Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 19-Ιουν-2018 00:04

  Συριζο-ΑΝΕΛέητοι ιδεολόγοι του ψεύδους

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Δημήτρη Τσαρδάκη

  Όταν κάποιος λέει ένα ψέμα, το θυμούνται όλοι. Όταν, όμως, λέει χίλια ψέματα, επενδυμένα με μπόλικη αριστερή φρασεολογία, τότε δεν τα θυμάται κανείς. Οι Συριζo-ΑΝΕΛέητοι είναι εθισμένοι στο ψέμα και το έχουν ενσωματώσει στην ιδεολογία τους, όπως αυτή εκφράζεται στην "εφαρμοσμένη" πολιτική τους. Το ζήτημα δεν είναι τα χοντρά ψέματα που είπαν στην αρχή για να υφαρπάξουν την εξουσία, ότι με ένα νόμο θα έσχιζαν τα μνημόνια και θα καταργούσαν τον ΕΝΦΙΑ.

  Το ζήτημα είναι ότι, παρά τις ψευδαισθήσεις και τις προσδοκίες που καλλιέργησαν στον ελληνικό λαό, εξακολουθούν να λένε ψέματα και να προπαγανδίζουν ανελέητα από τα "συστημικά κανάλια", ότι θα δώσουν και πάλι τη "μεγάλη μάχη", για να μην κόψουν περαιτέρω τις πετσοκομμένες ήδη συντάξεις. Στην αρχή τα έβαλαν με θεούς και δαίμονες (Ολάντ, Μέρκελ, Σόιμπλε), για να διαμορφώσουν στο εσωτερικό το πολιτικό ψυχολογικό τοπίο, που θα τους επέτρεπε να εφαρμόσουν την αλλοπρόσαλλη πολιτική τους. Στη συνέχεια ο λύκος έγινε αρνάκι και ψηφίζει όλα τα μέτρα, αναγκαία και μη αναγκαία.

  Κάθε πρωί από το πολιτικό γραφείο του Σύριζα τους δίνουν έτοιμα τα αναμασημένα τσιτάτα, με τα οποία προπαγανδίζουν πόσο καλή είναι η κυβέρνηση και πόσο πολύ μάχεται για τα "συμφέροντα" της χώρας. Εκλιπαρώντας τη "συμμαχία των φτωχών" (παλιό το κόλπο!), προσποιούνται ότι αναγκάζονται  με "πόνο ψυχής" να παίρνουν, κατά περίπτωση, και δυσάρεστα μέτρα αλλά αναγκαία. Ακούστε τον αριστερό παραλογισμό: Αναγκάζονται, λέει, "για το καλό της πατρίδας", να ψηφίζουν και δυσάρεστα μέτρα και να ασκούν πολιτική στην οποία δεν πιστεύουν. Μετρούν τη βία και την εγκληματικότητα με αριστερούς αλγόριθμους. Διακρίνουν τη βία σε κακή δεξιά ή ακροδεξιά και σε καλή αναρχο-αριστερή βία. Φλερτάρουν φανερά με τις αριστερές ψευδο-επαναστατικές, δήθεν "ακτιβιστικές" ομάδες (τα "μωρά που μπουσουλάνε"), που έχουν μετατρέψει πολλές περιοχές της Αθήνας σε γκέτο. Μαγαζιά κλείνουν το ένα πίσω από το άλλο, γιατί καταληστεύονται κάθε μέρα και οι άνθρωποι αναγκάζονται να αλλάξουν γειτονιά, γιατί η γειτονιά τους έχει μετατραπεί σε πεδίο άσκησης εμπορίας ναρκωτικών και παραεμπορίου. Οι πολίτες φοβούνται να περάσουν τη νύχτα από το Πεδίο του Άρεως, γιατί κινδυνεύουν να τους μαχαιρώσουν. Νοσοκομεία και πανεπιστημιακά τμήματα κλείνουν, γιατί δεν υπάρχουν χρήματα για να λειτουργήσουν και να ανταποκριθούν στον κοινωνικό τους ρόλο. Η αστυνομία, όπως καταγγέλλουν οι ίδιοι οι αστυνομικοί, δεν έχει ούτε τα απαραίτητα μέσα αλλά ούτε και τις εντολές, για να αντιμετωπίσει το έγκλημα και αναγκάζεται να καταφύγει σε δωρεές από ιδιώτες και επιχειρήσεις. Στήνουν τους ανθρώπους στις ουρές για ένα φάρμακο και τους συμβουλεύουν από πάνω να κάνουν υπομονή, περιμένοντας την ανάπτυξη. Και για να μην τους αδικούμε, έκαναν, λέει, και ένα καλό: Επί Σύριζα δεν μας κόβουν πλέον το νερό και το ρεύμα και αυτό είναι "πολύ αριστερό!".

  Είναι φανερό, ότι οι συριζο-ΑΝΕΛέητοι βρίσκονται σε πολιτικό αδιέξοδο και σε πανικό, γι’ αυτό και κάθε μέρα χοντραίνουν το ψέμα της αριστερής προπαγάνδας για μία δήθεν "καθαρή" έξοδο από τα μνημόνια της κοινωνικής εξαθλίωσης του ελληνικού λαού. Οι ίδιοι υπέγραψαν μέτρα με τα οποία υποθήκευσαν τις επόμενες γενιές μέχρι το 2060 στο δημόσιο χρέος και ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ανάπτυξη (που δεν έρχεται) και την οικονομία. Ευτυχώς που οι Έλληνες (όπως πάντοτε) τολμούν και στέλνουν τα παιδιά τους (αναλαμβάνοντας και ένα ρίσκο φυσικά) σε χώρες κυρίως της Ευρώπης, όπου λειτουργεί η κανονικότητα. Εν τω μεταξύ, το σωτήριο έτος 2060 ο μισός πληθυσμός της σημερινής Ελλάδας θα έχει ήδη πεθάνει και αυτοί υπόσχονται, ότι όταν τα δημοσιονομικά της χώρας θα το επιτρέψουν, τότε θα αρχίσουν να δίνουν αυξήσεις στις συντάξεις των πεινασμένων συνταξιούχων. Δεν θέλει μόνον ψέματα, αλλά θέλει και πολύ θράσος και αναίδεια σε μία κυβέρνηση να υπόσχεται αγαθά, που θα απολαύσουν οι εξαθλιωμένοι πολίτες μετά το 2060. Μα τότε δεν θα τα χρειαζόμαστε, γιατί όλοι εμείς, αστοί και προλετάριοι, συντηρητικοί και επαναστάτες, θα βρισκόμαστε στον Άγιο Πέτρο, στη μόνη κοινωνία της ισότητας που υπάρχει σ΄ αυτόν εδώ τον πλανήτη.

  Και τώρα γεννιέται το ερώτημα: Πώς προέκυψε η αναγκαιότητα ώστε όλοι εμείς, (αστοί και προλετάριοι) να ζούμε, "σε τελευταία ανάλυση", με δανεικά, περιμένοντας αγωνιωδώς το 2060 την ιστορική λύτρωσή μας από την αλλοτρίωση της εργασίας και την εκμετάλλευση; Πάνω στο θέμα αυτό, ο δικός τους Althusser έχει την απάντηση: "Η εικόνα που περιέχεται στην 'τελευταία ανάλυση', είναι μία τοποθεσία, δηλαδή μία διάταξη στον χώρο, που αποδίδει σε δοσμένες πραγματικότητες συγκεκριμένες θέσεις στο διάστημα. Η μαρξική τοποθεσία παριστάνει την κοινωνία ως μεταφορά ενός οικοδομήματος, του οποίου τα πατώματα εδράζονται στην βάση του (Basis). Στο ισόγειο της βάσης υψώνεται ο όροφος ή οι όροφοι της υπερδομής (Ueberbau), η οποία στα ελληνικά μεταφράζεται ως "εποικοδόμημα", και σωστότερα ως νομικοπολιτική και ιδεολογική "υπερδομή".

  Αυτή, λοιπόν, η ιδεολογική φόρμουλα εκφράζει στον μαρξισμό ολόκληρη την επικρατούσα αντίληψη για την κοινωνία και την ιστορία. Με την έννοια αυτή, η ιστορία και η οικονομία, του λοιπού, κινούνται με ένα "τηλεχειριστήριο", το οποίο με ιστορικο-υλιστικούς όρους ονομάζεται "πάλη των τάξεων". Αυτό είναι και το ιδεολογικό καμουφλάζ των συριζο-ΑΝΕΛέητων ιδεολόγων της Αριστεράς και του ψεύδους. Τώρα, ο καθένας μπορεί να κατανοήσει τις περιπέτειες του μηχανιστικού οικοδομήματος του ιστορικού υλισμού του Μαρξ και των επιγόνων του και να βγάλει τα συμπεράσματά του (βλέπε και Louis Althusser, Θέσεις). 

  *Ο κ. Δημήτρης Τσαρδάκης, είναι διδάκτωρ φιλοσοφίας και ομότιμος καθηγητής του πανεπιστημίου Πατρών

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων