Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 24-Δεκ-2018 00:03

  Οι Δήμοι ως εργαλεία ανάπτυξης

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Σταύρου Τασιόπουλου 

  Καθώς το 2019 είναι εκλογική χρονιά, πέραν των βουλευτικών, οι δημοτικές εκλογές αποτελούν κρίσιμο σημείο για την αναπτυξιακή διαδικασία της επόμενης 10ετίας. Η ανάδειξη ηγεσιών σε τοπικό επίπεδο με ξεκάθαρη αναπτυξιακή ατζέντα, μπορεί να αποτελέσει ένα σταθερό εργαλείο ενίσχυσης της οικονομίας αφού η θητεία είναι σταθερή για 4 έτη με εξαιρετικά πιθανή ανανέωση.

  Για την επίτευξη αυτού του στόχου, χρειάζεται οι πολίτες να γίνουν οι πρωταγωνιστές των λύσεων στη βάση της δημοκρατικής θεσμικής λειτουργίας, όπου η επιστημονική γνώση και η επαγγελματική εμπειρία να τεθούν ως μέθοδος προσέγγισης και υλοποίησης των λύσεων.

  Για να προχωρήσουν οι τοπικές κοινωνίες χρειάζεται να κινηθούν και να αναδείξουν ηγεσίες πέραν από τις ανούσιες μικροκομματικές πρακτικές του παρελθόντος, τη λογική της κλειστής Διοίκησης και της τυπικής διαχείρισης. 

  Σύγχρονες λύσεις στις ανάγκες του σήμερα, για τις πόλεις της επόμενης 10ετίας

  Μπαίνοντας στην επόμενη 10ετία, χρειαζόμαστε τις κατάλληλες απαντήσεις στις σύγχρονες ανάγκες, πέρα από τη μίζερη διαχείριση, διαμορφώνοντας σύγχρονες και βιώσιμες πόλεις με οραματικό σχεδιασμό και ευθύνη υλοποίησης.

  Οι Δήμοι πρέπει να προχωρήσουν πέρα από τον Στρατηγικό Σχεδιασμό και το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα που υποχρεούνται από το Υπουργείο Εσωτερικών, και να αντιληφθούν πως κάθε Προϋπολογισμός και Τεχνικό Πρόγραμμα θα πρέπει πλέον να προκύπτει μέσα από μία Συμφωνία Ανάπτυξης Δήμου – πολιτών – επιχειρήσεων – κοινωνικών φορέων.

  Βασικοί άξονες της Συμφωνίας Ανάπτυξης θα πρέπει να είναι:

  Ανάπτυξη (ενίσχυση της τοπικής αγοράς, αντιμετώπιση της ανεργίας, Σύμφωνο συνεργασίας μεταξύ όλων των φορέων, των επιχειρήσεων και του Δήμου με αξιοποίηση όλων των χρηματοδοτικών εργαλείων) 

  Κοινωνία (ουσιαστική στήριξη και ασφάλεια της οικογένειας, της παιδικής μέριμνας, των ηλικιωμένων, ενίσχυση της παιδείας και του πολιτισμού)

  Περιβάλλον (Κατεύθυνση και υλοποίηση για έξυπνες και οικολογικές πόλεις με έμφαση στην Ανακύκλωση, τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, τα εργαλεία ηλεκτρονικής διακυβέρνησης)

  Συμμετοχή (σχεδιασμός και υλοποίηση μαζί με τους πολίτες για τις κατάλληλες λύσεις σε κάθε γειτονιά-περιοχή και θέσπιση διεθνών συνεργασιών)

  Μία νέα μέθοδος λειτουργίας της Διοίκησης

  Η αναπτυξιακή διαδικασία θα πρέπει να είναι πραγματικά συμμετοχική όπου μέσα από την ηλεκτρονική διαβούλευση και τη διαδικτυακή διαμόρφωση να προκύπτουν ο Συμμετοχικός Προϋπολογισμός,  το Τεχνικό Πρόγραμμα, ο Στρατηγικός Σχεδιασμός και το βασικότερο το Τοπικό Σχέδιο Ανάπτυξης σε συνεργασία όλων των φορέων, των επιχειρήσεων και των πολιτών, στη βάση της Συμφωνίας Ανάπτυξης.

  Στη βάση αυτή θα μπορέσει κάθε περιοχή της Ελλάδας να προχωρήσει στην πράξη αξιοποιώντας όλες τις χρηματοδοτικές δυνατότητες και των κρατικών προγραμμάτων για έργα υποδομής, καθώς και των χρηματοδοτήσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Όμως οι χρηματοδοτήσεις θα πρέπει να εντάξουν πλέον και τις Συμπράξεις Δημοσίου Ιδιωτικού Τομέα, το Crowdfunding, καθώς και την απεύθυνση σε διεθνείς πηγές χρηματοδότησης με συνεργασία με τα κατάλληλα funds.

  Διότι πέραν από τα αναπτυξιακά συνέδρια ανά Περιφέρεια και τις επιμέρους στρατηγικές που έχουν ήδη υλοποιηθεί όλα αυτά τα χρόνια, οι ελληνικές περιφέρειες παραμένουν στις χαμηλότερες θέσεις της Ευρώπης σε όλους τους αναπτυξιακούς και κοινωνικούς δείκτες.

  Μόνον εάν υλοποιηθεί μία Συμφωνία Ανάπτυξης σε κάθε περιοχή μπορεί να δημιουργηθεί μέσα από την αναπτυξιακή διαδικασία το κατάλληλο παραγόμενο αποτέλεσμα, ώστε και το τοπικό ΑΕΠ να αυξηθεί πραγματικά και συνολικά η χώρα να μπορέσει να κάνει ουσιαστικά βήματα όσο αναμένει τις ξένες επενδύσεις.

  Η λύση στα χέρια μας – Κάλεσμα Ανάπτυξης για μια Νέα Διοίκηση

  Πλέον υπάρχουν και τα κατάλληλα εργαλεία και τα διεθνή παραδείγματα και το ανθρώπινο δυναμικό σε κάθε περιοχή της χώρας και σε κάθε Δήμο για να προχωρήσει τις κατάλληλες λύσεις που θα θέσουν σε αναπτυξιακή τροχιά την κάθε περιοχή.

  Η οικολογική, έξυπνη πόλη ως βάση οικονομικής ανάπτυξης είναι εφικτός στόχος αρκεί να εξετάσουμε τη διεθνή ατζέντα των κατευθύνσεων που ήδη υλοποιούνται, και δεν υπάρχει κάποιο εμπόδιο παρά από την επιλογή.

  Αντί της Αναπτυξιακής Στόχευσης, οι περισσότεροι διεκδικητές των Δήμων σκέφτονται το κομματικό χρίσμα, αδυνατώντας να δουν ότι οι πόλεις μας αξίζουν μία καλύτερη απάντηση.

  Είναι πλέον καιρός να κινηθούμε μακριά από κομματικές εξαρτήσεις, νοοτροπίες κακοδιοίκησης και ανεύθυνους λαϊκισμούς και να δώσουμε τις κατάλληλες λύσεις

  - με τους νέους επιστήμονες και επαγγελματίες πρωταγωνιστές των εξελίξεων, 

  - με μεθοδική αξιοποίηση κάθε χρηματοδοτικής δυνατότητας από την πρώτη ημέρα.

  Για αυτό οφείλουμε να απαιτήσουμε σε τοπικό επίπεδο μια Συμφωνία Ανάπτυξης και να επιλέξουμε τις κατάλληλες διοικήσεις και τους κατάλληλους Δημάρχους αν θέλουμε η πόλη μας και ο τόπος μας να κάνει τα βήματα που κάνουν ήδη 10δες άλλες πόλεις.


  * Ο κ. Σταύρος Τασιόπουλος είναι  Δικηγόρος, Υπ. Διδάκτωρ Νομικής, Ανεξάρτητος Δημοτικός Σύμβουλος Δήμου Αιγάλεω, Μέλος Επιστημονικού Συμβουλίου – Ινστιτούτο Τοπικής Αυτοδιοίκησης – ΚΕΔΕ 

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων