Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 05-Δεκ-2018 00:06

  Προς μία πιθανή παγκόσμια χρηματιστηριακή κρίση

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Μελέτη Ρεντούμη

  Είναι γεγονός ότι παρά τη σταθεροποίηση αρκετών μακροοικονομικών μεγεθών στην Ευρωζώνη καθώς και στις ΗΠΑ, παραμένουν αρκετοί και ισχυροί κίνδυνοι όσον αφορά τις χρηματαγορές.

  Η έντονη μεταβλητότητα που παρατηρείται τόσο στις αγορές της Ευρώπης, όσο και των ΗΠΑ, έχει βαθιές ρίζες και σίγουρα δημιουργεί ερωτήματα για την πορεία της παγκοσμιοποίησης σε μία νέα τάξη πραγμάτων, όσο απομακρυνόμαστε από την αρχική οικονομική κρίση του 2008.

  Τόσο η αναιμική ανάπτυξη στην Ευρωζώνη, που δείχνει μάλιστα σημεία αστάθειας, όσο και ο εξελισσόμενος εμπορικός πόλεμος μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας, δημιουργούν μία ασύμμετρη απειλή για το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα, με αποτέλεσμα την αυξημένη ανασφάλεια των επενδυτών και την αναζήτηση πιο σταθερών επενδυτικών επιλογών, που πυροδοτεί ένα διαρκές sell-off στα μεγάλα χρηματιστήρια, το οποίο όμως δεν είναι πάντα εμφανές με την ίδια ένταση και στην ίδια χρονική στιγμή.

  Παρ΄όλα αυτά, η τάση που διαμορφώνεται σωρευτικά είναι αυτή του bear market, που έρχεται σε αντίθεση με τις αρχικές προβλέψεις για την οικονομία των ΗΠΑ, μέσω της δασμολογικής και προστατευτικής πολιτικής που είχε ως στόχο την αύξηση της εγχώριας απασχόλησης και κατανάλωσης.

  Σε γενικές γραμμές, η αύξηση των αποδόσεων των ομολόγων, σε συνδυασμό με τα στοιχεία απασχόλησης στις ΗΠΑ, που δείχνουν μία ταχύτερη αύξηση των μισθών από τις αντίστοιχες προβλέψεις, δημιουργούν μία εύλογη ανησυχία για την πορεία των επιτοκίων, τα οποία όσο αυξάνονται, με τη σειρά τους αυξάνουν το κόστος χρήματος και τις σχετικές αποδόσεις των χρεωγράφων, πυροδοτώντας με τη σειρά τους νέες πτωτικές τάσεις κυρίως στους αμερικανικούς δείκτες.

  Επίσης, θα πρέπει να τονίσουμε τον ρόλο των Κεντρικών Τραπεζών, όπου η σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής έστω και σε διαφορετικό timing τόσο από την ΕΚΤ όσο και από την FED, ενδέχεται να ενισχύσει τη λογική του bear market.

  Όσο οι θεσμικοί επενδυτές αλλά και τα hedge funds, νιώθουν ότι πιέζονται στις μετοχικές τους επενδύσεις στις αναδυόμενες αγορές, προσπαθούν να κλείσουν τις θέσεις τους τόσο στη χρηματιστηριακή αγορά όσο και στην αγορά παραγώγων, πουλώντας αντίστοιχα assets στις αναπτυγμένες αγορές. 

  Αυτή η διαδικασία, προκαλεί ένα ντόμινο εξελίξεων και έναν φαύλο κύκλο από αυτοτροφοδοτούμενες πτωτικές τάσεις, που μεταδίδονται με ταχύτητα, από τις αναδυόμενες αγορές στις ΗΠΑ και εν συνεχεία στην Ευρώπη και σε λοιπές περιφερειακές αγορές.

  Εκτός αυτού δεν πρέπει να παραβλέψουμε, την περίπτωση της Ιταλίας με τις αυξήσεις των δεκαετών ομολόγων και την εμμονή σε έναν αυτόνομο προϋπολογισμό εκτός των αρχών της ΕΕ, καθώς και το τεράστιο εύρος των κόκκινων δανείων συνολικά στην  Ένωση, που δημιουργούν μεταβλητότητα στις τραπεζικές μετοχές και στη σταθερότητα του συστήματος.

  Σε κάθε περίπτωση, θα λέγαμε ότι έχουμε ήδη εισέλθει σε μία εποχή απρόβλεπτων εξελίξεων, που έχει αρκετά στοιχεία που δικαιολογούν μία συνεχιζόμενη πτώση των αγορών, οι οποίες όμως θα πρέπει με το σωστό μείγμα δημοσιονομικής και νομισματικής πολιτικής να ισορροπήσουν, ώστε να μην χαθεί η απαραίτητη και κρίσιμη ρευστότητα από το σύστημα που ισοδυναμεί με οικονομική και κοινωνική ευημερία.

  * Ο κ. Μελέτης Ρεντούμης είναι οικονομολόγος, τραπεζικός

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων