Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 04-Δεκ-2018 00:03

  Η Γερμανία αποτελεί το κλειδί για την ανάπτυξη του ελληνικού real estate

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Μάριου Χριστοδούλου 

  Το πρόβλημα είναι γνωστό: Η αγορά ακινήτων στην Ελλάδα έχει συρρικνωθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια λόγω της οικονομικής κρίσης. Το διαθέσιμο εισόδημα έχει μειωθεί ενώ ταυτόχρονα οι φόροι ακίνητης περιουσίας αυξάνονται, με αποτέλεσμα ένα μεγάλο μέρος ιδιοκτητών ακινήτων (ιδιώτες, επιχειρήσεις, τράπεζες, οργανισμοί), να επιθυμεί την πώλησή τους με σκοπό την αύξηση της ρευστότητας και την πληρωμή ανοικτών χρεών που δεν μπορούν να καλυφθούν. Για τους ίδιους λόγους η ζήτηση από την εγχώρια αγορά είναι ελάχιστη έως ανύπαρκτη.

  Η επίλυση του προβλήματος προσφέρεται μέσα από την προσέλκυση ξένων επενδυτών, οι οποίοι έχουν την εισοδηματική ευχέρεια να προβούν σε επενδύσεις στην αγορά ακινήτων.  Η σημαντική μείωση των τιμών των ακινήτων και μείωσης της ζήτησης αποτελεί σημαντικό κίνητρο για τους ξένους επενδυτές, οι οποίοι βλέπουν μεγάλες ευκαιρίες αυξημένων αποδόσεων στο μέλλον.

  Είναι αδιαμφισβήτητο ότι η Γερμανία αποτελεί τον σημαντικότερο εμπορικό εταίρο της Ελλάδας και η γερμανική αγορά ένα μεγάλο και σημαντικό πόλο έλξης επενδυτών για την ελληνική αγορά ακινήτων, όπως δείχνει η ανάλυση αγοράς που ακολουθεί.

  Το κλειδί για την ανάπτυξη της ελληνικής αγοράς ακινήτων βρίσκεται πολύ κοντά μας, στη μεγαλύτερη αγορά επενδυτών στην Ευρώπη, τη Γερμανία. Όχι στη μακρινή Κίνα, Ρωσία ή αραβικές χώρες, οι οποίες ναι μεν αποτελούν σημαντικές αγορές, αλλά δεν θα επιφέρουν τη μεγάλη και μακροχρόνια αλλαγή, που χρειάζεται η αγορά του ελληνικού real estate, καθώς οι πελάτες από αυτές τις χώρες ενδιαφέρονται κυρίως για την Golden Visa, μια τάση που εμφανίζει ήδη αδυναμίες και κινδύνους. 

  Η δυνητική αγορά ελληνικών ακινήτων από Γερμανούς ενδιαφερόμενους αγοραστές εκτιμάται άνω των 11 δισ. ευρώ με προοπτικές αύξησης έως και 15 δισ. ευρώ μέσα στην επόμενη δεκαετία.

  Η σταδιακά ολοένα και περισσότερη ομαλοποίηση των προοπτικών σταθερότητας και ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας αυξάνει αντίστοιχα και το ενδιαφέρον Γερμανών για επενδύσεις στην Ελλάδα. Ανάμεσά τους και πολλοί ιδιώτες, οι οποίοι επιλέγουν για αγορά εξοχικής κατοικίας την Ελλάδα. 

  Πρόσφατες έρευνες στη γερμανική αγορά επιβεβαιώνουν αυτό το αυξανόμενο ενδιαφέρον των Γερμανών ιδιωτών, κατατάσσοντας τη χώρα μας μέσα στις δέκα πρώτες προτιμήσεις τους για απόκτηση εξοχικής κατοικίας στο εξωτερικό (βλ. ενδεικτικά Markt studie private Ferienimmobilien 2017, FeWo-direct, Engel & Völkers, 2017).

  Το συγκεκριμένο τμήμα της γερμανικής αγοράς είναι ιδιαίτερα ελκυστικό λόγω:

  - του μεγάλου μεγέθους του (πάνω από 200.000 Γερμανοί ιδιώτες ενδιαφέρονται αποκλειστικά για ελληνικά ακίνητα) και
  - της μεγάλης αγοραστικής δύναμης των δυνητικών αυτών πελατών.

  Τα πιο πάνω δεδομένα ενισχύονται από τις παραδοσιακά στενές οικονομικές σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και Γερμανίας και του μεγάλου αριθμού Γερμανών τουριστών που επισκέπτονται την Ελλάδα κάθε χρόνο (3,5 εκατ. Γερμανοί τουρίστες το 2017). Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι η Γερμανία βρίσκεται στην πρώτη θέση, ως η χώρα με τις μεγαλύτερες επενδύσεις στην Ελλάδα, οι οποίες σωρευτικά ξεπερνούν τα 21 δισ. ευρώ, ενώ μέσα στην επόμενη τριετία αναμένονται τουλάχιστον 3 δισ. ευρώ σε νέες επενδύσεις.

  Η Γερμανία κατέχει παραδοσιακά την πρώτη θέση με ποσοστό 11% στις χώρες προέλευσης τουριστών στην Ελλάδα με προοπτικές σημαντικής αύξησης τα επόμενα χρόνια. Έρευνες στον χώρο της εξοχικής κατοικίας στη Γερμανία έχουν καταδείξει επανειλημμένα, ότι ένα από τα κύρια κριτήρια στην απόφαση για απόκτηση εξοχικής κατοικίας στο εξωτερικό είναι η γνώση της χώρας και του τόπου από τις διακοπές που έχουν κάνει στο παρελθόν, γεγονός που δημιουργεί ευνοϊκές συνθήκες για την Ελλάδα.

  Το πιο πάνω κενό έρχεται να καλύψει μια νεοφυής επιχείρηση, η οποία έχει αναπτύξει μια καινοτόμα διαδικτυακή πλατφόρμα για εξοχικές κυρίως κατοικίες την www.ferimmo.de, έχοντας σκοπό την προώθηση του τομέα της αγοράς ακινήτων στην Ελλάδα. Η Ferimmo.de επιδιώκει να γίνει η κορυφαία διαδικτυακή πλατφόρμα εξοχικών κατοικιών και γενικά ακινήτων στην Ελλάδα ξεκινώντας με αγορά στόχο τη γερμανική και στη συνέχεια όλες τις γερμανόφωνες χώρες όπως Ελβετία, Αυστρία, Βέλγιο και Λουξεμβούργο.

  Οι ιδρυτές της εταιρίας -έμπειρα στελέχη στον χώρο των τραπεζικών και συμβουλευτικών υπηρεσιών- κατέληξαν στην απόφασή τους μετά από διετή ανάλυση της αγοράς και ίδρυσαν την εταιρεία Ferimmo GmbH στο Βερολίνο, βάσει ενός καλά μελετημένου προγράμματος ανάπτυξης. Ενδεικτικό της σοβαρότητας και προοπτικής της νέας πλατφόρμας είναι η στρατηγική συνεργασία με το Ελληνογερμανικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο, που αποτελεί την αρχή μιας σειράς παρόμοιων συνεργασιών με στόχο την ανάπτυξη ενός σοβαρού και αποτελεσματικού δικτύου για την προώθηση των ελληνικών ακινήτων στη γερμανική αγορά σε μακροπρόθεσμη βάση.

  Η Γερμανία αποτελεί όντως το κλειδί για την ανάπτυξη της ελληνικής αγοράς ακινήτων. Φτάνει να το αξιοποιήσουν όλοι οι εμπλεκόμενοι στην αγορά ακινήτων, κτηματομεσίτες, κατασκευαστές, ιδιοκτήτες ακινήτων και οι αρμόδιοι φορείς. Η αρχή έχει ήδη γίνει.

  * Ο κ. Μάριος Χριστοδούλου είναι CEO της Ferimmo GmbH

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ