Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 21-Δεκ-2018 00:04

  Πίσω απ’ την κουρτίνα του εμπορικού πολέμου...

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Μιχάλη Γκλεζάκου

  Πολλή κουβέντα γίνεται τους τελευταίους μήνες για τον εμπορικό πόλεμο που κήρυξε ο Τραμπ σε Ευρώπη, Κίνα κλπ. Μακροπρόθεσμα, από τον πόλεμο αυτό, που θα επηρεάσει αρνητικά τους ρυθμούς της παγκόσμιας ανάπτυξης, είναι βέβαιο ότι θα βγούμε όλοι ζημιωμένοι. Γι' αυτό, εύλογα γεννιέται το ερώτημα: "υπάρχουν σοβαροί λόγοι που τον οδήγησαν σε αυτή την απόφαση; ήταν απαραίτητο να γίνει τώρα, που η παγκόσμια οικονομία έχει ξαναβρεί τον δρόμο της, μετά το μεγάλο σοκ του 2008;". Η απάντηση είναι εύκολη και απλή: Ακόμη και μια γρήγορη ματιά στα δεδομένα της οικονομίας των ΗΠΑ αρκεί για να καταλάβει κανείς ότι οι εμπορικές σχέσεις της χώρας αυτής χρειάζονται νοικοκύρεμα. Υπάρχει δηλαδή "φωτιά" πίσω από τον καπνό που θολώνει το τοπίο της παγκοσμιοποίησης. Ο Τραμπ βέβαια ξέρει πολύ καλά ότι υπάρχουν καλύτερες λύσεις, τις οποίες όμως έχει απορρίψει γιατί δεν τον "αβαντάρουν" τόσο, όσο οι λαϊκίστικες πολιτικές και "κορώνες" του.  

  Αλλά ας ρίξουμε μια ματιά σε αυτά τα δεδομένα.

  Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, οι ΗΠΑ πραγματοποίησαν το 2017 εξαγωγές αξίας 2.329 δισ. $ και εισαγωγές 2.895 δισ. $, "χαρίζοντας" 566 δισ. $ στους εμπορικούς εταίρους της. Ευτυχώς που είχαν πλεόνασμα 244 δισ. $ από τις υπηρεσίες (εξαγωγές 778 δισ. $, 534 δισ. $), γιατί χωρίς αυτές το έλλειμμα ήταν στα 810 δισ. $.

  Όπως ήταν αναμενόμενο, από τα πιο πάνω 566 δισ. $ που "μοίρασαν" οι ΗΠΑ, η Κίνα  πήρε τη "μερίδα του λέοντος", αφού πραγματοποίησε πλεόνασμα 376 δισ.  $ σε ένα μόνο χρόνο (εξαγωγές 506 δισ. $, έναντι εισαγωγών μόλις 130 δισ. $).Με άλλα λόγια, είναι "υπεύθυνη" για το 66% του συνολικού εμπορικού ελλείμματος των ΗΠΑ.

  Η ΕΕ έρχεται δεύτερη, με εμπορικό πλεόνασμα 140 δισ. $ (εξαγωγές 430 δισ. $, εισαγωγές  290 δισ. $). Συνολικά, ΕΕ και Κίνα, "ευθύνονται" για το 91% του πιο πάνω ελλείμματος, εξάγοντας στις ΗΠΑ προϊόντα υπερδιπλάσιας αξίας από αυτά που εισάγουν. 

  Αυτό είναι το πρώτο "καμπανάκι", για τη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου. Το δεύτερο είναι ότι οι μισές εισαγωγές από την Κίνα περιλάμβαναν Η/Υ, ψηφιακά τηλέφωνα και μηχανήματα, ενώ οι ΗΠΑ είχαν πλεόνασμα στα... αγροτικά προϊόντα. Με άλλα λόγια, το όνειρο που έβλεπαν (και όχι μόνο αυτοί) ότι θα εισάγουν άφθονα καταναλωτικά προϊόντα από την Κίνα και θα την εξοφλούν με λίγα προϊόντα υψηλής τεχνολογίας, έγινε εφιάλτης, αφού τα πράγματα άρχισαν κιόλας να αντιστρέφονται.

  Τεράστιες είναι και οι εισαγωγές από Μεξικό και  Καναδά, από τις οποίες οι ΗΠΑ παίρνουν πετρέλαιο και άλλα προϊόντα αξίας 314 δισ. $ και 300 δισ. $ αντίστοιχα (μαζί με ΕΕ και Κίνα ξεπερνούν το 1,5 τρισ. $). Είναι τυχαίο που ο Τραμπ έχει "στη μπούκα" Κίνα, ΕΕ, Καναδά και Μεξικό; Δεν νομίζω...

  Προφανώς, αυτή η μόνιμη ανισορροπία στο εμπορικό ισοζύγιο των ΗΠΑ, δημιουργεί  πολλές επιμέρους αρνητικές παρενέργειες, όπως π.χ. τροφοδοτεί το χρέος, το οποίο υπερδιπλασιάστηκε τα τελευταία 10 χρόνια, φτάνοντας σήμερα τα 21 τρισ. $.

  Βέβαια, όλα τα πιο πάνω δεν σημαίνουν ότι η μεγαλύτερη οικονομία του Πλανήτη είναι σε δύσκολη κατάσταση και ότι υπάρχει κίνδυνος να μπει σε μια μακροχρόνια περίοδο ύφεσης. Ας μην ξεχνάμε ότι σήμερα βρίσκεται σε φάση σχεδόν πλήρους απασχόλησης (ανεργία 4%), ότι εξακολουθεί, παρά τα τεχνολογικά άλματα της Κίνας, να βρίσκεται στην τεχνολογική πρωτοπορία, ότι το δολάριο αποτελεί το νόμισμα με τη μεγαλύτερη αποδοχή σε όλο τον κόσμο κλπ.

  Σε κάθε περίπτωση βέβαια, είναι αναγκαίο να περιορισθεί το εμπορικό της έλλειμμα και κυρίως να ανακοπεί η εισαγωγική διείσδυση της Κίνας. Όχι όμως με διοικητικές αποφάσεις. Ο μόνος σωστός δρόμος είναι αυτός που περνά μέσα από τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της αμερικάνικης οικονομίας. Οι διοικητικές αποφάσεις απλά καθυστερούν την αναγκαία προσαρμογή, ξοδεύοντας πολύτιμο χρόνο και αποπροσανατολίζοντας τους πολίτες των ΗΠΑ.


  * Ο κ. Μιχάλης Γκλεζάκος είναι καθηγητής Χρηματοοικονομικής

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων