Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 07-Δεκ-2018 00:46

  Εάν νομίζετε οτι η εκπαίδευση κοστίζει, δοκιμάστε την άγνοια

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Γιάννη Κανταρτζή

  Γιατί πληρώνουμε για την εκπαίδευση εάν όλοι μας ακολουθούμε τα ίδια δωρεάν μαθήματα άλλων επενδυτών; Θα ήθελα να μοιραστώ μαζί σας τα 8 κύρια σημεία των τελευταίων 8 χρόνων.

  1. Οι δείκτες σε υστέρηση είναι χρήσιμοι
  Η πλειοψηφία των τεχνικών δεικτών είναι απ’ τη φύση τους σε υστέρηση γιατί υπολογίζονται από την τιμή τους. Εν τούτοις, είναι χρήσιμοι. Ένα πολύ απλό παράδειγμα είναι σε μια ανοδική τάση η οποία είναι εμφανής όταν ο κινητός μέσος όρος (ΚΜΟ) των 50 περιόδων τέμνει από κάτω προς τα πάνω τον ΚΜΟ των 100 περιόδων.

  2. Για να γίνετε ένας επενδυτής με συστηματικά κέρδη, χρειάζεστε ένα σετ ξεκάθαρων κανόνων
  Αναπτύξτε ένα προσωπικό πλάνο και ακολουθήστε το πιστά. Κάθε μέρα. Εάν σπάσετε τους κανόνες σας, οι αποδόσεις σας θα ακολουθήσουν ομοίως. Δημιουργήστε μια ρουτίνα την οποία μπορείτε να την ακολουθείτε ευλαβικά. Οι επενδύσεις και το trading είναι ένας μαραθώνιος και όχι κούρσα των εκατό μέτρων. 

  3. Η τιμή μετράει
  Τα πολυάριθμα γεγονότα παγκοσμίως μπορεί να σας αποπροσανατολίσουν. Για παράδειγμα το επερχόμενο Brexit, η πρότερη ελληνική κρίση, η άνοδος του Τραμπ στην εξουσία, μεταξύ άλλων. Μην τα αφήσετε να σας παρασύρουν γιατί τελικά μόνο ένα πράγμα μετράει - η τιμή.

  4. Το πιο σημαντικό στις επενδύσεις: η αναμενόμενη αξία/απόδοση
  Η αναμενόμενη απόδοση είναι συνάρτηση του μέσου όρου των κερδών και του αντίστοιχου των απωλειών σας.(Ποσοστό απόδοσης x μέση απόδοση) - (ποσοστό απώλειας x μέση απώλεια) - (προμήθειες + slippage).
  Εάν έχετε μια θετική μαθηματική ελπίδα (αναμενόμενη απόδοση), η μέθοδός σας θα είναι επιτυχής σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα.

  5. Δεν είναι απαραίτητο να προβλέπετε τις τιμές
  Τουναντίον. Γνωρίζετε μήπως εάν το καζίνο θα κερδίσει στην επόμενη γύρα; Όχι. Γνωρίζετε εάν θα κερδίσουν στις επόμενες 1000 γύρες; Ναι, λόγω του νόμου των μεγάλων αριθμών! Τα αποτελέσματά σας είναι τυχαία σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα, αλλά τείνουν προς την αναμενόμενη απόδοση σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα. Το οποίο, βέβαια, εφαρμόζεται και στις επενδύσεις, πάντα με μια θετική αναμενόμενη απόδοση και σωστή διαχείριση ρίσκου.

  6. Η καλύτερη μέθοδος επενδύσεων του κόσμου
  Η αλήθεια είναι ότι δεν υπάρχει. Αλλά υπάρχει η καλύτερη για το δικό σας επενδυτικό στυλ. Το οποίο εξαρτάται από δυο κυρίως παράγοντες: τον επενδυτικό σας στόχο και την προσωπικότητά σας. Εάν επιθυμείτε μια συνεχή απόδοση μέσω μικρών κερδών, τότε σας ταιριάζει το ενδοημερήσιο trading ή το swing trading. Εάν πάλι επιθυμείτε μεγαλύτερα κέρδη σε βάθος χρόνου, τότε αυτό απαιτεί έναν ικανοποιητικό βαθμό διαφοροποίησης στο χαρτοφυλάκιό σας και περισσότερη υπομονή. Και τα δυο εξαρτώνται από το προφίλ ρίσκου που θέλετε να αναλάβετε και την ανοχή σας σε αυτό.

  7. Κάντε συναλλαγές μόνο σ’ έναν χρονικό ορίζοντα
  Το λάθος μου ήταν να πραγματοποιώ συναλλαγές σε πολλούς χρονικούς ορίζοντες. Πρακτική η οποία παρέλυε την ανάλυσή μου. Για τον απλό λόγο ότι παράγονταν αντιφατικά σήματα. Η λύση ήταν να ασχοληθώ μόνο μ΄ έναν χρονικό ορίζοντα για τις συναλλαγές μου χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν παρατηρώ κα τους υπόλοιπους.

  8. Εντάξτε τη χρήση των παραγώγων προϊόντων στις συναλλαγές σας
  Οι αγορές είναι πολύπλοκες, το γνωρίζουμε όλοι. Αλλά δεν έχουμε στην επενδυτική μας φαρέτρα μόνο την αγορά ή την πώληση. Μπορείτε να εκμεταλλευτείτε την αγορά ποικιλοτρόπως, για μικρές ανόδους, για συνεχείς πλάγιες κινήσεις με μικρή μεταβλητότητα ή για εξασφάλιση εισοδήματος επί της θέσεώς σας και βελτίωση της τιμής κτήσης, για πτωτικές αγορές. Τέτοιες στρατηγικές είναι εφικτές μόνο μέσω της αγοράς παραγώγων οι οποίες με την κατάλληλη δομή μπορούν να γίνουν ο αχώριστος σύντροφός σας. 

  Και να θυμάστε, ο καλός επενδυτής δεν γεννιέται, γίνεται.

  * Ο κ. Γιάννης Κανταρτζής είναι Οικονομολόγος, Εκδότης του περιοδικού TRADERS', Options strategist

  www.ikantartzis.com

  Τίποτα από τα ανωτέρω, δεν αποτελεί προτροπή ή σύσταση για αγορά, πώληση ή οποιαδήποτε πράξη ή συμμετοχή σε πράξεις επί μετοχών, ομολόγων και λοιπών χρηματοοικονομικών προϊόντων και υπηρεσιών.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων