Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 08-Οκτ-2018 00:44

  Ο μυστικισμός των κολεκτιβιστών

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Γιάννη Νικολή

  Ο πρωθυπουργός τον Μάρτιο του 2016 δήλωσε ότι "Το Πάσχα θα έρθει με την ανάσταση της οικονομίας". Αργότερα δήλωσε ότι η οικονομία θα εκτιναχθεί όπως το συμπιεσμένο ελατήριο... Παλαιότερα είχε δηλώσει ότι "θα χτυπάνε το νταούλι και οι αγορές θα χορεύουν..." κατά πως ορίζουν οι εντολές των κολεκτιβιστών... 

  Οι παραπάνω δηλώσεις-προβλέψεις παρότι εμφανώς  διαψεύστηκαν μαζί με τόσες άλλες δεν φαίνεται ούτε να προβληματίζουν τους ίδιους (την ηγεσία των light κολεκτιβιστών που κυβερνούν) αλλά ούτε και τους πολίτες που τους στηρίζουν. Και τούτο διότι θεωρούνται και κατά βάση είναι δηλώσεις μυστικισμού... Αν παρ’ ελπίδα επιβεβαιωθούν τότε τις διαλαλούν και επαίρονται για την ακρίβεια των προβλέψεών τους. Αν διαψευσθούν, "Ε! δεν έγινε και τίποτα... μια πρόβλεψη κάναμε...".

  Όμως εδώ ακριβώς βρίσκεται ο Μυστικισμός και η Σωτηρολογία των Κολεκτιβιστών original & light αλλά φυσικά και των κατ’ εξοχήν θρησκευτικών Μυστικιστών. Ο καθένας καταλαβαίνει αυτόν τον διάχυτο μυστικισμό που διατρέχει την κοινωνία και διαποτίζει τους Έλληνες. Αυτό το αφόρητο πέπλο μυστικισμού που καλύπτει τους Έλληνες είναι που τους οδηγεί και σε μια "αδήλωτη" αλλά απολύτως υπαρκτή σκλαβιά.

  Τι δηλαδή επί της ουσίας λένε οι Κολεκτιβιστές; Λένε (και εννοούν) ότι έχουμε μια αλάνθαστη και δίκαιη θεωρία την οποία θα εφαρμόσουμε και έτσι θα έλθει το καλό επί γης (έστω στην περιορισμένη γεωγραφικά πατρίδα μας). Παλαιότερα μιλούσαν και έταζαν τον επί γης παράδεισο της αταξικής κοινωνίας που θα προέκυπτε δια της δικτατορίας του προλεταριάτου. Και παρ’ ό,τι φυσικά και εμφαντικά διαψεύστηκαν, οι δοξασίες παραμένουν και υπάρχει ένα κοινό που τις πιστεύει και φυσικά τους ακολουθεί.

  Όμως και πάλι παραμένει το αμείλικτο γιατί όλα αυτά; Γιατί οι κολεκτιβιστές μιλούν για αναμενόμενες επιτυχίες που διαρκώς δεν έρχονται και πώς γίνεται να υπάρχουν άνθρωποι-πολίτες που να τους ακολουθούν; Το ίδιο ερώτημα θα μπορούσε να τεθεί (και ισχύει απολύτως και για τους θρησκευτικούς μυστικιστές).

  Η απάντηση που μπορεί να δοθεί και να μπει στη βάσανο της εξέτασης ως προς την ακρίβειά της είναι ότι με αυτόν τον τρόπο "κατακτούν" και εξουσιάζουν τους ανθρώπους. Και όταν κατακτήσουν και την εξουσία γραπώνονται απ’ αυτήν πουλώντας νέες προφητείες για "λαμπρές νίκες που το μέλλον θα φέρει" δια της υπέροχης καθοδήγησης (εξουσίας) τους πάντα. Και όταν το λαμπρό μέλλον δεν έρχεται τότε θα εφευρεθούν νέες προβλέψεις - προφητείες δια των οποίων θα επιχειρήσουν να διατηρήσουν την επιρροή τους σ’ όσους ανθρώπους τους ακολουθούν.

  Στο σημείο αυτό υπάρχει ένα καλά κρυμμένο και ταυτόχρονα εμφανές μυστικό το οποίο δεν λέγεται ρητά αλλά εννοείται με απόλυτη σαφήνεια. Και το μυστικό αυτό είναι ότι το μήνυμά τους περιέχει τη βεβαιότητα ότι ο μεμονωμένος πολίτης ή και μικρές ομάδες ανθρώπων είναι απολύτως αδύναμοι. Και όταν κάποιος πείθεται ότι είναι αδύναμος και "μικρός" είναι εύκολο και να σκλαβωθεί σε διάφορα ιδεολογήματα που παρουσιάζονται ως μεγάλες αλήθειες.

  Διακηρύσσουν με πολλούς τρόπους ότι το κεφάλαιο θα σας εκμεταλλευτεί μέχρι δουλείας και θα σας τα πάρει όλα. Ότι εκεί έξω είναι οι διάφοροι αιμοβόροι εκμεταλλευτές που θα σας ισοπεδώσουν αν δεν έχετε την προστασία μας. Και φυσικά προσθέτουν ότι δια της δικής μας "προστασίας" (ονομάζουν την "προστασία" πολιτική) η ζωή σας θα γίνει άνετη και γιατί όχι ένας παράδεισος.

  Όλα τα παραπάνω υποδηλώνουν σαφώς ότι ο κάθε πολίτης είναι ένας αδύναμος άνθρωπος, ο οποίος δεν ξέρει να διακρίνει και να υπερασπισθεί το συμφέρον του. Δηλώνουν, όχι ρητά, αλλά με απόλυτη σαφήνεια ότι μόνο δια της δικής τους προστασίας-"σκλαβοποίησης" μπορεί ο μεμονωμένος πολίτης να επιβιώσει και ως εκ τούτου διεκδικούν την εξουσία για να τον σώσουν από τα βρωμερά καπιταλιστικά γουρούνια των ελεύθερων αγορών. Αυτές που θα τις κάνουν να "χορεύουν στο σκοπό του νταουλιού που αυτοί θα βαρούν...".

  Και φυσικά επιτίθενται όπως κάνουν και τώρα σ’ αυτούς που παράγουν εμπορεύσιμες αξίες* για να τους αποσπάσουν ό,τι παράγουν. Κατασκευάζουν ένα τεράστιο νομικό οπλοστάσιο δια του οποίου επιχειρούν να ελέγχουν την παραγωγική δραστηριότητα κάθε επιχείρησης στο όνομα του "κοινωνικού ελέγχου". Και φυσικά μιλούν για δίκαιη "μοιρασιά" όσων αποσπάσουν με απολύτως "νόμιμους" τρόπους προς το συμφέρον των ταπεινών και καταφρονεμένων... (έτσι η αφαίμαξη των επιχειρήσεων φτάνει στο 70% ή και παραπάνω των εσόδων).

  Συνεχίζουν δηλαδή να θεωρούν τους πολίτες ως άτομα αδύναμα και ανίκανα να φροντίσουν τον εαυτό τους. Τους λένε ότι μόνο δια της δική τους προστασίας μπορούν να επιβιώσουν. Αυτό βέβαια είναι η έσχατη υποτίμηση-σκλαβιά των ανθρώπων της εργασίας.

  Δυστυχώς όμως πείθουν. Και πείθουν διότι καταφέρνουν να "περάσουν" την αντίληψη πώς ο άνθρωπος είναι ένα αδύναμο και ανίκανο ον. Καταφέρνουν να περάσουν τη θέση ότι μόνο η δική τους προστασία μπορεί "να τον σώσει" από τους κακούς αιμοδιψείς εκμεταλλευτές.

  Ποτέ οι κολεκτιβιστές  αλλά και οι θρησκευτικοί μυστικιστές δεν μιλούν για τους ανθρώπους των ικανοτήτων, των επιχειρήσεων, των εφευρέσεων, των καινοτομιών, της αμφισβήτησης και της δημιουργικής καταστροφής. Ποτέ δεν μιλούν για τους ανθρώπους που χρειάζονται την ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ όσο τίποτα άλλο για να εκφραστούν να δημιουργήσουν, εντός της ΕΛΕΥΘΕΡΗΣ ΑΓΟΡΑΣ και έτσι να αλλάξουν τον κόσμο. Ποτέ δεν μιλούν για τα επιτεύγματά τους που ευεργέτησαν τις χώρες όπου τα πραγματοποίησαν αλλά και όλη την ανθρωπότητα. Φυσικά και δεν μιλούν για την ανάγκη, την απόλυτη ανάγκη, αυτοί οι άνθρωποι (της ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ και της ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ) να κινητοποιηθούν, να φανταστούν, να σχεδιάσουν, να κατασκευάσουν και να πουλήσουν προϊόντα και υπηρεσίες δια των οποίων εν τέλει παράγεται ο πλούτος των ανθρώπων και των εθνών...

  Για να πάμε δηλαδή και στις απαρχές των δυτικών κοινωνιών και στον Adam Smith ο οποίος πολύ σωστά διακηρύσσει ότι το κάθε γεύμα μας δεν προέρχεται, και δεν μπορεί να προέρχεται, από την ανιδιοτελή προσφορά του χασάπη ή του καλλιεργητή. Αλλά φυσικά προέρχεται από την έλλογη και προς το συμφέρον του δραστηριότητα και παραγωγή... αυτήν δια της οποίας προκύπτει ο πλούτων των ανθρώπων και των εθνών.

  Ο ολοζώντανος δηλαδή μυστικισμός των κολεκτιβιστών συνίσταται:

  -(Ι) "Πουλάνε" διαρκώς "ιδεολογίες" τις οποίες θεωρούν αλάνθαστες και "επιστημονικές", που είναι όμως στην ουσία δόγματα, δια των οποίων θα έρθει η ευτυχία επί γης. Διεκδικούν έτσι την εξουσία και επιβάλλουν μερικώς ή ολικώς τη σκλαβιά στους Δημιουργούς Πλούτου. 

  -(ΙΙ) "Αναδεικνύουν" ως δίκαιες και καθαγιασμένες τις διεκδικήσεις τους ονομάζοντας τους ανθρώπους της πραγματικής εργασίας και δημιουργίας εκμεταλλευτές και αιμοβόρους και πείθουν  για την υποτιθέμενη αήθεια και απληστία τους 

  -(ΙΙΙ) Κατασκευάζουν-"εφευρίσκουν" άλλα ιδεολογήματα (άλλες ψευδοθεωρίες) όταν η πραγματικότητα διαψεύδει όσα έλεγαν, χωρίς να απολογούνται για τη διάψευση των όσων έλεγαν (όπως και οι θρησκευτικοί μυστικιστές) καταλύοντας με σοφίσματα τη λογική, που κι’ αυτό συνιστά άλλη μια πλευρά της σκλαβιάς που επιβάλλουν 

  -(IV) Αντιλαμβάνονται αλλά κυρίως μεταφέρουν την αντίληψή τους για τον πολίτη-άτομο ως ενός αδυνάτου και απροστάτευτου όντος απέναντι στους κακούς εκμεταλλευτές που αυτοί θα βάλλουν στη θέση τους… Αυτή είναι η μεγαλύτερη σκλαβιά που επιβάλλουν

  -(V) Αρπάζουν τις εμπορεύσιμες αξίες, τον πλούτο, που άλλοι παράγουν πρωτίστως για τον εαυτό τους ( οι πολυπληθείς κεντρικοί σχεδιαστές και η μεγάλη νομενκλατούρα που τους στηρίζει πρέπει να αμειφθεί πλουσιοπάροχα) πετώντας και κανένα κομμάτι στους αδύναμους δια των προγραμμάτων κατά της φτώχειας των 300€ 

  Οι αντιστοιχίες με τους original θρησκευτικούς μυστικιστές είναι εμφανέστατες. Και η ουσία του θέματος είναι ο υποβιβασμός του πολίτη, από τη θέση του ικανού ανθρώπου και εν  του δυνάμει δημιουργικού παραγωγού πλούτου, στη θέση του αδύναμου, ανήμπορου και χρήζοντος οπωσδήποτε βοήθειας ανθρώπου… την οποία βέβαια οι κολεκτιβιστές (και άλλοι μυστικιστές) θα προσφέρουν… 

  Άλλωστε για να πάμε και στου ορισμούς, ως Μυστικισμός μπορεί να θεωρηθεί η πλήρης αποδοχή ενός συνόλου αντιλήψεων-απόψεων, ερμηνειών και πρακτικών που δεν τίθεται στην βάσανο της ορθολογικής και εμπειρικής εξέτασης. Οι αντιλήψεις-δόγματα σχετίζονται με αλάνθαστες "επιστημονικές" θεωρίες-δόγματα (όπως αυτή του Μαρξισμού), "υπερβατικά" πνεύματα, με το θεό, με "μυστικές" αποκαλύψεις σε μυημένους. Οι ισχυρισμοί μιας "μυστικιστικής" θεωρίας πρέπει να γίνουν a priori αποδεκτοί και φυσικά ο πιστός να κάνει τον όποιο συλλογισμό με βάση τις βέβαιες παραδοχές και μόνο με βάση αυτές… Οι κολεκτιβιστές σ’ αυτούς τους τομείς δεν έχουν σε τίποτα να ζηλέψουν τους original θρησκευτικούς μυστικιστές.

  Εν κατακλείδι είναι απαραίτητο να αναφερθεί ότι ουδέποτε τα όποια φιλελεύθερα σχήματα δεν αμφισβήτησαν τους κολεκτιβιστές στον πυρήνα της ιδεολογία τους. Δηλαδή στο ότι όσα λένε δεν είναι μόνο ψευδή αλλά είναι ΑΔΙΚΑ, ΑΗΘΗ, ΑΝΕΝΤΙΜΑ, ΥΠΟΒΙΒΑΣΤΙΚΑ και "ΣΚΛΑΒΩΤΙΚΑ" για τους ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ.  

  *Εμπορεύσιμες Αξίες: Είναι τα προϊόντα και οι υπηρεσίες για τις οποίες υπάρχουν άνθρωποι διαθέσιμοι να πληρώσουν για να τις έχουν. Ένα ρούχο για παράδειγμα ή μια ιατρική υπηρεσία. Ως εκ του γεγονότος ότι έχουν αγοραστικό κοινό "κυκλοφορούν" και στην ελεύθερη αγορά, που επί της ουσία σημαίνει ότι έχουν χρησιμότητα και αξία για τους καταναλωτές που τις επιλέγουν και πληρώνουν γι’ αυτές...

  **O κ. Γιάννης Νικολής είναι Ψυχίατρος, Ψυχαναλυτής Ομάδας, Διδάκτωρ Ψυχιατρικής στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο και ιδρυτής της Λέσχης Φιλελεύθερου Προβληματισμού στη Θεσσαλονίκη     
   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων