Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 30-Αυγ-2018 00:03

  Ερντογάν vs Τραμπ.  Ο οικονομικός πόλεμος των δύο απρόβλεπτων ηγετών

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Ανδρέα Τσιλογιάννη

  Ο πόλεμος ΗΠΑ – Τουρκίας,  παραμονή των "μεγάλων εορτών"  του τουρκικού έθνους

  Η "Εορτή της Νίκης". "Στόχος η Μεσόγειος, Έφοδος"!!!

  Σήμερα, 30 Αυγούστου, η χώρα της ημισελήνου και του καθοδηγητή των Τούρκων Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ, πατέρα του τουρκικού έθνους, εορτάζει, μεγαλοπρεπώς, τη νίκη του τουρκικού έθνους έναντι των Ελλήνων, η οποία τιτλοφορείται από το επίσημο τουρκικό κράτος ως  η  "Εορτή της Νίκης".

  Ήταν 30 Αυγούστου του 1922, όταν οι νεότουρκοι του Μουσταφά Κεμάλ Πασά, μεταγενέστερα Ατατούρκ, επικρατούν του ελληνικού στρατού στο Ντουμλούπιναρ της Ανατολίας, στην κοιλάδα του Αφιόν Καραχισάρ, έχοντας ως σύνθημα πολέμου το παράγγελμα του πατέρα των Τούρκων: "Στόχος η Μεσόγειος, Έφοδος!!!".

  Πλέον, βρισκόμαστε 96 χρόνια μετά από τις νίκες των Νεότουρκων του Κεμάλ Ατατούρκ εναντίον του ελληνικού στρατού στην Ανατολία που οδήγησαν στη δημιουργία του κοσμικού τουρκικού κράτους υπό της απόλυτης ηγεμονίας του πατέρα του τουρκικού έθνους Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ.

  Η Τουρκία από κοσμικό κράτος μετατρέπεται ως  το "χαλιφάτο του Σουλτάνου Ερτνογάν", ετοιμάζεται να εορτάσει μέσα στα επόμενα εικοσιτετράωρα και τη δεύτερη  μεγάλη εορτή του τουρκικού έθνους, συγκεκριμένα την 96η επέτειο της "απώθησης του εχθρού - διαβόλου Έλληνα, στη θάλασσα", αν προτιμάτε την άλωση της Σμύρνης από τους Νεότουρκους του Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ, η οποία "εορτάζεται" από τους γείτονες, μεγαλοπρεπώς, κάθε  Κυριακή 9 του Σεπτέμβρη.

  Κανονικά, αν και το αφήγημα των ημερών της τουρκικής προπαγάνδας, ελέω των χαρακτηριστικών των εορτασμών του τουρκικού έθνους θα έπρεπε να έχει επικεντρωθεί αποκλειστικά στο ύφος των εορτασμών, στον υπέρμετρο "ανθελληνισμό" και στις συνθήκες που οδήγησαν στην απομάκρυνση - σφαγή από την Ανατολία του "διαβόλου" Έλληνα, μολαταύτα, τα δεδομένα στην Τουρκία τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή είναι λίγο διαφορετικά.

  Η Τουρκία βρίσκεται στη δίνη της οικονομικής κρίσης και σε μια ατέρμονη, προς το παρόν, προσωπική κόντρα, χωρίς όρια, του Σουλτάνου Ερντογάν με τον 45ο Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, η οποία έχει οδηγήσει σε ιστορικά χαμηλά την τουρκική λίρα και την οικονομία της χώρας της ημισελήνου στα πρόθυρα της επίσημης χρεοκοπίας.

  Ερντογάν vs Τραμπ: Ο οικονομικός πόλεμος 

  
Για να καταλάβουμε πως μπορεί να είναι ο κόσμος, σύμφωνα με το δόγμα και τα πιστεύω του 45ου Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ δεν χρειάζονται "πολλά", αρκεί να ρίξουμε μια γρήγορη ματιά στα γεγονότα που διαδραματίζονται το τελευταίο διάστημα στην Τουρκία, το πάλαι ποτέ "ρυμουλκό" της αμερικανικής διπλωματίας στη λεκάνη της Ανατολικής Μεσογείου.

  Οι σχέσεις Ουάσινγκτον και Άγκυρας, πρωτεύουσες, επίσημα, δύο συμμαχικών κρατών, εντός της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας, βρίσκονται συνεχώς τις τελευταίες δυο εβδομάδες στο "κόκκινο" που οδηγούν στα όρια της κατάρρευσης την τουρκική οικονομία.

  H Τουρκία του Σουλτάνου Ερντογάν, πάλαι ποτέ ηγέτιδα δύναμη στην περιοχή της νοτιοανατολικής Μεσογείου, ισχυρός παραδοσιακός σύμμαχος της αμερικανικής διπλωματίας, κινδυνεύει να γίνει το πρώτο "ατομικό" τεστ στην εποχή Τραμπ, "κοινώς πειραματόζωο", χρησιμοποιώντας τη νέα διεθνή ορολογία της διπλωματίας.

  Ο 45ος Αμερικανός Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δοκιμάζει τα όρια των σχέσεων Ουάσινγκτον - Άγκυρας στο όνομα των αμερικανικών προστατευτικών δικαιωμάτων, οι νέες πολιτικές - μέθοδοι που εφαρμόζει η αμερικανική πλευρά, ώστε να προασπίσει τα αμερικανικά συμφέροντα, είναι καινούριες, ξένες και κυρίως μη αντιμετωπίσιμες από τη "σύμμαχο" Τουρκία, η οποία κινείται το τελευταίο διάστημα εκτός των ορίων της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας.

  Η σχέση Ερντογάν - Τραμπ τις τελευταίες δεκαπέντε μέρες έχει μετατραπεί σ` ένα εκρηκτικό μείγμα υπερφορτισμένου και εξοργισμένου εθνικισμού από την τουρκική πλευρά και από την άλλη, την αμερικανική, σε έναν υπέρμετρο πατριωτικό προστατευτισμό.

  Ο Μπρίαν Ο` Τούλ, αναλυτής του Ατλαντικού Συμβουλίου στην Ουάσινγκτον και αντιπρόεδρος της αμερικανικής τράπεζας "BB&T Bank", αναφέρει σε σημείωμα πως ο πραγματικός κίνδυνος στις αμερικανοτουρκικές σχέσεις, σ` αυτή τη φάση, βρίσκεται αποκλειστικά και μόνο στη νοοτροπία των Προέδρων των δύο χωρών, οι οποίοι διαθέτουν αυταρχικές, εγωκεντρικές και απρόβλεπτες τάσεις, που λογίζονται ως επιβαρυντικός παράγοντας στο όποιο περιθώριο εκτόνωσης της κρίσης. 

  Η υπόθεση του Αμερικανού πάστορα Μπράνσο

  Ο 45ος Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ συγκλονισμένος  από την κράτηση του προτεστάντη ποιμένα  Άντριου Μπράνσον, ο οποίος συλλαμβάνεται από τις τουρκικές αρχές με τις κατηγορίες της συμμετοχής σε τρομοκρατική οργάνωση αλλά και της κατασκοπείας, ευθέως κατηγορείται ως "γκιουλενιστής", ζητάει επιτακτικά την απελευθέρωση του Αμερικανού πάστορα από τον Σουλτάνο Ερντογάν. 

  Η αμερικανική κυβέρνηση έχει επιβάλλει κυρώσεις σε δυο υπουργούς της τουρκικής κυβέρνησης, οι οποίοι αποφασίζουν με παράνομο τρόπο να πουλήσουν στις ΗΠΑ τίτλους και νόμισμα της Τουρκίας.

  Η αμερικανική διπλωματία θεωρεί, επιπλέον, την πάλαι ποτέ συμμαχική Τουρκία ως ένα "αδίστακτο"  κράτος, το οποίο δεν εξυπηρετεί τα αμερικανικά συμφέροντα στην κρίσιμη γεωπολιτικά περιοχή της λεκάνης της νοτιοανατολικής Μεσογείου.

  Η κυβέρνηση του Σουλτάνου Ερντογάν "απαντάει" στην αμερικανική "πρόκληση"  μπλοκάροντας τα περιουσιακά στοιχεία δυο Αμερικανών γραμματέων υπουργών της αμερικανικής κυβέρνησης στην Τουρκία.

  Ο πόλεμος του χάλυβα

  Σε αυτό το σημείο της αμερικανοτουρκικής διπλωματικής διένεξης, οι Ηνωμένες Πολιτείες παρεμβαίνουν δυναμικά και προχωρούν σε αύξηση κατά 50% στους δασμούς στις τουρκικές εισαγωγές στα τιμολόγια του χάλυβα και 20% στα τιμολόγια του τουρκικού αλουμινίου, εξηγώντας μ` αυτόν τον τρόπο την υποτίμηση της τουρκικής λίρας έναντι του αμερικανικού δολαρίου.

  Ο Σουλτάνος Ερντογάν επιτίθεται στην αμερικανική κυβέρνηση μέσω αρθρογραφίας στους New York Times, εφημερίδα εχθρική στην "προπαγάνδα" Τραμπ, ζητώντας από τις ΗΠΑ να σεβαστούν τους ρυθμούς της "ανεξάρτητης" τουρκικής δικαιοσύνης.

  Η οικονομική βοήθεια του Κατάρ στην Τουρκία

  Παράλληλα, για να αντιμετωπιστούν τυχόν προβλήματα ρευστότητας στην τουρκική οικονομία, ο Σουλτάνος Ερντογάν ζητάει οικονομική βοήθεια από το Κατάρ, το οποίο με τη σειρά του, βρίσκεται υπό πολιορκία από τη Σαουδική Αραβία και τ'  άλλα αραβικά κράτη του Κόλπου.

  Το χαλιφάτο του Κατάρ απαντάει θετικά στη βοήθεια που ζητούν οι "Τούρκοι αδελφοί"  και προσφέρει άμεση ανάσα στην τουρκική οικονομία, ύψους 15 διςσ.δολαρίων μέσων επενδύσεων.

  Τα μέλη της βασιλικής οικογένειας του Κατάρ δεν μπορούν να αρνηθούν τη βοήθεια των αδερφών Τούρκων, καθώς βρίσκονται στην ίδια θρησκευτική σέχτα του Ισλάμ, έχοντας απέναντι τους υπόλοιπους λαούς της, πάντα, επικίνδυνης Μέσης Ανατολής.

  Η κλιμάκωση των σχέσεων ΗΠΑ - Τουρκίας εξαιτίας των απρόβλεπτων χαρακτήρων των ηγετών των δύο λαών, μπορεί και είναι ικανή να μετατρέψει την εμπορική και διπλωματική κρίση σε μια πραγματική κλιμάκωση στο παγκόσμιο γεωπολιτικό "gambling", το οποίο λαμβάνει χώρα από τις παρυφές του Αιγαίου Πελάγους και εκτίνεται μέχρι τα σύνορα του πάντα "επικίνδυνου" Ιράν.

  Γίνεται αντιληπτός και κυρίως κατανοητός ο τρόπος κατά τον οποίο μια τοπική ένταση εντός δύο συμμαχικών χωρών στα πλαίσια της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας μετατρέπεται σε μια επικίνδυνη περιφερειακή κλιμάκωση, εξαιτίας εγωκεντρικών χαρακτηριστικών, όπου κανένας από τους δυο Προέδρους, Τραμπ - Ερντογάν, δεν μπορεί να υποχωρήσει από τις υπερφλύαρες και βαρύγδουπες  απειλητικές δηλώσεις.

  Πως "βλέπουν"  οι ειδικοί  στις ΗΠΑ τον "πόλεμο" Ερντογάν - Τραμπ

  Σύμφωνα με τον πολιτικό αναλυτή Αμερικανό Ρίτσαρντ Νέφιου και εμπειρογνώμονα για τις κυρώσεις του Πανεπιστημίου Κολούμπια της Νέας Υόρκης, εάν δεν υπάρξει ανάκαμψη στις αμερικανοτουρκικές σχέσεις σε βαθμό που να οδηγεί στην απελευθέρωση του Αμερικανού πάστορα Άντριου Μπράνσον, τότε οι Ηνωμένες Πολιτείες θα μπορούσαν ν` ακολουθήσουν το καθεστώς που εφαρμόστηκε στη Ρωσία του Βλαντίμιρ Πούτιν και να "προετοιμάσουν" μια "μαύρη λίστα" με τα ονόματα των μεγάλων επιχειρηματιών που υποστηρίζουν οικονομικά τον Σουλτάνο Ερντογάν.

  Για πρώτη φορά, πανεπιστημιακοί, οικονομικοί και κύκλοι αναλυτών στις ΗΠΑ,  μιλούν ανοιχτά και δημοσίως στην αμερικανική σκηνή για τον "εχθρό"  Ερντογάν, προτείνοντας μάλιστα και τρόπους αντιμετώπισης του απρόβλεπτου σουλτάνου.

  Οι αμερικανοτουρκικές σχέσεις στο "κόκκινο"

  Οι δύσκολες αμερικανοτουρκικές σχέσεις τη συγκεκριμένη περίοδο, έχουν επηρεαστεί  σε μεγάλο βαθμό και από το σχέδιο της Τουρκίας να αγοράσει τα ρωσικά συστήματα πυραυλικής άμυνας "S - 400", υποχρεώνοντας το Αμερικανικό Κογκρέσο να προκαλέσει μια ξεχωριστή δέσμη κυρώσεων, η οποία αρχίζει με το μπλοκάρισμα της πώλησης των πολεμικών αμερικάνικων αεροσκαφών τύπου F-35 στην τουρκική πολεμική αεροπορία.  

  Οι κυρώσεις των ΗΠΑ του 45ου Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, στην πάλαι ποτέ σύμμαχο και νυν αδίστακτη Τουρκία του Σουλτάνου Ερντογάν, έχει ξεπεράσει σύμφωνα με εκπροσώπους της διεθνούς αγοράς ένα κατώτατο όριο στις αμερικανοτουρκικές σχέσεις.

  Οι σχέσεις Ουάσινγκτον - Άγκυρας βρίσκονται στο ναδίρ, σύμφωνα με εκπροσώπους της διεθνούς αγοράς έτοιμες να προκαλέσουν νέο οικονομικό πόλεμο, ο οποίος θα οδηγήσει αυτή τη φορά την τουρκική λίρα στην κατάρρευση και την τουρκική οικονομία στην ένταξη στους διεθνείς μηχανισμούς στήριξης.

  Το δυσοίωνο μέλλον της Τουρκίας

  Η Τουρκία, βρίσκεται σε διακοπές, εντός μιας  εορταστικής εθνικής ατμόσφαιρας που αναδεικνύει υπέρμετρα τον εθνικιστικό χαρακτήρα του πάλαι ποτέ κοσμικού κράτους,  μέσα σε μια από τις δυσκολότερες οικονομικές κρίσεις που έχει βιώσει η πατρίδα της ημισελήνου,  με άγνωστη, προς το παρόν, την τύχη της τουρκικής λίρας και κατ` επέκταση της τουρκικής οικονομίας.

  Η Τουρκία του Σουλτάνου Ερντογάν, πλέον, κινδυνεύει μόνη να πνιγεί στα νερά του Αιγαίου, εάν δεν απελευθερωθεί από την παράνομη κράτηση ο Αμερικανός πάστορας Άντριου Μπράνσον. 

  Τι λέτε;  Θα καταφέρει ο 45ος Αμερικανός Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ν` απωθήσει τον τουρκικό εγωισμό και να απελευθερώσει τον Αμερικανό προτεστάντη ποιμενάρχη Άντριου Μπράνσον ή θα κυριαρχήσει ο εγωισμός του Σουλτάνου Ερντογάν, με όποιο κόστος και όποιο αποτέλεσμα για την τουρκική οικονομία;
  … Ινσάλαχ …

  
Ο κ. Ανδρέας Τσιλογιάννης είναι δημοσιογράφος - πολιτικός αναλυτής.
@mail: Andreas.tsilogiannis@gmail.com

  Twitter: TsiloyannisAnd
Facebook: Andreas Tsiloyannis 
   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων