Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 06-Σεπ-2018 00:04

  Πιθανότητες επιβίωσης μετά την επικίνδυνη "έξοδο"

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Θωμά Παπαλιάγκα

  1. Η χώρα στη μετά το Μνημόνιο εποχή έχει ανάγκη από μία νέου τύπου πολιτική διαχείριση και διακυβέρνηση, για να παραμείνει στην Ευρωζώνη και να μπει σε μονοπάτια προόδου και ανάπτυξης. Η χώρα σήμερα δεν τα διαθέτει. Και πολύ περισσότερο δεν τα διαθέτει η κυβέρνηση. Οι περιστάσεις θα απαιτούσαν διαφορετική εθνική στάση. 

  2. Το τεράστιο κόστος του λαϊκισμού, που συνεχίζει να πληρώνει η χώρα, πρέπει να προκαλέσει την αναγκαία αυτοσυνειδησία και αφύπνιση, με την οποία θα αναδειχθούν νέες πολιτικές δυνάμεις, με άλλη κουλτούρα και ήθη.

  Η μόνη πιθανότητα επιβίωσης της χώρας μετά την επιστροφή της στις αγορές περνά μέσα από τις, οικειοθελείς πια και όχι επιβεβλημένες από την επιτήρηση, συθέμελες αλλαγές σε βασικές της λειτουργίες, όπως π.χ. η διοίκηση, η δικαιοσύνη, οι δημόσιες συμβάσεις και η παιδεία. Αλλαγές όμως που πρέπει να γίνουν ραγδαία. Μόνο έτσι μπορούν να δημιουργηθούν προϋποθέσεις ώστε να αξιοποιηθούν οι πραγματικά μεγάλες δυνατότητες του ελληνισμού. Γιατί η πατρίδα και το έθνος έχουν δυνάμεις.

  Χρειάζεται όμως αποφασιστικότητα, σοβαρότητα και αυταπάρνηση, γιατί ο δρόμος της διάσωσης είναι δύσκολος, ενώ οι συνέπειες της αποτυχίας οι ολέθριες.

  3. Το "νέο Καστελόριζο", που έστησε η κυβέρνηση στην Ιθάκη, υπάρχει κίνδυνος να έχει χειρότερα αποτελέσματα για τη χώρα απ’ ό,τι το πρώτο του 2010. Όχι γιατί χαλαρώνει η επιτήρηση (και βεβαίως δεν εξαλείφεται). Αλλά γιατί η παρατεταμένη έλλειψη αυτογνωσίας για τα αίτια της κατάρρευσης, με ευθύνη της πολιτικής και όχι μόνο ελίτ, δεν παρέχει εχέγγυα ότι θα προκύψει ένας άλλος, νέος τύπος πολιτικής διαχείρισης και διακυβέρνησης, συμβατός με τις απαιτήσεις μιας ισορροπημένης λειτουργίας της οικονομίας εντός της Ευρωζώνης. Το ότι η χώρα δεν είναι έτοιμη να βγει στις αγορές είναι ξεκάθαρο. Τα spreads σήμερα, ημέρα "απελευθέρωσης της χώρας και αποκατάστασης της κανονικότητας", κυμαίνονται στα επίπεδα της άνοιξης του 2010, όταν η χώρα βούλιαζε με ελλείμματα πάνω από 15% και έμπαινε στα μνημόνια, ενώ σήμερα πετυχαίνει σημαντικά πλεονάσματα.

  Ο δε κίνδυνος ενός νέου δημοσιονομικού εκτροχιασμού, αρχής γενομένης από τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, ήδη προαναγγέλλεται από την κυβέρνηση, ενώ μένει να δούμε αν θα ακολουθήσει σε παροχολογία η αντιπολίτευση.

  Μεγαλύτερο κίνδυνο ενδέχεται να διατρέξουν οι τράπεζες, οι οποίες θα εξακολουθήσουν να μην είναι σε θέση να χρηματοδοτήσουν την οικονομία και να ενισχύσουν την κεφαλαιακή τους επάρκεια, καθώς η κυβέρνηση στον βωμό της καθαρής εξόδου θυσίασε τόσο την πρόταση για παράταση του Γ’ Προγράμματος, συνοδευόμενη από ποσοτική χαλάρωση και waiver για τις τράπεζες, όσο και την εναλλακτική πρόταση για προληπτική γραμμή. Έτσι, η Ελλάδα παραιτήθηκε από μία ευκαιρία φτηνής ενίσχυσης της οικονομίας και των τραπεζών της. Σε αυτή τη θέση δειλώς και σιωπηρώς συμφώνησε και η αντιπολίτευση.

  Κι όλα αυτά ενώ ήδη το ΑΕΠ, με βάση τα εποχικά διορθωμένα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, στο δεύτερο τρίμηνο του 2018, αυξήθηκε μόνο κατά 0,2% σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του 2018, κατά το οποίο είχε παρουσιάσει αύξηση 0,9%. Έτσι, σε ετήσια βάση υποχωρεί από 2,5% στο 1,8%. 

  Από το 2010 ως σήμερα, τον λεγόμενο "καιρό των Μνημονίων", συντηρήθηκε και θα συνεχίζει να κυριαρχεί ο ψηφοθηρικός συντεχνιασμός, που κατατρύχει ακόμη το σημερινό απροσάρμοστο πολιτικό σύστημα. Αλλά και οι ελάχιστες μεταρρυθμίσεις που επιβλήθηκαν από τα τρία προγράμματα θα αρθούν ή θα ατονήσουν σταδιακά, μέχρις εκφυλισμού. Η κυβέρνηση αναλαμβάνει τεράστια ευθύνη για ό,τι συμβεί στη χώρα από εδώ και πέρα.

  * Ο κ. Θωμάς Παπαλιάγκας είναι δικηγόρος, επικεφαλής της Δημοκρατικής Ευθύνης

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ