Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 19-Δεκ-2017 00:05

  Η χορήγηση ιθαγένειας σε επενδυτές ως αναπτυξιακό μέτρο

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Κωνσταντίνου Δέδε

  Ήδη από το έτος 2013, με το νόμο 4146/2013 θεσπίστηκε το καθεστώς της "Χρυσής Βίζας" στην Ελλάδα, με την παροχή άδειας πενταετούς παραμονής σε όσους πολίτες τρίτων χωρών επενδύσουν τουλάχιστον 250.000 ευρώ στην ελληνική αγορά ακινήτων, καθώς και στα μέλη της οικόγενειάς τους. 

  Πρωτίστως οι Κινέζοι και δευτερευόντως οι ​Ρώσοι φαίνεται πως είναι αυτοί που αξιοποιούν περισσότερο από κάθε άλλον το πρόγραμμα για παροχή άδειας διαμονής στη χώρα για όσους κάνουν επενδύσεις άνω των 250.000 ευρώ.

  Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πρόσφατα συγκριτικά στοιχεία, το 2017 έχουν δοθεί 1.684 άδειες παραμονής σε ξένους επενδυτές, ενώ το 2016 είχαν χορηγηθεί 1.550 άδειες, το 2015 968 άδειες, το 2014 455 άδειες, το 2014 και το 2013 20 άδειες. Από τις συνολικά 1.684 άδειες παραμονής που χορηγήθηκαν το πρώτο τετράμηνο του 2017, οι 701 αφορούν Κινέζους, 357 Ρώσους, 84 Αιγύπτιους, 81 Τούρκους, 78 Λιβανέζους, 79 Ουκρανούς, 53 Ιρακινούς, 45 Σύρους, 37 Ιορδανούς και 16 Σαουδάραβες. 

  Συνεπώς, αν αναλογιστούμε τα οφέλη για την ελληνική οικονομία από την επένδυση κατ΄ελάχιστον του ποσού των 250.000 ευρώ ανά οικογένεια, γίνεται αντιληπτό το κίνητρο που έχει η Ελληνική Κυβέρνηση να βελτιώσει, να διευρύνει και να επιταχύνει τη διαδικασία χορήγησης άδειας διαμονής σε επενδυτές τα επόμενα χρόνια. 

  Στα πλαίσια της διεύρυνσης και ενίσχυσης του προγράμματος αυτού, το κυριότερο βήμα που πρέπει να γίνει προς την κατεύθυνση της τόνωσης της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας μέσω των επενδύσεων, είναι η νομοθετική πρόβλεψη της δυνατότητας απόκτησης της ελληνικής ιθαγένειας από επενδυτές υπηκόους τρίτων χωρών, οι οποίοι προβαίνουν σε αγορά ακινήτων στη χώρα μας, των οποίων η αξία ανέρχεται στο ποσό των δύο εκατομμυρίων Ευρώ (2.000.000 Ευρώ).

  Είναι σαφές, ότι, με δεδομένη την οικονομική συγκυρία, στην οποία βρίσκεται η χώρα, η επιχειρηματική και επενδυτική δραστηριότητα καθίσταται κρίσιμος πυλώνας ανάπτυξης, ο οποίος μπορεί να έχει άμεσα θετικά αποτελέσματα προς την κατεύθυνση της ανατροπής της υφιστάμενης οικονομικής κατάστασης, την αντιμετώπιση της ανεργίας και την επιστροφή σε πορεία ανάκαµψης. 

  Στη συνέχεια, δεδομένης της ανάγκης της εθνικής οικονομίας για ρευστότητα στα πλαίσια των capital controls, η εισροή κεφαλαίου από το εξωτερικό θα πρέπει να διέπεται από ένα ευνοϊκό νομοθετικό πλαίσιο για τους επενδυτές στα πρότυπα της Κύπρου και της Μάλτας, οι οποίοι επιθυμούν όχι μόνο την μόνιμη διαμονή, αλλά και την απόκτηση της Ευρωπαϊκής  ιθαγένειας.

  Μάλιστα, με δεδομένο το γεγονός ότι υπάρχει έντονα εκφρασμένη επιθυμία των ξένων επενδυτών για απόκτηση της ιθαγένειας, είναι πλέον άμεση ανάγκη η ψήφιση και θέση σε εφαρμογή του σχεδίου για την χορήγηση της ελληνικής  ιθαγένειας σε πολίτες τρίτων χωρών.

  Σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει η χώρα μας ανταποκρινόμενη στις απαιτήσεις της εποχής να δημιουργήσει ένα ελκυστικό πλαίσιο για την διενέργεια επενδύσεων και τη χορήγηση της Ελληνικής ιθαγένειας και να παρέχονται επιπλέον κίνητρα στους επενδυτές οι οποίοι επιλέγουν να επενδύσουν και να διαμείνουν σε μία χώρα με ασύγκριτα στρατηγικά πλεονεκτήματα.  Θα πρέπει η προσέλκυση και η διευκόλυνση της διενέργειας επενδύσεων να αποτελεί άμεση προτεραιότητα ώστε να αποκομίσουμε τα οφέλη από την δημιουργία επενδυτικών σχεδίων, ιδιαιτέρως αν ληφθεί υπόψη ότι οι προτεινόμενες ρυθμίσεις δεν δημιουργούν καμία επιπλέον επιβάρυνση στον κρατικό προϋπολογισμό, αντίθετα μόνο οικονομικά επωφελής μπορεί να χαρακτηρισθεί η επένδυση του ποσού των δύο εκατομμυρίων Ευρώ ανά ξένο υπήκοο.

  Θα πρέπει χωρίς αμφιβολία και καθυστέρηση να εκμεταλλευτούμε την ευκαιρία που παρουσιάζεται για έξοδο από την κρίση με ένα άρθρο, αναλογιζόμενοι τα πλεονεκτήματα της οικονομικής δραστηριότητας που επιφέρει η προσέλκυση πλούσιων επενδυτών που θέλουν την ιθαγένεια, με σημαντικά βεβαίως οφέλη και για την τοπική κοινωνία.

  Δεν υπάρχει αμφισβήτηση ότι στη χώρα μας υπάρχουν σημαντικές ελλείψεις από πλευράς οργάνωσης και υποδομών, που δυσχεραίνουν μια αντίστοιχη διαδικασία. Ωστόσο οι ελλείψεις αυτές μπορούν και πρέπει να ξεπεραστούν, αν θέλουμε να αντιληφθούμε ότι χωρίς επενδύσεις η επιστροφή σε πορεία ανάπτυξης αποτελεί μακρινό όνειρο, χωρίς εισροή κεφαλαίων η αύξηση των εισοδημάτων και η άνοδος του βιοτικού επιπέδου αποτελούν αυταπάτες.

  * Ο κ. Κωνσταντίνος Δέδες είναι  Δικηγόρος – Μέλος του τομέα Ανάπτυξης της ΝΔ

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων