη και την εκτίμησή μας για τις επόμενες ημέρες:

  δφφδγδφγ

  * Ο κ. Γιάννης Γιαπράκης είναι Certified Portfolio Manager της VitalFinance. Η παρούσα ανάλυση είναι προϊόν της ομάδας αναλυτών της vitalfinance.gr

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων