Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 30-Νοε-2018 00:03

  Εταιρική διακυβέρνηση - Επιχειρηματικότητα των αξιών

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Γιάννη Αναστασόπουλου 

  Σε όλες τις ανεπτυγμένες οικονομίες η εταιρική διακυβέρνηση έχει προ πολλού ενταχθεί στην ατζέντα της επιχειρηματικής πρακτικής των σύγχρονων επιχειρήσεων, που εφαρμόζουν ένα ισχυρό πλαίσιο κανόνων και αρχών στο πλαίσιο της διαφάνειας, βάσει των οποίων επιτυγχάνεται αποτελεσματικότερη αξιοποίηση των πόρων τους. Το θέμα απασχολεί ολοένα και περισσότερο τα τελευταία χρόνια και την ελληνική πραγματικότητα  εξαιτίας αφενός της ανάγκης εναρμόνισης της χώρας μας με το κοινοτικό δίκαιο, αφετέρου των διαφόρων διεθνών και εγχώριων αρνητικών φαινομένων. 

  Θα έλεγα επίσης, πως το αυξανόμενο ενδιαφέρον αποτελεί μια θετική "παρενέργεια" της οικονομικής κρίσης, καθώς αυτή δημιούργησε (αναγκαστικά) μομέντουμ για αλλαγές• επικράτησαν συνθήκες τέτοιες που κατέδειξαν στην αγορά τη σημαντικότητα εφαρμογής, σε κάθε μεγάλη ή μικρότερη επιχείρηση, ενός πλαισίου διοίκησης και ελέγχου, το οποίο καθορίζει τις σχέσεις μεταξύ των μετόχων, των διευθυντικών στελεχών (management), του διοικητικού συμβουλίου και άλλων stakeholders – ρόλοι που συχνά στις παραδοσιακές ελληνικές επιχειρήσεις δυστυχώς πολλές φορές συγχέονται,  δυσχεραίνοντας και καθιστώντας προβληματικό το έργο του CEO.

  Είναι όλο και περισσότερο αποδεκτό ότι η υιοθέτηση και εφαρμογή των αρχών της εταιρικής διακυβέρνησης αποτελεί βασική προϋπόθεση για την αύξηση της επιχειρηματικής αποδοτικότητας και την ανάπτυξη μιας επιχείρησης, δεδομένου ότι συμβάλλει στην εμπιστοσύνη των επενδυτών και των δανειστών. Μάλιστα η πράξη δείχνει ότι οικειοθελής αυτοδέσμευση επιχειρηματικής ηθικής που εκτείνεται και πέραν της συμμόρφωσης με το νομικό πλαίσιο μπορεί να προσδώσει πολύτιμο ανταγωνιστικό πλεονέκτημα στην εταιρεία και να προκαλέσει το ενδιαφέρον θεσμικών  επενδυτών οι οποίοι εμφανίζονται συχνά διατεθειμένοι να πληρώσουν ένα premium για εταιρείες με σωστές πρακτικές εταιρικής διακυβέρνησης.

  Όλοι έχουν να ωφεληθούν από την  εύρυθμη λειτουργία ενός ΔΣ σύμφωνα με τις αρχές της εταιρικής διακυβέρνησης. Για τους ίδιους τους CEOs αποτελεί ζήτημα που επηρεάζει θετικά την άσκηση των αρμοδιοτήτων τους μέσα στην επιχείρηση. Υπό το κράτος της εταιρικής διακυβέρνησης οι ρόλοι σε μια εταιρεία είναι σαφείς και διαυγείς, υπάρχει αξιολόγηση, αξιοκρατία και ελεγκτικοί μηχανισμοί. Το πλαίσιο αυτό βοηθά τους διευθύνοντες συμβούλους να κάνουν το έργο τους αποτελεσματικά και ουσιαστικά και, ταυτόχρονα, ενδυναμώνει την αξία της εταιρείας. 

  Κι επειδή οι εξελίξεις συχνά μας προσπερνούν, οι κώδικες εταιρικής διακυβέρνησης θα πρέπει να συντονίζονται με τον ρυθμό της εποχής. Μόνο έτσι θα είναι πάντα επίκαιροι, χρήσιμοι και θα διατηρούν τη θετική επιρροή τους στο σύγχρονο επιχειρείν. 

  * Ο κ. Γιάννης Αναστασόπουλος είναι Σύμβουλος Διοίκησης της Εταιρίας Ανωτάτων Στελεχών Επιχειρήσεων (ΕΑΣΕ)

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων