Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 27-Σεπ-2018 00:04

  Σύγχρονες μορφές πιστοποίησης αξιοπιστίας επιχειρήσεων από τις φορολογικές αρχές

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Βέττας Ζουρνατζίδη
   
  Το παράδειγμα του Εγκεκριμένου Οικονομικού Φορέα ("Authorized Economic Operator”) φαίνεται να ακολουθεί και η νομοθεσία του ΦΠΑ σε κοινοτικό επίπεδο, με τη σκοπούμενη εισαγωγή της έννοιας του Πιστοποιημένου Υποκειμένου στον Φόρο ("Certified Taxable Person”). 
   
  Τι είναι, όμως, ο ήδη υφιστάμενος θεσμός του Εγκεκριμένου Οικονομικού Φορέα; Με απλά λόγια, ο Εγκεκριμένος Οικονομικός Φορέας αποτελεί τίτλο εμπιστοσύνης των τελωνειακών αρχών προς μια επιχείρηση, με τη μορφή άδειας, που της παρέχει πλεονεκτήματα σε σύγκριση με άλλες. Η άδεια αυτή δίδεται μετά από έλεγχο συγκεκριμένων προϋποθέσεων, οι οποίες, εφόσον πληρούνται, καθιστούν την επιχείρηση "αξιόπιστο επιχειρηματικό εταίρο". Προϋποθέσεις που ελέγχονται στο πλαίσιο αυτό αφορούν στη συστηματική συμμόρφωση με τις διατάξεις της φορολογικής και τελωνειακής νομοθεσίας, έλεγχο επάρκειας των εσωτερικών συστημάτων και διαδικασιών της επιχείρησης, την επιβεβαίωση της χρηματοπιστωτικής φερεγγυότητας. Εφόσον αυτές οι προϋποθέσεις ελεγχθούν ως επαρκείς, οι τελωνειακές αρχές απονέμουν πλεονεκτήματα και διευκολύνσεις στις επιχειρήσεις, λόγω αυξημένης αξιοπιστίας τους.
   
  Η πιστοποίηση της αξιοπιστίας της επιχείρησης από τις αρχές και η συνεπαγόμενη παροχή συγκριτικών πλεονεκτημάτων σε αυτήν, ως θεσμός, έχει πολλαπλά οφέλη για τους εμπλεκόμενους φορείς και, συγκεκριμένα, με βάση το υπαρκτό παράδειγμα του Εγκεκριμένου Οικονομικού Φορέα:
   
  * Για την επιχείρηση: Η επιχείρηση μπορεί να απολαμβάνει απλουστεύσεις και διευκολύνσεις κατά τις συναλλαγές της με τις αρχές, που συμβάλλουν σε μείωση του διοικητικού κόστους, επιτάχυνση εμπορευματικών ροών, βελτίωση εσωτερικών λειτουργιών και, ως εκ τούτου, αύξηση της αποδοτικότητας και της ανταγωνιστικότητάς της. Ο κάτοχος της σχετικής άδειας απολαμβάνει ενδεικτικά λιγότερους φυσικούς ελέγχους και ελέγχους εγγράφων, ευκολότερη πρόσβαση σε τελωνειακές απλουστεύσεις, προτεραιότητα κατά τη διενέργεια των ελέγχων, μειωμένες εγγυήσεις. Πλεονεκτήματα υπάρχουν και στον τομέα του ΦΠΑ, όπου λ.χ. προβλέπεται επίσπευση επιστροφής πιστωτικού υπολοίπου ΦΠΑ επιχειρήσεων που είναι κάτοχοι της σχετικής άδειας.
   
  * Για τις αρχές: Εκ μέρους της διοίκησης και δεδομένης της αναγκαιότητας διαχείρισης κινδύνων και αποτελεσματικής κατανομής ελεγκτικών πόρων, η ύπαρξη πιστοποιημένων επιχειρήσεων συμβάλλει στη διατήρηση ισορροπίας ανάμεσα στους απαραίτητους ελέγχους και τη διευκόλυνση του θεμιτού εμπορίου, αποβλέποντας στην εξάλειψη των χρονοβόρων και αναποτελεσματικών διαδικασιών και σε ορθολογικότερους κανόνες στον διασυνοριακό έλεγχο. Ο Ενωσιακός Τελωνειακός Κώδικας ενισχύει ακόμα περισσότερο τον θεσμό του Εγκεκριμένου Οικονομικού Φορέα, γεγονός που αντικατοπτρίζεται στη ρητή ενθάρρυνση και προτροπή των αρχών για χρήση της δυνατότητας αυτής. 
   
  * Για τους συναλλασσόμενους: Οι κάτοχοι άδειας Εγκεκριμένου Οικονομικού Φορέα (Authorized Economic Operator – ΑΕΟ) θεωρούνται ασφαλείς επιχειρηματικοί εταίροι στην εφοδιαστική αλυσίδα και απολαμβάνουν αναγνώρισης και αυξημένου κύρους, ενώ, βάσει σχετικών Συμφωνιών Αμοιβαίας Αναγνώρισης της ΕΕ με τρίτες χώρες, οι κάτοχοι των σχετικών αδειών θεωρούνται αξιόπιστοι και στις χώρες αυτές.
   
  Σε ανάλογο μήκος κύματος αναμένεται να κινηθεί και ο θεσμός του Πιστοποιημένου Υποκειμένου στον Φόρο στον τομέα του ΦΠΑ, βάσει των ανακοινώσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχετικά με τη ριζική μεταρρύθμιση του κοινοτικού συστήματος ΦΠΑ. Η πρόταση συμπεριλαμβάνει τον εν λόγω θεσμό, δυνάμει του οποίου θα παρέχονται απλουστεύσεις και διευκολύνσεις στις αδειοδοτημένες επιχειρήσεις ως προς τις δηλωτικές υποχρεώσεις και τις πληρωμές ΦΠΑ, με έμφαση στο ενδοκοινοτικό εμπόριο αγαθών. Ο θεσμός αυτός θα μπορεί να έχει εφαρμογή σε επιχειρήσεις, οι οποίες πληρούν συγκεκριμένες προϋποθέσεις που θα ελέγχονται από την εθνική φορολογική αρχή, και θα έχει ισχύ σε όλη την ΕΕ. Οι απαραίτητες προϋποθέσεις είναι παρόμοιες με αυτές του Εγκεκριμένου Οικονομικού Φορέα και, εφόσον πληρούνται, θα υπάρχει η λογική της "ανταμοιβής" σε επιχειρήσεις με ιστορικό συμμόρφωσης και υποδομές ικανές να εγγυηθούν την απρόσκοπτη λειτουργία τους κατ’ εφαρμογή της φορολογικής νομοθεσίας. 
   
  Φαίνεται, λοιπόν, ότι η πιστοποίηση αξιοπιστίας επιχειρήσεων από τις φορολογικές αρχές αποτελεί μια "τάση" με αυξανόμενη εφαρμογή στην αγορά, ενόψει των σημαντικών πλεονεκτημάτων για όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, σε τοπικό και ευρωπαϊκό επίπεδο. Οι επιχειρήσεις θα πρέπει να είναι ενήμερες για τις διαθέσιμες μορφές πιστοποίησης, κάνοντας χρήση αυτών, όπου είναι δυνατό και σκόπιμο για αυτές, μετά από εσωτερική αξιολόγηση των παρεχόμενων πλεονεκτημάτων και διευκολύνσεων.

  * Η κα Βέττα Ζουρνατζίδη είναι Senior Manager Φορολογικό Τμήμα ΕΥ Ελλάδος
   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων