Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 21-Ιαν-2019 00:05

  Ακεραιότητα και διαφάνεια στις δημόσιες συμβάσεις

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  του Άγγελου Μπίνη

  Οι δημόσιες συμβάσεις αποτελούν μία περιοχή υψηλού κινδύνου για την εκδήλωση φαινομένων διαφθοράς και απάτης σε όλα τα κράτη-μέλη του Ο.Ο.Σ.Α. Για το λόγο αυτό η ενίσχυση των μηχανισμών διασφάλισης της ακεραιότητας και της διαφάνειας στο πεδίο αυτό συγκαταλέγεται στις προτεραιότητες κάθε συγκροτημένου εθνικού σχεδίου καταπολέμησης της διαφθοράς.

  Η ανάγκη αυτή σχετίζεται άμεσα τόσο με τη συνολική δαπάνη για τις δημόσιες συμβάσεις, η οποία στις χώρες του Ο.Ο.Σ.Α. ανέρχεται στο ποσό των 6,4 τρισ. ευρώ, αλλά και με τη σημασία που έχει ένα αποτελεσματικό σύστημα δημοσίων συμβάσεων για την υλοποίηση του συνόλου των πολιτικών και προγραμμάτων μίας κυβέρνησης. Στο παρακάτω γράφημα απεικονίζεται το ύψος της σχετικής δαπάνης στα κράτη-μέλη του Ο.Ο.Σ.Α. ως ποσοστό του ΑΕΠ και ως ποσοστό της συνολικής δημόσιας δαπάνης.

  Γράφημα 1: Δημόσιες Συμβάσεις ως ποσοστό του ΑΕΠ & των συνολικών δημόσιων δαπανών

  dfgbgf


   
  Πηγή: OECD National Accounts Statistics (2017) 

  Ο Ο.Ο.Σ.Α υποστηρίζει ενεργά τα κράτη-μέλη του στις προσπάθειές τους για την μεταρρύθμιση των εθνικών συστημάτων δημοσίων συμβάσεων ως βασικού μοχλού για την επίτευξη βιώσιμης και χωρίς αποκλεισμούς ανάπτυξης και την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των πολιτών στους δημόσιους οργανισμούς. Ο παρακάτω πίνακας αποτυπώνει μία δέσμη δράσεων του Ο.Ο.Σ.Α. για την επίτευξη του παραπάνω στόχου.

  jhgggfhgfv


   
  Στον πυρήνα των δράσεων αυτών βρίσκεται η 2015 Σύσταση του Ο.Ο.Σ.Α. για τις Δημόσιες Συμβάσεις, η οποία αποτελεί μία συγκροτημένη και ολιστική πρόταση για την ενίσχυση της διαφάνειας και της λογοδοσίας στις δημόσιες συμβάσεις καθώς και τη βελτίωση της απόδοσης όλων των επιμέρους μηχανισμών ενός εθνικού συστήματος προμηθειών. Τα δομικά στοιχεία της Σύστασης μπορούν να αξιοποιηθούν από το σύνολο των δημοσίων οργανισμών, συμπεριλαμβανομένων των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης και των κρατικών επιχειρήσεων.

  Όπως αποτυπώνεται στο παρακάτω γράφημα από τις 12 Αρχές τις Σύστασης του Ο.Ο.Σ.Α. οι 6 αναφέρονται σε θέματα Ακεραιότητας, Λογοδοσία και Διαφάνειας.

  Γράφημα 2: Οι δώδεκα βασικές αρχές της Σύστασης του Ο.Ο.Σ.Α.

  dgfgf


   
  Πηγή: Μονάδα Ακεραιότητας στο Δημόσιο Τομέα, Ο.Ο.Σ.Α

  Είναι λοιπόν προφανές ότι ο δρόμος προς ένα καλύτερο, δημοκρατικότερο και χρήσιμο για τους πολίτες σύστημα δημοσιών προμηθειών δεν μπορεί παρά να έχει ως βασικά δομικά υλικά πολιτικές και εργαλεία που ενισχύουν τη διαφανή και χρηστή διαχείριση, την ισότιμη πρόσβαση και συμμετοχή, την αποτελεσματική διαχείριση κινδύνων και την καταπολέμηση της απάτης και της διαφθοράς. 

  Ο Ο.Ο.Σ.Α υποστηρίζει ενεργά την Ελλάδα στην προσπάθειά της για τον περαιτέρω εκσυγχρονισμό του συστήματος δημοσίων συμβάσεων με συνοδοιπόρους και υπό την καθοδήγηση των ικανών και έμπειρων στελεχών οργανισμών όπως είναι η Ε.Α.Α.ΔΗ.ΣΥ και η Γενική Γραμματεία Εμπορίου. Η αξιοποίηση των συνεργειών και η εμπλοκή όλων των διαθέσιμων δυνάμεων αποτελεί το καλύτερο εχέγγυο για την επιτυχή υλοποίηση των απαραίτητων μεταρρυθμίσεων στο πεδίο των δημοσίων συμβάσεων.

  * Ο κ. Άγγελος Μπίνης είναι ​Σύμβουλος-Αναλυτής σε θέματα Ακεραιότητας και καταπολέμησης της Διαφθοράς, CFE - Διεύθυνση Δημόσιας Διακυβέρνησης/Μονάδα Ακεραιότητας Δημόσιου Τομέα, Ο.Ο.Σ.Α

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων