Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 30-Οκτ-2018 00:03

  Ευρωπαϊκός Δείκτης Τραπεζών  vs.  Ελληνικός Δείκτης Τραπεζών

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Γιάννη Γιαπράκη 

  Τις επόμενες τρεις εβδομάδες θα πρέπει τόσο η Ελλάδα όσο και η Ιταλία να καταθέσουν το τελικά σχέδια των προϋπολογισμών τους. Η πίεση που δέχονται είναι μεγάλη και οι πολιτικές διεργασίες που εξελίσσονται στο παρασκήνιο θα καθορίσουν εν πολλοίς και το μέλλον της Ευρωζώνης, ιδιαίτερα στην περίπτωση του γίγαντα που είναι η Ιταλία.

  Ο φόβος να ξεφύγουν προς τα πάνω, οι αποδόσεις των ιταλικών ομολόγων, ειδικά μετά και το τέλος του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης τον Γενάρη, όπου και θα σταματήσει η ΕΚΤ να αγοράζει ιταλικά ομόλογα, ξυπνά μνήμες του 2011 όταν και η κρίση χρέους ταλάνιζε την Ευρωζώνη. Μόνο για το 2019 η Ιταλία πρέπει να βγει στις αγορές ομολόγων με εκδόσεις που ξεπερνούν τα 250 δισ. Μια αναμέτρηση Ευρώπης - Ιταλίας μόνο χαμένους θα έχει, με την ιταλική κυβέρνηση ήδη να έχει πλάνο για παράλληλο νόμισμα (minibots) και τη συζήτηση για αναδιάρθρωση χρέους και επιβολή παραπάνω φόρων να λειτουργεί ως τροχοπέδη σε οποιαδήποτε απόπειρα συμφιλίωσης. Το πρόβλημα και πάλι είναι η αξιοπιστία και η εμπιστοσύνη, καθώς η Ιταλία ενώ ζητά ελλείμματα της τάξης του 2,4%, η πρόβλεψη συγκλίνει περισσότερο να είναι πάνω από 3% του ΑΕΠ με σοβαρή πιθανότητα να δούμε και ύφεση στο τελευταίο τρίμηνο του 2018. Αν συνεχίσουν να ανεβαίνουν οι αποδόσεις των ιταλικών ομολόγων θα καταφέρουν σημαντικό πλήγμα τόσο στις υπόλοιπες χώρες του νότου, τη Γαλλία, όσο και στον ευρωπαϊκό τραπεζικό κλάδο στο σύνολο του. 

  European Banks Index

  Διαγραμματικά, το χαμηλό στο απόγειο της κρίσης, αρχές 2009, δεν φαίνεται να είναι το τελευταίο. Αντίθετα, όλα αυτά τα χρόνια και παρ' όλη την προσπάθεια των κυβερνήσεων και ρυθμιστικών αρχών ο σχετικός δείκτης κινούνταν οριζόντια προετοιμάζοντας το τελευταίο 5κυματικό καθοδικό σκέλος σε νεότερα χαμηλά του 2009.

  Η τρέχουσα ραγδαία καθοδική κίνηση (κύμα 1 του "C") αναμένουμε να ανακοπεί σύντομα και να ξεκινήσει μια ισχυρή ανοδική αντίδραση η οποία δεν αναμένουμε να οδηγήσει τον δείκτη σε νεότερα υψηλά (κύμα "2"). Στη συνέχεια κάθοδος και προσέγγιση των χαμηλών του 2009 μέχρι και την τελική τους καθοδική διάσπαση:

  pin


  ΔΤΡ_ΓΔ : Μεσοχρόνια εικόνα

  Με τα νεότερα ιστορικά χαμηλά του Δείκτη τραπεζών εκτιμούμε ότι οι συστημικές τράπεζες θα γυρίσουν σε θέση long.

  Διαγραμματικά υπάρχουν περιθώρια για επιστροφή τους ακόμα και στα προηγούμενα υψηλά (από τις αρχές του 2016 και έπειτα) εκτός της ΠΕΙΡ.

  Πιστεύουμε ότι το ισχυρό αυτό ανοδικό στις τράπεζες ΔΕΝ θα είναι η αρχή ενός νέου ανοδικού μακροχρόνιου κύκλου αλλά ότι οι τράπεζες θα οδηγηθούν εκ νέου σε ιστορικά χαμηλά. 

  Στο δύσκολο ευρωπαϊκό τραπεζικό περιβάλλον που διαμορφώνεται, θα πρέπει να κινηθούν και οι δικές μας τράπεζες αφού τα υπαρξιακά (κατά κυριολεξία) προβλήματα που αντιμετωπίζουν δεν έχουν να κάνουν και τόσο με εναλλαγές κυβερνήσεων. Οι ισολογισμοί των τραπεζών βελτιώθηκαν κυρίως λόγω του αναβαλλόμενου φόρου, που τους έδωσε, θεωρητικά, χρόνο να ασχοληθούν με το μεγάλο πρόβλημα των NPE’s και NPL’s. Μετά την "καθαρή" έξοδο από τα μνημόνια, ο τραπεζικός κλάδος χτυπήθηκε βαριά, καθώς κανένας επενδυτής δεν είναι διατεθειμένος να βάλει χρήματα σε μια μαύρη τρύπα, όπως αποδεικνύεται. Όλες οι προηγούμενες ανακεφαλαιοποιήσεις κατέληξαν με τρομερές απώλειες και πλέον οι επενδυτές είναι ιδιαίτερα επιφυλακτικοί. Τα στρες τεστ του 2018, παραδόξως, δεν έδειξαν ότι κάτι πάει στραβά με τις ελληνικές τράπεζες παρά μόνο ότι η τράπεζα Πειραιώς θα έπρεπε να βρει 500 εκατ. προκειμένου να ενισχύσει τον δείκτη συνολικής κεφαλαιακής επάρκειας, χωρίς όμως να υπάρχει συγκεκριμένο χρονικό πλαίσιο.  Παρ' όλ' αυτά η εμπιστοσύνη πλέον έχει χαθεί. Δραστικές και αξιόπιστες λύσεις, που αυτή τη στιγμή όμως δεν φαίνονται στον ορίζοντα, θα μπορούσαν να προωθηθούν μόνο με τη συνεργασία του SSM. Το να χρησιμοποιηθούν κεφάλαια από το χρηματικό απόθεμα που έχει φτιάξει η Ελλάδα μέχρι το 2020, πιθανότατα να οδηγήσει σε νέες αναταράξεις στην αγορά ομολόγων, ενώ οποιαδήποτε κρατική παρέμβαση θα μπορούσε να θεωρηθεί state aid με ό,τι συνεπάγεται αυτό. 

  Το πολύ κρίσιμο, από διαγραμματικής άποψης, στοιχείο είναι το που ακριβώς θα βρίσκεται ο ΓΔ όταν ο ΔΤΡ  και επιμέρους τράπεζες προσεγγίσουν εκ νέου τα προηγούμενα υψηλά τους.

  Το αναφέρουμε αυτό γιατί το πρώτο μεγάλο ανοδικό στον κλάδο και το υψηλότερο σημείο στις τράπεζες πραγματοποιήθηκε στα τέλη Μαΐου 2016 παράλληλα με το πρώτο, μόνο, ανοδικό κύμα σε ΓΔ.

  Αν αυτό το μοτίβο επαναληφθεί (που είναι πάρα πολύ πιθανό με τα μέχρι τώρα δεδομένα), τότε στην επόμενη ανοδική αντίδραση ο ΓΔ δεν θα μπορέσει να πραγματοποιήσει νεότερα υψηλά των 895 μονάδων. Αυτό με τη σειρά του θα σημαίνει ότι η διόρθωση από τις 895 μονάδες δεν θα έχει ολοκληρωθεί αλλά ότι απομένει ακόμα ένα καθοδικό σκέλος που θα οδηγήσει ακόμα χαμηλότερα τον δείκτη και θα αμφισβητήσει ακόμα και την εγκυρότητα των ιστορικών χαμηλών των 420,82 μονάδων.

  Δείτε τα διαγράμματα που ακολουθούν:
   

  pin


  Επιστροφή σε πολύ υψηλότερα επίπεδα για τον δείκτη και ορισμένες τράπεζες:
   
   

  pin


   
  Σε εξαιρετικά δύσκολη διαγραμματικά θέση θα βρεθεί ο ΓΔ αν η ανοδική αντίδραση δεν τον οδηγήσει σε νεότερα υψηλά των 895 μονάδων..
   

  pin


   
  ΔΤΡ: Βραχυχρόνια εικόνα

  Με την ανοδική διάσπαση των 516 μονάδων ακυρώθηκε η διαγραμματική δυνατότητα για άμεση καθοδική συνέχεια. Φαίνεται ότι υπάρχει ακόμα διαθέσιμος χρόνος για μια βελτίωση των ήδη εξαιρετικά χαμηλών τιμών στις συστημικές τράπεζες.

  pin


   
  Εναλλακτικά: 
   

  pin


  10Υ Gr. Bonds

  Το μοτίβο αυτό δείχνει να υποστηρίζεται και από την τρέχουσα συμπεριφορά των Ελληνικών Ομολόγων (10Υ).

  Το προηγούμενο διάστημα περιορίστηκε σημαντικά η ανοδική τους ορμή και στάθηκε αδύνατο να προχωρήσει σε νεότερα υψηλά.

  Σε αυτή την περίπτωση, το πιθανότερο σενάριο θα ήταν ο σχηματισμός ενός "συμμετρικού τριγώνου" ως προετοιμασία για νεότερα χαμηλά. Δείτε το σχετικό σενάριο:

  pin


   
   * Ο κ. Γιάννης Γιαπράκης είναι Certified Portfolio Manager της VitalFinance. Η παρούσα ανάλυση είναι προϊόν της ομάδας αναλυτών της vitalfinance.gr

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων