Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 03-Οκτ-2018 00:04

  Ο κατώτατος μισθός και το άταφο πτώμα της ΕΓΣΣΕ

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Θεόδωρου Α. Κουτρούκη 

  Το Υπουργείο Εργασίας ανακοίνωσε πρόσφατα την εκκίνηση της νέας διαδικασίας καθορισμού του κατώτατου μισθού και ημερομισθίου. Πως φτάσαμε όμως μέχρι εδώ; 

  Παράλληλα με την υιοθέτηση των Μνημονίων, και μετά την Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου 6/2012, ψηφίστηκε ο νόμος 4093/2012 που ανέστειλε την εφαρμογή των μισθολογικών όρων της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (ΕΓΣΣΕ), που ως τότε καθόριζε τα κατώτατα όριά αμοιβών στον ιδιωτικό τομέα. Λίγο αργότερα, ο νόμος 4172/2013 (άρθρο 103) αφαίρεσε από την ΕΓΣΣΕ την αρμοδιότητα καθορισμού μισθών και την ανέθεσε στον υπουργό Εργασίας. 

  Η Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή εξέφρασε –αργότερα– την άποψη ότι  –αυτή–η νομοθετική πρωτοβουλία του 2012 (ΠΥΣ 6/2012) για τον καθορισμό του εθνικού κατώτατου μισθού και ημερομισθίου ήταν μια εσφαλμένη και εξωθεσμική παρέμβαση στο ελληνικό σύστημα εργασιακών σχέσεων και θα πρέπει να αποκατασταθεί. 

  Πράγματι, το 2015 το σχετικό νομοσχέδιο Σκουρλέτη επιχειρούσε να επαναφέρει την ομαλότητα στον καθορισμό του κατώτατου μισθού /ημερομισθίου με την απόδοση αυτής της αρμοδιότητας στους κοινωνικούς εταίρους, με τη οικεία διαδικασία της ΕΓΣΣΕ. Ωστόσο, αυτό το νομοσχέδιο δεν έφτασε ποτέ στην Ολομέλεια του Κοινοβουλίου. 

  Τελικά η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας πρόσφατα αποφάσισε να διατηρήσει σε ισχύ τον "νόμο Βρούτση", που προβλέπει πως για τον ορισμό του νομοθετημένου κατώτατου μισθού και ημερομισθίου, θα διεξάγεται διαβούλευση μεταξύ των κοινωνικών εταίρων και της κυβέρνησης, με συμμετοχή επιστημονικών και ερευνητικών φορέων και εμπειρογνωμόνων. Μετά τον σχηματισμό φακέλου με ανάλογες τεχνικές εκθέσεις, ο Υπουργός Εργασίας θα εκδίδει απόφαση καθορισμού του κατώτατου μισθού.

  Η πολιτική αυτή επιλογή θέτει μία ταφόπλακα στην πολυετή διαδικασία των ελεύθερων διαπραγματεύσεων, με την οποία οι κοινωνικοί εταίροι (εργοδοτικές κι εργατικές οργανώσεις) αποφάσιζαν χωρίς κρατική ανάμειξη το ύψος του αμοιβών, μαζί με άλλα εργασιακά ζητήματα. 

  Η νέα εξέλιξη συνιστά επιστροφή στο παρελθόν, που συνοδεύεται από μερική αναβίωση ενός κορπορατισμού στις εργασιακές σχέσεις και, ιδίως, μια υπέρμετρη παρέμβαση του κράτους στον καθορισμό των αμοιβών στον ιδιωτικό τομέα. Επομένως, η όποια αναπροσαρμογή των μισθών δε θα οφείλεται πλέον πιά στους εργοδότες, ούτε στα εργατικά συνδικάτα και τον αγώνα τους. 

  Το "κράτος-πατερούλης" των εργασιακών σχέσεων θα φροντίζει για αυτό. Η εκ νέου ανάθεση της αρμοδιότητας του καθορισμού των ελάχιστων αμοιβών στους κοινωνικούς διαπραγματευτές, μια διαδικασία που συνάδει με τις θεμελιώδεις αρχές της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας παραπέμπεται προσώρας στις ελληνικές καλένδες. Η Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση θα παραμείνει το άταφο πτώμα που ξέμεινε από την οικονομική κρίση, ακόμη και στη μεταμνημονιακή περίοδο.  

  * Ο κ. Θεόδωρος Α.Κουτρούκης είναι Επικ. Καθηγητής στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο 

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων