Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 31-Δεκ-2018 00:48

  Η πιο επικίνδυνη ενέργεια

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Γιώργου Κουμπαράκη

  170 χρόνια πριν, με τη φράση "ένα φάντασμα πλανιέται στην Ευρώπη: το φάντασμα του κουμμουνισμού",  ο Καρλ Μαρξ και ο Φρίντριχ Έγκελς στην εισαγωγή του έργου τους "Κουμμουνιστικό Μανιφέστο", δίνουν όνομα σε μια κατάσταση, η οποία προκάλεσε τη συλλήβδην ένωση των τότε πολιτικών δυνάμεων της Γηραιάς ηπείρου, εναντίον του φαντάσματος του κουμμουνισμού. 

  170 χρόνια μετά, ένα νέο φάντασμα πλανιέται στην Ευρώπη: το φάντασμα του λαϊκισμού. Οι τεχνολογικές αλλαγές, το μεταναστευτικό, η ένταση των ανισοτήτων και  ο επαναπροσδιορισμός των παγκόσμιων εμπορικών συνόρων, λόγω της μετακίνησης των κέντρων εξουσίας και αποφάσεων, τροφοδοτούν το φάντασμα του λαϊκισμού, το οποίο στοιχειώνει τη Γηραιά ήπειρο και την τοποθετεί σημειακά και χρονικά στο τέλος μιας εποχής και στην απαρχή μιας νέας. Στο νέο σκηνικό που διαμορφώνεται και εμφορείται από ανασφάλεια, φόβο και φαινόμενα άκρατου λαϊκισμού, η κοινή ευρωπαϊκή μας πορεία ως ασπίδα στο φάντασμα του λαϊκισμού, είναι μονόδρομος.

  Σε αυτό το περιβάλλον κοσμογονικών αλλαγών, η χώρα μας οφείλει να βρει τη θέση της. Για να γίνει όμως αυτό θα πρέπει πρώτα και πριν απ’ όλα να σταματήσει να αποτελεί τον φτωχό συγγενή της ευρωπαϊκής οικογένειας. Και για να πάψει να είναι ο φτωχός συγγενής οφείλει πρωταρχικά να κάνει εκείνα τα βήματα τα οποία θα συμβάλλουν στην ανάκαμψη της οικονομίας μας και στην προσθήκη ανταγωνιστικού πρόσημου σε αυτή. Πώς η οικονομία μας θα γίνει ανταγωνιστική και θα επιτύχει την ανάκαμψη της; Πολύ απλά μέσω των εξαγωγών και των επενδύσεων, οι οποίες θα αυξήσουν την απασχόληση και κατ΄ επέκταση την ιδιωτική κατανάλωση και μέσω αυτής η αγορά θα πάλι και πάλι μπροστά.

  Αρκούν όμως τα παραπάνω για να μπορέσει η ελληνική οικονομία να τραβήξει και πάλι μπροστά; Σε καμία περίπτωση! Η χώρα χρειάζεται πέραν των ανωτέρω και ένα φορολογικό σύστημα που να κινητροδοτεί την ανάπτυξη επενδυτικής δραστηριότητας. Επιπρόσθετα η χώρα ας χρειάζεται ένα τολμηρό πρόγραμμα επιτάχυνσης των ιδιωτικοποιήσεων και των απαιτούμενων διαρθρωτικών αλλαγών, που θα περάσουν το μήνυμα της αξιοπιστίας σε επίπεδο χώρας. 

  Εάν θέλουμε να βρούμε τελικά τη θέση μας σε μια Ευρώπη που αλλάζει με μεγάλη ταχύτητα, θα πρέπει να καταφέρουμε να αποδείξουμε πως καταφέραμε να νικήσουμε πρώτα το φάντασμα του εγχώριου λαϊκισμού, το οποίο πλανάται πάνω από τη χώρα μας. Θα πρέπει να αποδείξουμε πως καταφέραμε να διορθώσουμε όλες εκείνες τις στρεβλώσεις που εντείνουν τις κοινωνικές ανισότητες, στη βάση των οποίων αναπτύσσεται ο λαϊκισμός. Πώς θα το αποδείξουμε αυτό; Με το να αλλάξουμε παραγωγικό μοντέλο, με το να γίνουμε από οικονομία εισαγωγής και κατανάλωσης, οικονομία εξαγωγής και παραγωγής και πάνω από με το να αλλάξουμε το μείγμα της ασκούμενης πολιτικής.

  Εκείνο το μείγμα της ασκούμενης πολιτικής, το οποίο είναι υπεύθυνο για το υψηλό μη μισθολογικό κόστος, για τις μη ανταποδοτικές εισφορές κοινωνικής ασφάλισης, για το γονάτισμα της παραγωγικής ιδιωτικής οικονομίας και για τη χαμηλή παραγωγικότητα και για την ύπαρξη των κλάδων με χαμηλή προστιθέμενη αξία και μηδαμινή τεχνολογική δυναμική, οι οποίοι κρατούν παγιδευμένο το εργατικό δυναμικό γερνώντας το χωρίς να το προετοιμάζουν για τις προκλήσεις της νέας ψηφιακής εποχής. 

  Μόνο εάν καταφέρουμε τα παραπάνω θα μπορέσουμε να  κοιτάξουμε κατάματα τις προκλήσεις και εφοδιασμένοι με τα κατάλληλα μέσα θα καταφέρουμε να διαχειριστούμε κατάλληλα το τέλος μιας εποχής και παράλληλα να προετοιμαστούμε για την εισδοχή μας σε μια νέα εποχή γρήγορων αλλαγών. Και κάπου εδώ θυμάμαι πως, "Σε μια εποχή γρήγορων αλλαγών, το να κάθεσαι ακίνητος είναι η πιο επικίνδυνη ενέργεια."

  Καλή χρονιά λοιπόν σε όλους και σε όλες με υγεία και με λιγότερη ακινησία!

  * Ο κ. Γιώργος Κουμπαράκης είναι π. Αντιπρόεδρος ΤΑΥΤΕΚΩ, Σύμβουλος/ Υπ. Διδάκτωρ ΕΜΠ
   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων