Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 05-Δεκ-2018 00:07

  Τα πήγαινε - έλα του Brexit ταράζουν τη λίρα

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Matthew Ryan

  Η αγορά συναλλάγματος κυριαρχείται από τα πήγαινε – έλα τις προηγούμενες δυο εβδομάδες ως προς τη Συμφωνία για το Brexit, σαρώνοντας τη στερλίνα και τελικά το ευρώ, το ένα μετά το άλλο.

  Η στερλίνα κατέρρευσε στα μέσα Νοεμβρίου. Το νόμισμα έπεσε περίπου 2% έναντι του δολαρίου την επομένη της παραίτησης του Υπουργού Brexit Ντόμινικ Ράαμπ. Ήταν η πιο ασταθής ημέρα για το νόμισμα από τον Ιούλιο του 2016. Η παραίτηση Ράαμπ πυροδότησε μια απότομη πτώση στη στερλίνα έναντι όλων των σημαντικών νομισμάτων, καθώς οι επενδυτές άρχισαν να φοβούνται για τις πιθανότητες να εγκριθεί από την κυβέρνηση το σχέδιο Συμφωνίας της Τερέζας Μέι.

  ΠΙΝ


  Αυτές οι ανησυχίες έχουν ενισχυθεί μετά από δυο χαοτικές εβδομάδες κοινοβουλευτικών διαφωνιών και παραιτήσεων από την κυβέρνηση. Βουλευτές των Εργατικών, μέλη του DUP και Υπουργοί από το κόμμα των Συντηρητικών εκφράζουν τη δυσαρέσκειά τους με το κείμενο της Συμφωνίας. Ένας αριθμός Συντηρητικών βουλευτών (26 με την τελευταία επίσημη καταμέτρηση) υπογράφουν πρόταση δυσπιστίας για την Πρωθυπουργό. Φημολογείται ότι θα τους ακολουθήσουν και άλλοι, ωστόσο ακόμη ο αριθμός τους απέχει από τους 48 που απαιτούνται για να προχωρήσει η πρόταση δυσπιστίας. Όλοι, όμως, αναγνωρίζουν ότι η περίοδος της πρωθυπουργίας Μέι θα μπορούσε να τελειώσει απότομα. 

  Η στερλίνα κατάφερε να αποκαταστήσει μέρος των απωλειών της απότομης πτώσης της, μόλις ανακοινώθηκε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο κατέληξε με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε προσχέδιο πολιτικής συμφωνίας. Στη διάρκεια του περασμένου Σαββατοκύριακου, συμφώνησαν τελικά σε ένα πλήρες κείμενο αποχώρησης, 585 σελίδων. 
Παρά τα νέα, υπάρχει ακόμη πολύς δρόμος για την Τερέζα Μέι. Τώρα φαίνεται όλο και πιο πιθανό ότι το σχέδιο συμφωνίας της δεν θα συγκεντρώσει την απαιτούμενη κοινοβουλευτική πλειοψηφία ώστε να περάσει στην παρούσα μορφή. Έχει αναφερθεί ότι συνολικά 88 μέλη του Συντηρητικού Κόμματος έχουν ήδη δηλώσει ότι δεν θα υποστηρίξουν τη Συμφωνία, περισσότεροι από τους μισούς βουλευτές των Συντηρητικών. Το Εργατικό Κόμμα είναι σχεδόν βέβαιο ότι το απορρίπτει.

  Εφόσον αυτή η Συμφωνία δεν περάσει από τη βάσανο της κυβερνητικής ψήφου, αναδύεται ισχυρή η πιθανότητα για ένα no deal Brexit. Όπως έχουμε αναφέρει τους τελευταίους μήνες, πιστεύουμε ότι αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια απότομη πτώση της αξίας της στερλίνας. Αυτό θα μπορούσε επίσης να αποδειχθεί εξαιρετικά σημαντικό για την οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου. Σε μια τέτοια περίπτωση, αναμένονται σοβαρές επιπτώσεις στο εμπόριο, όπως υψηλότεροι δασμοί και υψηλότερος πληθωρισμός, ενώ η εμπιστοσύνη επιχειρήσεων και καταναλωτών πιθανότατα θα υποχωρήσει, με αποκορύφωμα την ύφεση της συνολικής δραστηριότητας και τη μείωση της ανάπτυξης. 

  PIN

  Προκειμένου να αντιληφθούμε πόσο σημαντικές είναι οι επόμενες εβδομάδες των διαπραγματεύσεων και των συζητήσεων σχετικά με την στερλίνα, αξίζει να επισημανθούν τα ορόσημα της πορείας του νομίσματος τον περασμένο μήνα: 
  * Η μηνιαία τεκμαρτή μεταβλητότητα στη σχέση GBP / USD έφτασε στα μέσα Νοεμβρίου στο υψηλότερο επίπεδο σε διάστημα τριετίας. Πρόκειται για την υψηλότερη αναλογία μεταξύ όλων των νομισμάτων G10.


  * Η πτώση της λίρας μετά την παραίτηση του Ντόμινικ Ράαμπ ήταν η μεγαλύτερη ημερήσια πτώση του διδύμου GBP / USD σε διάστημα διετίας.


  * Η αντιστροφή του κινδύνου GBP / USD εξαμήνου είναι κοντά στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Σεπτέμβριο του 2016, υποδηλώνοντας ότι οι επενδυτές προβλέπουν συμπληρωματικές απώλειες για τη λίρα μέσα στις επόμενες εβδομάδες. 

  Με βάση όλα τα παραπάνω, ο καθένας μπορεί να μαντέψει τι θα συμβεί στη συνέχεια. Ανεξαρτήτως του εάν θα υπάρξει deal ή no deal ή ακόμη και no Brexit, στις 29 Μαρτίου 2019, η αστάθεια στη λίρα αναμφίβολα θα παραμείνει υψηλή κατά τους προσεχείς μήνες, καθώς οι επενδυτές εξακολουθούν να φοβούνται για τις πιθανές επιπτώσεις του Brexit στην οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου. 

  * Ο  Matthew Ryan είναι Senior Market Analyst στην fintech εταιρεία Ebury. Οι αναλυτές της Ebury αναδείχθηκαν από το Bloomberg στην πρώτη εξάδα των πιο επιτυχημένων ως προς τις προβλέψεις τους για την ισοτιμία EUR/USD για το τρίτο τρίμηνο του 2018

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων