Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 05-Οκτ-2018 00:05

  Ο ελέφαντας μέσα στο δωμάτιο στηρίζει τη σκεπή

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Άγη Βερούτη 

  Σε μία οικονομία ακόμη και πράγματα τα οποία φαινομενικά είναι ασύνδετα τελικά καταλήγουν να επηρεάζουν το ένα το άλλο.

  Στην πραγματικότητα όσο πιο προσεκτικά μελετήσει κάποιος τις αλληλεπιδράσεις εκείνων των πραγμάτων που καθορίζουν την ανάπτυξη ή την ύφεση, καταλήγει ότι δεν μπορεί να υπάρξει οικονομία χωρίς ανάπτυξη, δεν μπορεί να υπάρξει ανάπτυξη χωρίς χρηματοδότηση, δεν μπορεί να υπάρξει χρηματοδότηση χωρίς τραπεζικό δανεισμό, δεν μπορεί να υπάρξει τραπεζικός δανεισμός χωρίς αξιόπιστες τράπεζες, και δεν μπορεί να υπάρξουν αξιόπιστες τράπεζες χωρίς να εκκαθαρίζουν τις επισφάλειές τους.

  Μετά την καταστροφή που επέφερε στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα η περήφανη διαπραγμάτευση του 2015, η Τρόικα πρότεινε να δημιουργήσει το ελληνικό κράτος έναν οργανισμό ειδικού σκοπού ο οποίος να μαζέψει όλα τα κόκκινα δάνεια που είχε εκείνη τη χρονική στιγμή το τραπεζικό σύστημα, και να τα διαχειριστεί πληρώνοντας στις Τράπεζες ένα αντίτιμο υψηλότερο από εκείνο το οποίο θα λάμβαναν πωλώντας τα κόκκινα δάνεια σε vulture funds.

  Όμως η τότε κυβέρνηση Τσίπρα-Καμμένου, αποφάσισε να πάρει από τα περίπου €25 δισ. που θα έδινε η τρόικα, μόνον τα €5 δισ. 

  Κατόπιν ακολούθησε η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών για τρίτη φορά, όμως αυτή έγινε σε τόσο χαμηλά επίπεδα ώστε το πρόβλημα επανήλθε στην επιφάνεια τις τελευταίες ημέρες.

  Είδαμε άλλωστε τις προηγούμενες μέρες τις Τραπεζικές μετοχές να κάνουν βουτιά τη μία ημέρα και ράλι την επόμενη, κατόπιν της είδησης ότι η κυβέρνηση θα εξετάσει τη δημιουργία ενός οργανισμού ειδικού σκοπού για τη διαχείριση των κόκκινων δανείων (bad bank το λέγαμε εδώ και 6 χρόνια) ο οποίος θα αγοράσει από τις τράπεζες τα κόκκινα δάνεια στο ίδιο discount με τα funds,  χρηματοδοτώντας το εγχείρημα με έκδοση Ομολόγων Ελληνικού Δημοσίου. 

  Σε αυτή την είδηση οι τραπεζικές μετοχές ανέκαμψαν. 

  Πώς βρεθήκαμε όμως σε αυτή την κατάσταση να επιβάλλουν οι αγορές την επιλογή πολιτικών που πρέπει να ακολουθεί μια κυβέρνηση; Ε, δεν την επιβάλλουν οι αγορές αλλά η απλή λογική. Οι αγορές απλά όταν βλέπουν παραλογισμό δεν δανείζουν. Τουλάχιστον ώσπου να επιστρέψει η απλή λογική στις πολιτικές μιας χώρας. Και στη συγκεκριμένη περίπτωση δεν θεώρησαν λογικό να πωλούνται €16,9 δισ. απαιτήσεων σε έναν ιδιώτη και μάλιστα με την προοπτική να πάρει ακόμα αλλά τόσα ή και παραπάνω από τις υποκεφαλαιοποιημένες τράπεζες για αστείο τίμημα μόνο και μόνο επειδή είναι συγγενής κάποιου υπουργού. 

  Ξεκάθαρα οι άνθρωποι που υποδύονται την κυβέρνηση δεν αντιλαμβάνονται πώς λειτουργεί η οικονομία.

  Ο ΣΥΡΙΖΑ το 2015 και ‘16 έχει δεσμευτεί για την προώθηση 50.000 πλειστηριασμών, εξωθώντας τις τράπεζες να εκκαθαρίσουν το ενεργητικό τους, πουλώντας τα κόκκινα δάνεια στο 5%-10% της ονομαστικής αξίας των απαιτήσεων. 

  Αυτή η παραπάνω προσέγγιση δεν είναι ρεαλιστική, για τον απλούστατο λόγο ότι δεν είναι δυνατόν να λειτουργεί η οικονομία εύρυθμα ενώ από την άλλη πλευρά οι πολιτικές αποφάσεις σκίζουν την κοινωνία στις ραφές. Απλά δεν γίνεται.

  Οι άνθρωποι που αποτελούν την κοινωνία δεν μπορεί να συνεχίσουν ακάθεκτοι την έστω και ισχαιμική κατανάλωση ενώ δίπλα τους βλέπουν τον γείτονα να μετατρέπεται σε άστεγο, τον μικρό μαγαζάτορα να του κλείνουν το μαγαζάκι του και τον απέναντι γείτονα να τον κυνηγάνε με μπλοκαρισμένος λογαριασμούς σε όλη του την οικογένεια γιατί έκαναν το λάθος και έβαλαν εγγύηση για ένα μικρό δάνειο που η πτώση των τζίρων κατέστησε μη εξυπηρετούμενο. 

  Είναι απαραίτητη η δημιουργία μιας κανονικής Bad Bank για να διασώσουμε ως κοινωνία τους νοικοκυραίους δανειολήπτες. Όχι τους δόλιους, τους απατεώνες και τους μπαταχτσήδες, αλλά αυτούς τους κανονικούς καθημερινούς ανθρώπους που βρέθηκαν στη δίνη της ανυποληψίας του Ελληνικού Κράτους και υπέστησαν τα λάθη της ελληνικής πολιτικής των προηγούμενων ετών που μας οδήγησαν στη χρεοκοπία του 2010. 

  Αυτή την αρρωστημένη κατάσταση πρέπει να την ανατρέψουμε δημιουργώντας το αντίστοιχο του Home Owners Loan Corporation που έφτιαξε ο Franklin Roosevelt το 1932 ως μέρος του New Deal, μετά την Μεγάλη Κρίση στην Αμερική, για να αποφύγει να πέσουν τα σπίτια των νοικοκυραίων στα νύχια των vulture funds, δίνοντας τότε μάλιστα ένα περιθώριο έως και 40 χρόνια στους ανθρώπους αυτούς να επαναφέρουν την αποπληρωμή των δανείων στην κανονικότητα.

  Με ένα αρχικό κεφάλαιο που θα μπορούσε να συμφωνηθεί με τους εταίρους όπως πρότειναν το 2015, αξιοποιώντας, με το ΤΧΣ και με τις τράπεζες, θα μπορούσαμε να αποδεσμεύσουμε τις τράπεζες από τα μη-εξυπηρετούμενα δάνεια, χωρίς όμως να καταστρέψουμε τις ζωές 50.000 οικογενειών ετησίως όπως έχει δρομολογήσει ο ΣΥΡΙΖΑ, και οι οποίοι αποδεδειγμένα δεν είναι δόλιοι δανειολήπτες.

  Έχουμε εργαλεία να αγοράσουμε στην ίδια τιμή που πουλάνε σήμερα οι τράπεζες στα κερδοσκοπικά funds τα κόκκινα στεγαστικά χωρίς να επιβαρύνουμε τον κρατικό προϋπολογισμό (deferred taxation) καθώς και να διαπραγματευτούμε το υπόλοιπο από τα χρήματα του ΤΧΣ, τα €11 δισ. που πέταξε ο ΣΥΡΙΖΑ λίγο μετά την εκλογή του, αφήνοντάς τα ανεκμετάλλευτα στην ανακεφαλαιοποίηση του 2015.

  Αυτή η λύση θα επιφέρει έσοδα στα κρατικά ταμεία σε βάθος χρόνου, όταν οι άνθρωποι αυτοί θα είναι σε θέση να εξυπηρετήσουν κανονικά τα δάνειά τους, και θα μειώσει το συνολικό χρέος προς το ΤΧΣ. 

  Θα πρέπει να δοθεί η δυνατότητα στους δανειολήπτες με καθυστερήσεις πάνω από 2 χρόνια, να αγοράσουν οι ίδιοι κατά προτεραιότητα τα μη εξυπηρετούμενα δάνειά τους, στην ίδια τιμή με τα funds, όπως έκανε η Κύπρος! Το αυξημένο κόστος διαχείρισης της ενημέρωσης και διαπραγμάτευσης φυσικά θα επιβαρύνει τον δανειολήπτη, εφόσον επιτευχθεί συμφωνία. Οι εγγυητές θα απεμπλακούν για να σταματήσει η τρομοκρατία και να μπορέσουν να επανέλθουν στην κανονικότητα. 

  Αυτά είναι τα σημεία που ο ΣΥΡΙΖΑ αδυνατεί να προτείνει ως o επισπεύδων των δεκάδων χιλιάδων πλειστηριασμών των σπιτιών της μεσαίας τάξης και των μικρομεσαίων. 

  Το δημοσιονομικό κόστος είναι ουδέτερο στην αρχή της δημιουργίας της "Ελληνικής Εταιρείας Δανειοδότησης Ιδιοκτητών” (HOLC), καθώς τα κεφάλαια θα είναι λογιστικά στην περίπτωση του Deferred Taxation, ενώ αν το ΤΧΣ επανενεργοποιήσει κατόπιν δικής μας διαπραγμάτευσης το υπόλοιπο των €11 δισ. ή των €20 δισ. που συζητούνταν το 2015, θα υπάρξει και καθαρή εισροή στην οικονομία διαθέσιμη για νέα δανειοδότηση μέσω των τραπεζών. 

  Θα υπάρχουν διαθέσιμα πολλαπλάσια των €11 δισ. για να δοθούν σε πιστώσεις στην Αγορά, βάσει των κλασματικών αποθεματικών, οι οποίες επενδύσεις θα γεννήσουν επενδύσεις και χιλιάδες θέσεις εργασίας μέσω της Ανάπτυξης και του ΑΕΠ! 

  Πρέπει να σώσουμε τη μεσαία τάξη και τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα. Αλλιώς θα βουλιάξουμε όλοι μαζί της. 

  Όλα όσα είπε ο Τσίπρας ως τώρα είναι τερτίπια ενός λογιστάκου, που από τη μια πιέζει τις τράπεζες να πουλήσουν τα δάνεια σε κοράκια για 5-10 σεντς/ευρώ, και από την άλλη πετάει ψίχουλα στους μελλοντικούς αστέγους που ο ίδιος θα δημιουργήσει.

  Θέλει πραγματικό ηγέτη με αληθινή γνώση της οικονομίας για να βγούμε από την δίνη. 

  Αλλιώς θα πέσει η σκεπή να μας πλακώσει. 

  Ακολουθήστε τον Άγη Βερούτη στο Facebook: https://www.facebook.com/a.veroutis, στο twitter: @Agissilaos ή στείλτε μήνυμα στο agissilaos@gmail.com 

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων